Vetenskap – Jordbruk – David Montgomery – Att göra jorden levande igen – Den femte jordbruksrevolutionen

I en föreläsning av professor David Montgomery, som heter ”Bringing Our Soil Back to Life” så beskrivs hur jorden har förstörs genom plogen, samt hypotesen att detta är anledningen till många civilisationers uppgång och fall, INTE främst överbefolkningen och nedhuggningen av träden, som arkeologen Jared Diamond verkar vara inne på i sin artikel ”The Ends of the World as We Know Them”, men även hur man sannolikt bäst återställer ekologisk hållbarhet.

Båda tycks vara positivt eniga om att vi har en enorm fördel mot andra civilisationer. Vi är sannolikt den första civilisationen som verkligen tycks lära oss från andra civilisationers misstag.

Ursäkta min negativitet till positiviteten. Så ”civiliserad” är inte mänskligheten och med tanke på hur det militärindustriella komplexets medier arbetar, samt hur folket röstar i valen, så vill jag inte hålla med om den saken alls. I Sverige så röstade enbart fåtalet individer i Sverige för nedväxt till ekologisk hållbarhet. De flesta som påstår sig vara ”gröna partier” är INTE för ekologisk hållbarhet i realpolitiken heller, eller samverkar inte effektivt mot 4%-spärren, trots alla hållbara skäl att valsamverka.

Till saken! Lösningen, enligt Montgomery, verkar vara att odla på ett sätt som återställer mångfalden och den naturliga symbiosen mellan plantor och jorden. Metoden att odla utan att ploga, samt använda täckplantor anses också binda mer CO2.

Denna ”femte jordbruksrevolution” skulle kunna kombineras med moderna maskiner, men de måste då arbeta annorlunda, ex. klippa ned täckväxterna vid planteringen, samt att detta sätt att odla måste anpassas till lokala förutsättningar, samt ev. måste kombineras med utbildning och subventionering, eftersom omställningen från dagens vanliga jordbruksmetoder i väst med plogning och konstgödning tycks ta ca fem år innan den börjar ge högre avkastning än plogningsmetoden, enligt Montgomery.

Med utbildning och fungerande exempel, så att jordbrukarna ser att det fungerar, samt slipper göra om andras misstag, samt med subventionering genom politiska beslut, så att jordbrukare som byter metod kan hålla ut ekonomiskt, blir det praktiskt möjligt att ställa om och få ekonomin att gå ihop, menar Montgomery.

Några viktiga missuppfattningar tas också upp, ex. att GMO och giftbesprutade fält skulle vara mer produktiva. Det är osanning enligt Montgomery. Det är precis tvärt om, menar han. Småskaliga jordbruk är betydligt mer produktiva per ytenhet, menar han.

Montgomery verkar vara intelligent, men frågan är om han förstår exponentialfunktion? Det framgick inte av föreläsningen. Tror Montgomery på fortsatt tillväxt, med ”den femte generationens jordbruk”, eller är han likt den persiska kungen som inte såg varthän den matematiska ekvationen var på väg?


Bild på David MontgomeryDavid Montgomery tog sin kandidatexamen i geologi på Stanford 1984 samt sin doktorsexamen i geomorfologi från Berkeley 1991. Hans forskning behandlar utvecklingen av topografi och påverkan av geomorfologiska processer på ekosystem och mänskliga samhällen. Hans publicerade arbete inkluderar studier av markjordens roll i mänsklig civilisation, evolutionen, samt nästan utrotad lax, geomorfologiska processer i bergsavloppsbassänger, utvecklingen av bergskedjor och användningen av digital topografi. Han har bedrivit fältforskning i östra Tibet, Sydamerika, Filippinerna, Alaska och i det Nordamerikanska Stillahavsområdet.


Mer intressant:
Tikopia – Urinvånarnas enastående intelligens och karaktär vad gäller populationskontroll
Tragikomik – Arkeologi – Dronten, den utdöda dumma fågel-arten
Vetenskap – Arkeologi – Påskön – Terry Hunt ger råttorna och slavhandlare skulden
Population i Balans med Naturen – Den 13:e Februari är 250-årsdagen av prästen Thomas Robert Malthus
Kajsa Ekis Ekman om kapitalismens Jamaica jämfört med kommunismens KubaEkologisk apokalyps – Mer djurarter förlorade på 65år än på 65 miljoner år
Sagan om tillväxt – Uppfinnaren till schack hade en önskan som den persiska kungen ville bevilja
The Georgia Guidestones håller Vetenskapliga partiets linje
Vetenskapliga partiet om Ekologisk hållbarhet

Tips om föreläsningen kom från:
Kommentar om Påskön av Stenbj i kombination med artikeln från New Scientist – Bringing our soil back to life with the latest in earth science

Annons

8 reaktioner till “Vetenskap – Jordbruk – David Montgomery – Att göra jorden levande igen – Den femte jordbruksrevolutionen

 1. Han pratar väl även om att dagens jordbruk utarmar jordarna och även förstör dem så att de inte håller ihop längre utan rinner bort med regnvatten och blåser bort av stark vind vilket innebär att vi kanske skapar öknar där vi förut odlade.

  1. Nja. Han tog inte direkt upp saken om hur hans lösning skulle kunna parera befolkningsökningen, eller familjeplanering. Han pekade enbart på hur absurt det var att jordbruksmark förstördes medan befolkningen ökar.

   I min mening räcker inte hans lösningar, även om de tycks vara alldeles utmärkta.

   Lösningarna heter vetenskaplig utbildning, inkl. kunskap om exponentialfunktion, sekularism, politiskt styrd familjeplanering, där intelligenta människor med god karaktär får rätt att skaffa fler barn, medan ointelligenta människor med dålig karaktär tvingas till färre barn.

   1. Och vem bestämmer vilken intelligens och karaktär som är önskvärd?
    I övrigt håller jag naturligtvis med om att mer kunskap och bättre utbildning inklusive den om människans andliga förmågor vilken kan studeras i samband med kvantfysik.

    1. Olika former av intelligens kan mätas och även karaktär kan mätas och poängsättas. Montgomery bör nog poängsättas väldigt högt, tror jag.

     I en demokrati bestämmer folket vad som bör vara gränsvärden och vad som är gott, ex. laglydighet under de lagar som vi stiftar tillsammans.

     Förhoppningsvis kommer folket lyssna på Montgomery så det blir ekologiskt hållbara lagar som vi stiftar i framtiden, så att jorden blir levande igen.

     Off topic (Hur människans andliga förmågor har med kvantfysik att göra har jag ingen aning om, men att meditation gör att man kommer i kontakt med ett högre kollektivt medvetande, mod och medkänsla, det upplever jag själv ständigt i min egen meditation. )

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s