Schweiz-baserat krypteringssällskap styrt av CIA och NSA har spionerat på både allierade i Europa

Både CIA och NSA har spionerat på både allierade och fiender genom ett Schweiz-baserat sällskap som producerar krypteringsutrustning. Det skriver både Washington Post och tyska ZDF.

Tack för tipset går till den norska IT-avisen och Pål Steigan.


Detta får mig att tänka på det schweiziska företaget Protonmail, som INTE nödvändigtvis kan kopplas till denna historia. Protonmail, har publicerat den icke-triviala webklient-koden öppet, som de påstår sig köra på folks datorer via Javascript.

Det gör mig INTE mindre skeptisk. Även Windows påstår sig ”älska” öppen källkod. Om det är samma kod som visas upp och som körs är förmodligen också svårt att avgöra, om man inte är programmerare med specialkunskaper i att analysera kompilerad kod och jämföra med icke-kompilerad kod.

Jag hoppas på Protonmail-kod som laddas ned via GNU/Linux öppna fria nedladdningsbibliotek som standard, i framtiden, så man slipper ladda ned okänd Javascript via webbläsaren varje gång. Kommer det vara säkert ändå? Tveksamt.

Jag tror inte att systemet med ”öppna nycklar” är säkert. Jag föreställer mig att nycklarna och helst även språket man använder skall vara hemliga, INTE öppna.

Mer intressant:
http://schlaug.blogspot.com/2020/02/apropa-pa-berattigade-misstankar-mot.html

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s