Teknik – Pumpkraftverket Letten – Sveriges största återuppladdningsbara batteri

Överskottsvatten pumpas från Klarälven till den konstgjorda sjön där det lagras och används för att producera el när behovet och priset är högre. Källa: https://web.archive.org/web/20180328040919/https://nwt.se/torsby/2016/10/14/sveriges-storsta-batteri

Alltihop sker utan att riskera att ett område stort som Götaland blir radioaktivt i hundratals år, samt utan miljöförstöring vid uranbrytning, samt utan produktionen av plutonium, samt utan behovet av lagring av högaktivt avfall i tusentals år.

Det går bara åt cirka 25% mer energi att pumpa upp vattnet, jämfört med den effekt som sedan kan utvinnas, vilket jag beräknar till en verkningsgrad på ca 100/125 = 0,80 = 80%.

Sådana pumpkraftverk kan lagra stora mängder energi från vind- och solkraft, som naturligtvis varierar. De placeras med fördel där naturliga höjdskillnader och vatten kan lagras med låga investeringskostnader utan att orsaka fara eller miljöförstöring.

Men för att vara realistisk får man naturligtvis inte vara en sekterist eller en ekonomist som tror på evig absurd tillväxt. Produktion, population och konsumtionsnivå måste balanseras om Sverige ska kunna bli ekologiskt hållbart och kunna ha en god beredskap.

Mer intressant:
Klimatupplysningen om Teslas batteri i Australien

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s