Pål Steigan, som fastnat i Italien p.g.a. Coronaviruset, tar upp beredskap

Pål Steigan, har fastnat och skojar i norra Italien p.g.a. Coronaviruset, samt tar upp tar upp vår frånvaro av effektiv beredskap genom vårt beroende av import, ett fenomen som beror av frihandel och globalisering i kortsiktigt syfte som enbart berikar fåtalet ekonomiskt.

Detta hotar framför allt Norge med en svältkatastrof, enligt Steigan, vid en internationell kris, men jag hävdar att även Sverige är hotat, eftersom det finns fler scenarion som beror av asteroidnedslag, vulkanutbrott och kärnvapenkrig.

Att vi befinner oss i en så pass hotfull situation är ett dåligt betyg till de politiker vi har valt, men även ett dåligt betyg till folkets förmåga att välja bra politiker, d.v.s. långsiktigt tänkande politiker.

Beredskap är i allas vårt intresse, men vilka organiserar sig för det, samt röstar för det? Vi har t.o.m. politiker som förespråkar centraliserad kraftproduktion, såsom kärnkraft och absurd tillväxt, trots att detta är riskabelt, samt varken är ekologiskt hållbart eller beredskapsmässigt intelligent.

Att massimportera extrema sekterister, segregera samhället och skapa extrem ojämlikhet och sekteristisk massproduktion av barn i samhället är en annan sådan där extremt korkad idé, som minskar beredskapsförmågan, en politik som enbart kortsiktiga girigbukar i maskopi med reaktionära sekterister kan komma på. En slags garanti för framtida ökenlandskap och barbari, likt det i Syrien. Hur intelligent var det? Även välrakade sekterister, såväl som turkar och Erdoğan lär fundera djup på hur rimligt det var med barbariet som de nu flyr.

Population och konsumtion har givetvis betydelse för hur mycket el man behöver. Förnybar energi är decentraliserad, samt oftast lokal. Sol- vind- vatten– pellets- metanol- etanol-kraft kan kombineras och öka beredskapen, så även ett väl förgrenat elnät utan allt för stort beroende av stora känsliga högspänningsledningar.

Mat, vatten och andra förnödenheter kan lagras i lokala beredskapslager. På det viset kan barbariet undvikas och man kan dessutom med lätthet spärra av olika delar i ett land för att stoppa smittspridning av virus, eller hålla alla vid liv under flera år utan somrar, så länge som lagret räcker.

Genom ett elnät som fungerar och förberedda transformatorer som kan bytas ut efter en alltför kraftig  solstorm kommer även datorer och Internet att fungera om vi har lagrat dem på rätt sätt under själva solstormen.

Att folket inte organiserar sig intelligent och röstar intelligent är ett stort mysterium för mig. Jag är både förvånad och besviken. Vi kan ju knappast få det vi alla vill ha om vi inte skapar det vi vill har och röstar för det vi vill ha. Eller hur?

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s