Kommunikation – Vad finns det för alternativa sociala medier och varför vi bör välja dem?

Det är idag ganska populärt av bloggare att koppla ihop olika sociala medier med varandra. Jag är själv medskyldig. Jag lurades själv till detta. Du kan ex. fortfarande finna länkar till andra proprietära sociala medier på Vetenskapliga partiets WordPress-sidor. Jag har inte orkat ta bort dem ur alla bloggposter.

Bild på Laptop med WordPress kontrollpanel på skärmen

Det finns många olika sociala medier, men WordPress är det bästa system som jag hittills har funnit, 1000 gånger bättre än alla andra sociala medier.

Bild på ett huvud som har Youtube istället för hjärnaDet kan var lite pyssel att befria sin hjärna från alla de  dåliga sociala medierna. I Youtube-fallet har jag själv bytt till Archive.org, samt tror att VideoPress.com ev. är ett utmärkt alternativ. Jag har även hittat ett alternativ som heter ”Youtube-dl”, om man ex. anser sig vara tvungen att se ett Youtube-klipp, eller vill spara ner klippet på datorn utan att köra skripts, men jag brukar helt enkelt fråga folk om de har en öppen fri mp4- eller ogv-fil som jag kan ladda ned, eftersom jag tror att det i längden kan lösa grundproblemet som befinner sig i folks hjärnor. Mycket material som ligger på Youtube kan dessutom kommas åt genom fildelning, men se till att filerna får delas innan du sparar mängder av dem permanent eller delar med dig av dem! Försök att följa olika länders lagar, eller i vart fall inte bryta mot dem så mycket att det blir dyrt för dig! Att kryptera hårddisken kan också vara ett smart drag.

Bild på dum tupp-kycklingFr.o.m. Januari 2020tvingar tydligen Twitter användarna att, helt plötsligt, ange ett mobiltelefonnummer eller så blir de blockerade. Dessutom tycks det vara omöjligt att skapa ett konto utan hamna i Javascript-fällan och en massa andra saker.

Jag gillade aldrig Twitter. Detta snuttifierade fördummande elände. Så för de som blev utelåsta så ser jag det som ett tydligt tecken till dem, samt faktiskt en stor gåva till dem att Twitter visar hur korkat det är. Det är faktiskt en gåva till mänskligheten att mänskligheten nu kan söka sig bort från den fördummande snuttifieringen och ex. ge sig in på WordPress, som är lite mer avancerat, men 1000 gånger bättre, i min mening, när man väl inser möjligheterna.

WordPress ställer inga korkade frågor och kräver inte att få veta ditt telefon-nummer, men erbjuder dig i all ödmjukhet istället säkerhet genom ex. SMS, MEN ENBART OM du önskar detta. WordPress.com finansieras genom Google-skripts, men du behöver inte köra dem om du inte vill det.

Karikatyr av Mark ZuckerbergZuckerbergs spionerande Facebook har Vetenskapliga partiet också lämnat bakom sig för länge sedan. Kvar ligger ett meddelande om att Vetenskapliga partiet befinner sig här på denna WordPress.com-sida. Visst skulle man kunna trixa med något separat användarkonto på någon fast dator och ändå behålla sin egen integritet, som Richard Stallman föreslår, men jag väljer istället att inte vara en Zucker alls. Är du en Zucker? Är du motiverad att sluta vara en Zucker? Välkommen ut ur eländet genom att göra en sista post, invänta reaktionerna, samt logga sedan ut några veckor och känn hur det känns!

Tidigare hade vi knappar för att folk enkelt skulle kunna länka till våra inlägg via olika sociala medier och jag hade en automatisk postning av nya inlägg på Twitter och Facebook och gilla-knappar. Detta har vi nu helt kopplat ur, eftersom knappar tydligen kränker folks integritet, helt i onödan enl. Stallman.

Gillar man något på Vetenskapliga partiet, kan man helt enkelt meddela sina vänner på andra vis eller lägga in ett anonymt meddelande om detta. Självklart skall vetenskapligt folk kunna kommentera helt anonymt om de har något gott argument, något bra evidens, eller en positiv kreativ lösning på något problem, att bidra med!

lista på fula spam-ordVi gick ett steg längre och bannlyste t.o.m. inlägg som innehöll ”twitter” och ”facebook” precis som andra spammiga och olämpliga ord.

<- Fula spammiga ord.

Kommentarerna minskade till en början, men antalet läsare och prenumeranter ökade. Sedan började kommentarerna komma igen. Kvaliteten på kommentarerna ökade dessutom avsevärt och den förträffliga SPAM-korgen hos WordPress är nu i princip nästan tom. Vilken belöning och befrielse samtidigt!

Vem äger då WordPresss.org kan man fråga sig?

”WordPress – Web publishing software
Copyright 2011 by the contributors”

Vem äger WordPress.com och hur verkar han som person? -Varför inte läsa själva?

De som utvecklar den öppna fria koden och använder WordPress.org äger alltså WordPress.org tillsammans. Kan man lita på WordPress.com? Personligen anser jag att WordPress.com och dess ägare förmodligen kan antas vara bättre än de flesta andra privata ägare, dels beroende på att ägaren har koden som används öppen och fri, men även på personens goda karaktär i övrigt. Avgör själva!

Min åsikt är att varje individ absolut bör överväga att använda öppen fri WordPress.org och/eller WordPress.com, samt kanske sluta med ofria dolda och notoriskt spionerande sociala medier helt, eller åtminstone delvis, eller kanske genomgå en stegvis avvänjning från de dåliga?

