Etik – Man döms för våldtäkt på barn och mördas strax efter?

Enligt Pettersson dömdes den 5 februari 2020 en man född 1999, alltså rimligen 20 år, och medborgare i Afghanistan för olaga hot och våldtäkt mot barn till två års fängelse och ett skadestånd på 150.450 kronor, vid Linköpings Tingsrätt, men märkligt nog, utan påföljande utvisning.

Jenny Piper vaknar nu till rubriker om att en 20-årig man blivit ihjälskjuten i Linköping igår kväll. Är det samme man på permission frågar jag mig då?

Om det är samma man så noterar jag att inga fler barn i varken Sverige eller Afghanistan kommer riskera att utsättas för denne man, samt att Sverige samtidigt kan ha sparat enorma summor pengar.

Är det samme man så kan jag enbart säga tack till skytten och hoppas att polisen har den goda smaken att INTE beivra brottet. Jag vill absolut INTE uppvigla till fler brott, men heller inte se barn utsatta för våldtäkter, vare sig i Sverige eller i Afghanistan.

Det är ett etiskt dilemma som kallas för Spårvagnsproblemet. Ska man rädda x antal barn från våldtäkt eller x barnvåldtäktsmän från döden, därefter släppa ut dem för fler potentiella våldtäkter?

Jag hävdar att vi ska rädda barnen, om det står utom allt rimligt tvivel att barnvåldtäktsmannen är skyldig till grov våldtäkt av ett barn, och erkänner handlingen, samt att denne då aldrig bör få vandra fritt igen, eller bör dömas till döden, för att skydda andra barn i framtiden, men även för att bespara samhället förvarings- och övervakningskostnaden, samt bespara våldtäktsmännen livslång inspärrning.

Nu kanske fredliga veganer, med dåligt fungerande hjärnor p.g.a. undernäring, kommer hävda att dödsstraff är etiskt fel eller onaturligt? Varsågoda! Då kanske jag hävdar att andra ap-släktingar också dödar apor i naturen och att dödsstraff på sådan veganer därför är både etiskt korrekt och naturligt?

Nåväl. Välkommen in i etikdiskussionen om så önskas!

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s