Medicin – Spanien – Helmask inte bra mot covid-19, samt INTE bra för snorkling eller fridykning

En spansk läkare har byggt om en helmask för snorkling med filter mot covid-19, p.g.a. dålig spansk beredskap p.g.a. privatisering och EU-konkurrens. Spanien har nu även nationaliserat alla sina sjukhus så att de numera är i statlig ägo. Förmodligen är det nog det bästa för det spanska folket, även om jag rekommenderar ett utträde ur EU INNAN sådana nationella åtgärder, p.g.a. problemet med ”race to the bottom” som uppkommer i alla unioner.

Jag vill uppmärksamma alla, som tänker använda en sådan mask i Sverige p.g.a. svensk dålig beredskap, att andas mycket djupa andetag i de flesta sådana masker, eftersom de flesta av dessa masker skapar ett stor luftvolym mellan friskluft och lungor som kan leda till olämpligt höga koldioxidnivåer, om man andas för ytligt. Samma sak gäller för alltför breda eller långa snorklar.

Precis som försvarets skyddsmask 90 så har en del av dessa helmasker en utloppsventil på framsidan, för att minska detta koldioxid-problem, men luften ur dessa ventiler är alltså inte filtrerad och skyddar därmed inte andra från egen utandningsluft. Då är naturligtvis ett helt vanligt munskydd eller en halsduk bättre eftersom dessa fångar upp en stor del av de aerosoler som kan innehålla virus.

Jag noterar att den mest logiska lösningen, d.v.s. att leda luften in genom ett rör, samt ut genom ett annat rör, ovanför huvudet INTE verkar vara fallet på de flesta av dessa helmasker för snorkling. Dessa helmasker är heller inte bra för fridykning, inte ens om det finns en gumminäsa på framsidan av dem, eftersom de har en alldeles för stor luftvolym inuti. Således kan jag inte rekommendera dem vare sig för skyddsbehov, vårdpersonal, snorkling eller fridykning. För apparat-dykning är de naturligtvis heller inte användbara.

För de av er som vill skydda er själva och andra, vår nation och vår ekonomi, p.g.a. dålig svensk beredskap, så rekommenderar jag istället munskydd/halsduk, glasögon, avstånd, tvätta händerna, handskar, rätt kost, rätt vitaminer, rätt mineraler, sol mitt på dagen på huden som stärker immunförsvaret, samt djupandning och regelbunden motion, SAMT ATT RÖSTA PÅ DET ENDA PARTIET FÖR EN MYCKET HÖG BEREDSKAP FÖR ALLA MEDBORGARE.


För de av er som vill snorkla, fridyka och apparat-dyka i sommar så rekommenderar jag traditionella dykmasker med gumminäsa, god kvalitet på silikonet och tempererat glas, som ni provar och köper i riktiga dyk-butiker av erfarna dykare, som gärna hjälper er att välja rätt utrustning för era behov!

Det viktigaste med en snorkel är att den passar individens storlek, upplevs som lätt att andas genom och är trevlig att bita i, samt har en signalfärg som syns (så vida du inte är attackdykare som precis planerar att utföra en attack, men då kan du alltid måla den i lämplig färg för uppdraget) En utloppsventil kan också vara trevligt att ha, ända tills den ev. börjar läcka. Då måste man laga eller täppa igen ventilen.

Är ni en grupp som vill se naturen under vattnet och därför vill lära er att snorkla och fridyka i sommar så känner jag många dykare som kan utbilda er i fridykning och snorkling. Jag känner själv två personer som har bra utbildning och erfarenhet av detta och kanske kan tipsa er och leda er rätt. Snorkling och fridykning är utmärkt för alla som kan andas djupt och kan bära en dykmask utan läckage.

Man kan tro att erfarna tips inte är viktigt för snorkling och fridykning, men det finns många saker som ett gott ledarskap kan göra er medvetna om, som kan skydda både er själva och naturen effektivt och samtidigt ge en trevlig upplevelse.


DJUP TACKSAMHET FÖR ALLA FORMER AV DONATIONER.


4 reaktioner till “Medicin – Spanien – Helmask inte bra mot covid-19, samt INTE bra för snorkling eller fridykning

  1. Helmask har en väldigt viktig funktion.
    Du kan använda intercom med andra dykare vilket är svårt med vanlig mask och regulator med bitmunstycke.
    Mycket populärt hos yrkesdykare och räddningstjänsten mao.

  2. Ehh, ja.. naturligtvis kan man inte använda en helmask för snorkling till apparatdykning eller fridykning. Det tror jag att de allra flesta inser :-)
    Fyller förmodligen sitt syfte för vanliga snorklare dock :-)

    1. Det är precis det man kan tro, men det tycker inte jag. Den som snorklar vill allra oftast efter ett tag börja fridyka också och då är det viktigt att inte har för stor luftvolym i masken, eftersom fridykaren då måste blåsa ut mycket luft från sina lungor i masken för att undvika att masken klämmer. Jag vet själv att det är så eftersom jag ofta har fridykt mer än 5 meter djupt. Ju mindre luftvolym, desto bättre är masken för fridykning.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s