Teknik – Andningsskydd – Är munskydd dåligt för oss?

Jag har tidigare påstått att olika munskydd förmodligen är utmärkt, samt avrått från de flesta helmasker för snorkling, samt nämnt försvarets skyddsmask 90. Nu läser jag om ev. nackdelar med munskydd i kommentarsfältet till ”Tolv bra åtgärder för att minska smittspridning och DÖDSFALL av COVID-19?”.

Det är en länk till en evidensbaserad artikel som heter ”Face Masks Pose Serious Risks To The Healthy” av neurokirurgen Dr. Russell Blaylock, som är mycket intressant. Blaylock finns omnämnd på Wikipedia.

Personligen tror jag att ansiktsmask är utmärkt för att minska risken för smitta, även om just Covid-19 har låg dödlighet i procentuella tal, särskilt om man skyddar människor med god kost och har god beredskap med syrgas, CPAP, etc, samt inte fejkar data åt vaccinindustrin.

För att minska andningsmotståndet så bör man se till att all luft passerar ett bra filter med större yta. Det är också bra att man försöker andas djupa andetag, precis av samma anledning som man gör det i en snorkel.

Ett alternativ som ev. skulle kunna motverka det som Dr. Blaylock tar upp är att man låter luften komma in genom ett filter som fångar upp ev. aerosoler och virus utifrån och andas ut genom ett annat filter som fångar upp de egna aerosolerna och virusen som man andas ut.

Skiss på dubbelt andningsfilter med två silikon-ventiler

Notera att det ”döda utrymmet”, mellan ventilerna och munnen/näsan inte behöver vara alls stort, faktiskt mycket mindre än det döda utrymmet i en vanlig snorkel. Förmodligen existerar redan tekniken men det hindrar ju inte läkare att bygga egna prototyper, testa och sedan massproducera inför nästa pandemi, samt redan innan nästa vinter dela ut dem till all vårdpersonal.

Munstycken i silikon till dyk-munstycken och snorklar skulle enkelt kunna anslutas och näsklämma för konstsimmare skulle kunna bäras. Alternativt skulle tättslutande munskydd kunna anslutas. Jag misstänker tekniken redan existerar för infektionsavdelningar, men detta vet jag alltså ingenting om. Det finns heller inget hinder att förlänga med slangar och placera filtren på huvudet, som läkaren i Spanien gjorde.


 

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s