Vetenskap – Kan man smitta någon med Covid-19 genom en fis?

Efter bakterieodlingar i petriskålar som utsatts för fisar på 5 centimeters avstånd, så har evidensbaserats att bakterier överförs från anal-kanalen till petriskålen om man är naken när man fiser. När man däremot har byxorna på tycks bakterier inte överföras. Det är således rimligt att anta att virus heller inte kan överföras av fisar om de sker i byxor.

Källa: https://boingboing.net/2020/03/19/can-a-fart-give-you-coronaviru.html

Det tycks alltså vara viktigt att vårdpersonal har byxorna på när de vårdar sina patienter, särskilt om de vill släppa väder. På samma vis är givetvis ett tättslutande munskydd som filtrerar både utandningsluft och inandningsluft precis lika viktigt som byxor när man fiser.

I brist på munskydd så kan jag rekommendera schalar och halsdukar som appliceras över näsa och mun, samt ett par skyddande glasögon som håller ned och tätar tyget mot huden under ögonen. Om halsduken kan stoppas ned i tröjan under så ökar sannolikt skyddseffekten ytterligare. Då blir det svårt för aerosoler att komma igenom barriären av tyg. Imma på glaset kan undvikas genom att rikta utandningsluften nedåt med överläppen.

För nudister som vårdar gamla gäller det alltså att ha byxor över rumpan om man känner på sig att man kan riskera plötsligt släppa en brakfis, ex. då magen spänns vid ett skratt.


 VI ÄR MYCKET TACKSAMMA FÖR DE DONATIONER SOM VI HAR FÅTT AV ER LÄSARE.

 

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s