Forskning – Teknikrevolution – Solceller av perovskit

Enligt SolenergiNyheter så har nu Australiska forskare för första gången tillverkat solceller av materialet perovskit som inte enbart klarar, men överträffar, International Electrotechnical Commissions stränga teststandarder för värme och fuktighet.

Detta är en revolution för solceller eftersom perovskit tydligen är effektivare än kisel, är mycket billiga och ca 500 gånger tunnare än kisel, samt är flexibla och ultralätta, samt i framtiden förmodligen kommer täcka många bilar, hustak, cyklar och cykelvagnar, vilket kommer ge dem energi.

En solcell består oftast av en halvledare som kisel. När dessa dioder belyses uppstår laddning och elektricitet. I Sverige har halvledaren perovskit hittats i kalkbergarten på Alnön. Mineralet har en Perovskitstruktur som tydligen ger liknande halvledaregenskaper.

Problemet har hittills tydligen varit att perovskit-solceller har haft kortare livslängd än kiselceller, men detta problem har tydligen lösts med polymerglas-filt som förhindrar nedbrytningen av solcellerna. Jag antar även att processen kan göras relativt billig, eftersom skiktet tydligen är super-tunt och att således väldigt små mängder av mineralet behövs för produktionen.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s