Ekologisk hållbarhet – Åsa Callmer – KTH – Överkonsumtion utgör ett akut miljöproblem

Åsa Callmer vid skolan för arkitektur och samhällsbyggnad, inom ämnet  samhällsplanering och miljö, har forskat på tillräcklighet och hur vi  skapar minskad konsumtion och får jorden att räcka till.
Bild på två människor som suger ut resurserna ur jorden

Bild på Åsa Callmer”Rika grupper och samhällen i världen har gjort materiell konsumtion till en del av sin livsstil. Idag har överkonsumtion kommit att utgöra ett akut miljöproblem, både i fråga om de naturresurser som krävs för att tillgodose våra ständigt växande behov och det avfall som den ger upphov till.”
/Åsa Callmer Källa: http://kth.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1380175&dswid=5905

Bild på Åsa Callmer”The affluent groups and societies in the world have made material consumption part of their lifestyle. Today, overconsumption has come to constitute an acute environmental problem, both with regards to the natural resources needed to satisfy our ever-growing wants, and to the mountains of waste it leaves behind.”
/Åsa Callmer Source: http://kth.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1380175&dswid=5905

Bild på två människor som suger ut resurserna ur den allt tommare jorden och ljudet Slurp! då de når botten

Callmer definierar tillräcklighet som ”en fråga om ansvar” … ”som åligger rika individer, grupper och samhällen i världen, och som handlar om att avstå från att ta mer än sin beskärda del, eller, med andra ord, att minska sin negativa miljöpåverkan genom att dra sig tillbaka ifrån det alltför stora miljöutrymme som de upptar idag.”

Forskningen bidrar till att skapa en förståelse för hur en känsla av tillräcklighet kan utvecklas både genom ett ”köpfritt år” och medelst ”KonMari-metoden”.

Jag lägger citatet till andra citat om resurser och hoppas på Callmers aktiva eller passiva stöd i handling för Sveriges ENDA parti för ekologisk hållbarhet rent realistiskt i praktiken.

Tack för tipset går till stiftelsen Forskning och Framstegs artikel Tillräcklighet – så får minskad konsumtion jorden att räcka till


 VI ÄR MYCKET TACKSAMMA FÖR DE DONATIONER SOM VI HAR FÅTT AV ER LÄSARE.

 

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s