Ekologisk hållbarhet – Billig begagnad dator som hjälper miljön?

Hur får man en billig begagnad dator som fungerar länge och väl?

Allteftersom nya datorer och nya operativsystem ersätter de gamla, samt att supporten för de gamla operativsystemen ofta försvinner, eller man börjar uppfatta dem som märkligt långsamma, så finns det ändå sätt att komma runt problemet på ett miljövänligt sätt.

Ja. Det går faktiskt att skaffa sig en billig begagnad dator som hjälper miljön, genom att vara lite mer ekologiskt hållbar.

Fria operativsystem är nämligen inte enbart billigare när man renoverar datorer, såsom Vetenskapliga partiet gör åt folk helt gratis. De fria operativsystemen finns dessutom i en massa olika varianter. Allt från enkla OS som kräver mindre datorkraft/energi såväl som avancerade OS, om man har behov för det.

De allra flesta öppna fria program är 100% kompatibla och helt gratis att ladda ned. Inga CD:s i plast måste skapas (om man nu inte vill vara 100% säker på att data överlever en solstorm, eller inte skall kunna manipuleras). Allt kan nämligen lagras på en litet USB-minne. Det finns inga kopieringsskydd för öppen fri programvara. Den kan delas helt fritt.

Man kan dessutom köra öppna fria operativsystem direkt från USB-sticka eller CD-skiva, prova dem och se om man gillar dem INNAN man ev. installerar dem.

Bild med texten: Lär barnen om datorer utan att datorerna tar över barnen! - Kontakta Vetenskapliga partiet!

En gammal dator kan vara perfekt för ett barn ur flera olika aspekter.

 1. Inte prova ny trådlös teknologi på barn
 2. Ha kontroll över vad barnet och datorn kan göra och inte kan göra på datorn.
 3. Begagnad elektronik avger sannolikt mindre gifter.
 4. Begagnad elektronik innehåller inte nya okända gifter.
 5. Att få barnet bekant med öppen fri teknologi kommer sannolikt göra barnet mer öppet tänkande och bli friare i framtiden, m.m.

Den öppna fria rörelsen har operativsystem och programvaror som är gratis och fungerar väl på gamla datorer. Det är alltså bara att välja och vraka. Är man inte nöjd så är det ganska lätt att byta operativsystem.

Själv använder jag en gammal ASUS med ”GNU/Linux”, distributionen ”Mint Cinnamon” och ”Firefox” med tillägget ”Dark Background and Light Text”, samt solglasögon, vilket i sin helhet är härligt på kvällen, för med mindre ljus i ögonen så somnar jag mycket gott, vilket är mycket viktigt för mig.

Installationen av öppna fria operativsystem är oftast mycket snabb och enkel, åtminstone när man har satt sig in i hur det skall göras och har lite fallenhet för datorer.

För att kunna köra 100% öppna fria operativsystem så måste även hårdvaran vara öppen och fri. Överväg gärna sådan hårdvara om du köper nytt!

Ett nytt operativsystem laddar man ner relativt snabbt och installerar sedan på ca en halvtimme, eller kanske en timme, medan man dricker en kopp te tillsammans. Instruktioner finns på nätet.

Skulle, mot förmodan, något gå sönder i datorn, för allting håller ju inte i evighet, så skulle man då inte hitta ett passande kretskort så kan man då beställa öppen fri hårdvara som befriar datorn ytterligare, samt sannolikt också förlänger livslängden ytterligare, särskilt om datorns uppbyggnad är standardiserad, d.v.s. att kretskorten befinner sig i en låda med standardiserade mått.

När man använder fri mjukvara så får man dessutom tillgång till en gruppgemenskap som hjälper till helt gratis. Känner man tacksamhet så bör man givetvis donera eller testamentera till den som hjälper och till de som underhåller mjukvara och till de som supportar, tycker jag. Eller vad tycker ni?

Det finns idag ofta påstått miljövänliga företag som vill sälja nytt och därför vill ta bort rätten att reparera/renovera, eftersom de tjänar mer pengar då. Sådant beteende borde givetvis förbjudas för det är inte enbart miljövidrigt, men också oetiskt, att bete sig så.

Så jag känner mig manad att påtala att det är mycket viktigt att kontrollera det finstilta när man köper nytt idag, eller att låta köpet gå tillbaka om det finstilta visas först när du kör igång datorn och försäljaren inte informerade dig om alla stulna friheter som tillverkaren ev. vill få dig att skriva under på.

Viktiga frågor att ställa kan ex. vara:

 • Måste jag skriva på något för att använda hårdvaran eller mjukvaran? Vad? Varför då?
 • Kommer jag tvingas till något för att kunna använda hårdvaran? Varför då?
 • Kommer mjukvaran samla in data om mig och mina barn? varför då?
 • Kan jag avinstallera alla mjukvara som är förinstallerad, eller måste denna ständigt uppdateras? Varför då?
 • Sker uppdateringar automatiskt? Varför då?
 • Hur länge kommer hårdvara och mjukvara uppdateras?
 • Är det lätt att byta till ett annat operativsystem?
 • Är hårdvaran öppen och fri?
 • Har jag rätt att byta operativsystemet?
 • Säljer ni datorer med öppen fri hårdvara?
 • Kan ni installera GNU/Linux åt mig?

En ny dator kan alltså vara ”defekt direkt från fabriken och ha designats för att inte kunna användas som du vill, eller bli obrukbar snabbare än vad du kanske hade tänkt dig själv. En mycket lönsam idé kortsiktigt för de företag som säljer datorer givetvis, men naturligtvis helt omoraliskt, om man säger sig vilja skapa ekologisk hållbarhet och vill skapa en bättre miljö. Detta är ju dessutom en politisk handling i allra högsta grad.

Genom att istället reparera, uppgradera och renovera så kan vi förlänga tiden som vi använder våra kretskort och allt annat som befinner sig inuti själva lådan. Det kan ex. vara så enkelt som att lägga till minneskretsar, som man tar ur en dator som någon har kastat. På så vis kan vi spara miljön.

Idén att skriva denna bloggpost idag kom från Ben O’Neill som talade om ”Free software and the environment” på LibrePlanet 2020 (Där kan man även ladda ned O’Neills öppna fria webM- eller ogg-ljudfil direkt helt utan att köra extra programvaror eller skripts, om man nu skulle ha tilläggen LibreJS eller NoScript påslagna i webbläsaren).

Bild på Shannon DosemagenIntressant var också att lyssnaShannon Dosemagens föreläsning ”For us, by us: Free technology, community science, and the pursuit of environmental problem solving” Dosemagen och andra aktivister har utnyttjat fri mjukvara för att dokumentera och exponera naturkatastrofer.

Intressant var också Devin Ulibarris & Walter Benders föreläsning om Sugar Laptops för barn som förmodligen är världens mest miljövänliga datorer för barn, som barnen kan programmera själva och dessutom kan reparera själva. Music Blocks kan man provköra direkt på nätet.


DENNA TEXT ÄR EN GÅVA FRÅN MIG TILL ER ALLA. FORTSÄTT VARA FANTASTISKA!

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s