Klimatunderhållningen på webben och i media

Klimatunderhållningen på webben och i media

I Kina har man börjat se munhuggandet mellan olika falanger i väst över klimatet som ren underhållning. Vem kommer att skjuta från höften näst? Trump eller Greta?

Medan alla är besatta av debatten och argumenten i väst, så gör Kina något praktisk åt problemen.

I väst demonstrerar man, gapar och skriker på gatorna, invaderar bilutställningar, argumenterar, medan i Kina har man planterat miljoner träd, flyttat godstransport från långtradare till floder och järnväg, flyttat persontransporter till tåg och floder, byggt världens största och modernaste tågnät, bygger Monorails och tunnelbanor i rasande takt, byter ut stora tunga fossilbilar mot små lätta elbilar, och minskar energiförbrukningen dramatiskt medan man flyttar genereringen från gamla kolkraftverk, vilka man river i rasande takt, till sol-, vind-, vatten-, och kärnkraft.

I Kina förbättras allt med ursinnig fart och Kina är ett renare land än Sverige där man spenderar tiden med att göra utredningar, införa fler förbud, mer skatter, mer regler och massövervakning, medan allt ackompanjeras av ”musik” från det numera dagliga bombandet och skjutandet.

Knappas gör det något positivt för klimatet, snarare tvärt om.

I Kina har man nu roligt åt alltihopa och drar skämt om västs oförmåga att få något gjort. ”Klimatet” har blivit något av en Soap-opera i väst. ”Trump och Greta” sagan, en parafras från Bröderna Grimm’s Hans och Greta, samtidigt som man anstränger sig som en övning i total meningslöshet att försöka framställa kineser som den elaka häxan. Kina går framåt och lyckas.

Experter i Kina som intervjuats tyckte att kineserna har varit mer pragmatiska och i Kina beundrar man “vanliga” människor som gjort verkliga insatser och vidtagit verkliga åtgärder på miljöområdet.

På Kinas sociala medier hade användarna bara roligt över upptågen i väst och skriver om “svensk grön liten flicka deltar i Davos WEF”. På nyhetswebbplatsen guancha.cn på kinesiska skriver en man, “Att leverera löjliga tal och en show för att tillfredsställa vänsterliberalister, intressegrupper och politiker som hatar Trump … Varför inte bara plantera några träd som jag”.

Shen Yi, som är professor vid Shanghai-baserade Fudan University, sade “Att jämföra med och att producera shower för att främja miljöskyddsidéer, jag beundrar istället kinesiska arbetare som planterar träd i Gobiöknen mer.”

Ingenstans nämns i västerländska media hur mycket USA och EU länderna har bidragit till klimatförändringar och miljöförstörelse. Kina uppfyller fortfarande klimatavtalet i Paris, medan USA redan har dragit sig tillbaka.

Trump vs Thunberg showen visar bara att väst lider av ideologisk polarisering och ingen egentligen gör något meningsfyllt för lösa miljöproblemen. I Kina agerar regeringen kraftfullt och systematisk för att lösa problem och har gjort så länge, må det vara den nu borta terrorismen i Xinjiang eller miljön i Peking, men det händer något, det blir bättre, medan västs media och journalister är fullt sysselsatta med att sprida falska rykten och fejknyheter, som vanligt.

Kan det vara för att dölja de egna misslyckandena, till den nästan dagliga ”musiken” av briserande bomber, skottlossningar, skriken från de knivskadade, och tystnaden från de som dör stilla i väntan på vård på sjukhusen, för att inte nämna fattigdomen och misären som breder ut sig, medan allt fler av de gamla går hungriga.

KWANG (Signatur)
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, © CC0
Det förutsätts att texten inte redigeras, censureras, eller förses med pre- eller post kommentarer som förändrar intrycket.

https://www.globaltimes.cn/content/1177750.shtml

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s