Demokrati – Skola – Citat – Neil Postman

Bild på Neil PostmanOm det är praktiskt att fortsätta att subventionera ett system, till en tillväxande social kostnad, som dömer vår ungdom till tio eller 12 eller 16 års slaveri, i en totalitär miljö, till synes i syfte att uppfostra dem att bli fullt fungerande, själv-förnyande demokratiska medborgare, då är vi sårbara för vilkensomhelst kritik på den nivån.
/ Neil Postman Källa: https://en.wikiquote.org/wiki/Neil_Postman

Bild på Neil PostmanIf it is practical to persist in subsidizing at an ever-increasing social cost a system which condemns our youth to ten or 12 or 16 years of servitude in a totalitarian environment ostensibly for the purpose of training them to be fully functioning, self-renewing citizens of democracy, then we are vulnerable to whatever criticisms that can be leveled.
/ Neil Postman Source: https://en.wikiquote.org/wiki/Neil_Postman

Bild på Neil PostmanOm skolor fungerade enligt de demokratiska ideal som de betygar verbal lojalitet till, så skulle studenterna för länge sedan ha spelat en huvudroll i att utveckla policy och procedurer som leder dess verksamhet. Ett av totalitarismens lömska faktum är dess skenbara ”effektivitet.” …Demokrati — med all dess ineffektivitet — är fortfarande det bästa system vi har, än så länge, för att  höja framtidsutsikterna för ömsesidig överlevnad. Skolorna borde börja agera som om det vore så.
/ Neil Postman Källa: https://en.wikiquote.org/wiki/Neil_Postman

Bild på Neil PostmanIf schools functioned according to the democratic ideals they pay verbal allegience to, the students would long since have played a major role in developing policies and procedures guiding its operation. One of the insidious facts about totalitarianism is its seeming ”efficiency.” …Democracy — with all of its inefficiency — is still the best system we have so far for enhancing the prospects of our mutual survival. The schools should begin to act as if this were so.
/ Neil Postman Source: https://en.wikiquote.org/wiki/Neil_Postman

Mer intressant:

Tar datorerna över barnen? – Är du en orolig förälder, lärare eller rektor?

2 reaktioner till “Demokrati – Skola – Citat – Neil Postman

 1. 1. Den mest grundläggande pedagogiska regeln är att i kontakten mellan lärare och elev måste samtal, diskussion och exempel utgå från elevens nivå.

  2. Vad en ung människa kan begära av skolan är att han eller hon får hjälp att utveckla sina svaga eller starka sidor, svaga för någon, starka för någon annan.

  Det är två av tre punkter som vi kan utgå från när vi diskuterar skolan.

  Läs mer hos:

  http://www.enannanskola.se

  Björn Backengård

  1. Helt 100% enig med dig Björn. Jag hade själv tur med betygen som ung. Kanske det berodde på att jag hade fått instruktioner om att inte bry mig om dem, men att bara ha kul i skolan och ställa frågor till lärarna efter deras föreläsningar. Jag har skrivit om problemet med betyg förut.

   Jag har även sett ditt mod här: http://www.nejtillnato.se/artiklar/vara-uppgifter/
   Jag har länge påtalat att organisationer som dessa verkligen borde publicera vilka partier som står på deras sida i den fråga de arbetar för. Varför de inte gör det vet jag inte, men jag misstänker att de är infiltrerade av agenter som har till uppgift att stoppa detta, i syfte att skydda sina egna partier. De kan naturligtvis också vara drabbade av media-inducerat motstånd.

   Ev. skulle du kunna nämna olika partier i en artikel, precis som du nämnde SD? Bara att nämna att kommunikation inom SD är viktigt är givetvis på gränsen i den media-inducerade masshysteri som har strypt öppen fri demokratisk diskurs i Sverige. Att nämna andra partier än SD borde egentligen vara mindre kontroversiellt.

   Prova och var uppmärksam på agenterna och deras agerande! Spela gärna in och analysera efteråt om och hur de manipulerar internt med olika former av lögn! Då kan du angripa lögnerna sakligt på mötet efteråt, men gör det allmänt utan att angripa person, förutom om de envisas med att inte ändra stil med kunskap om lögnaktigheten! Påtala då att de inte ville lyssna på din första tillrättavisning som inte riktade sig mot deras person.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s