Det kan faktiskt handla om vår demokrati och vår yttrandefrihet, med tanke på vad många har fått uppleva på ofria dolda omoraliska plattformar på sistone, men även med tanke på repressaliesamhället styrt av manipulativa psykopater.

Många sociala medier ägs nämligen av människor som högst sannolikt är psykopater som kan ha intresse av att spionera, filtrera, censurera, mörka och manipulera genom programkod, på ett sätt som enbart gynnar deras egna intressen kortsiktigt, men missgynnar ditt eget och vårt gemensamma intresse på kort och lång sikt.

Bild på Voltaire”Så länge folket inte bryr sig om att utöva sin frihet, kommer de som vill tyrannisera göra det; för tyranner är aktiva och flitiga, och kommer hänge sig i guds namn eller under namnet av vilka andra gudar som helst, religiösa eller icke-religiösa, för att sätta handfängsel på sovande människor.”
/ Voltaire Källa: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-demokrati/

Så länge vi är motiverade att utöva vår frihet på ett medvetet sätt och är vaksamma, så kommer vi styra mer medvetet. För även om tyranner är aktiva och flitiga så är de ganska få. Vi kan tillsammans vara flitigare genom att spendera vår tid medvetet på rätt ställen.

Ägare till en social media skulle ex. kunna vara intresserade av att mörka kommentarer inför demokratiska val, placera ena sidans propaganda först i flödet, eller sabotera för läkemedelskritiska alternativa medier mot betalning. Ingen kan veta exakt vad ägarna har bakat in i sin egen filtrerande hemliga programkod, eller i det som de själva kallar ”algoritm”.

Det är naturligtvis inte alltid lätt att finna motivationen att lämna ett socialt filter bakom sig, som ägs av människor man anser vara omoraliska, speciellt inte när man är en social varelse. Man vill kanske så gärna ha de där vännerna, kommentarerna eller den där extratrafiken i sin statistik, kanske t.o.m. om de skulle utgöras av snälla men manipulerande robotar, men även från riktiga vänner som tyvärr underkastar sig de sociala filtren.

Hur känner man igen en bra alternativ social media?

1. Koden är öppen och fri.
2. Du kan förbli helt anonym om du vill det.
3. Du kan ladda ned en backup enkelt.
4. Du kan förändra utseendet.
5. Den är flexibel och kan ställas in enkelt, ex. så att den inte tvingar läsare och kommentatorer att köra skripts.

WordPress uppfyller alla kraven.

Varför är skripts så viktiga att ha koll på?

För att hjälpa de som inte gått någon datorkurs lite på traven så låt mig mycket kortfattat förklara vad ett ”skript”, en ”app”, ett ”program”, ett ”virus” och ett ”operativsystem” är för något! För att kortfattat klargöra skillnaderna för den oinvigde så består de ALLA av programkod som körs på din dator och får saker att ske.

”Operativsystemet” är den grundläggande mer primitiva programkoden som styr din dator och dess funktion med interna och externa resurser som ex. minne, hårddisk, kamera, mikrofon och högtalare. ”Appar” och ”program” är samma sak och körs inom ramarna för operativsystemets programkod. Så här kan en enkel programkod ex. se ut översatt till ren svenska:

1 skriv ”Vetenskapliga partiet är bäst. ”;
2 gå till 1

Kör man detta program blir resultatet att bilskärmen fylls med texten ”Vetenskapliga partiet är bäst. Vetenskapliga partiet är bäst. Vetenskapliga partiet är bäst.” o.s.v. tills man avbryter programmet.

”Virus” är programkod som går utanför operativsystemets ramar och kan vara spionerande eller skadligt för datorn, eller skadligt för data som du lagrat på den.

Bild på blockerade och godkända skripts i NoScript”Skripten”, som blockerats i bilden till vänster via NoScript är programkod, som endast ska fungera inom webbläsaren och som laddas ner från en hemsida, i detta fallet från Newsvoice.se. Kör du ingen NoScript eller LibreJS så laddas skripten  ned direkt, helt utan att du blir tillfrågad, men varför ska vi köra okänd ofri dold icke-trivial kod på våra datorer? För att företagen vill göra det? Vill du det? Om inte, så överväg NoScript eller LibreJS som analyserar skripts och som du kan kontrollera.

De allra flesta kommersiella sociala medier som fungerar via webbläsare verkar använda sig av sådana nedladdade ofria dolda icke-triviala skripts, eller så har de bakat in dessa funktioner i sina ”appar” som fungerar direkt mot nätet utan webbläsare, vilket får i princip samma effekt som skripts. Du öppnar din dator för manipulation och spioneri.

Du som användare kan oftast inte välja bort skripts eller köra appar utan att utelämna dina data och således inte undvika att de kör okänd spionerande programkod på din dator. WordPress är undantaget som fungerar väldigt bra utan att läsare och kommentatorer behöver köra skripts. Det är därför jag anser att WordPress är ett mycket klokt val.

Man ska naturligtvis vara mycket skeptisk till en sida som inte alls fungerar utan skript. Så brukar det vara med många sociala medier. Upptäcker man detta kan det oftast vara bättre att söka andra alternativ, i vilka man kan kommentera utan skripts, ex. WordPress-bloggar eller phpBB-forum, som har möjligheten att använda skripts, men som inte kräver att du kör skript på din egen dator.

Hur blir man mer anonym i sociala nätverk?

Bild på individ i stråhatt, heltäckande solglasögon och munskydd.
Anonym kille.

Anonymitet är naturligtvis en väg till ökad integritet, något som är speciellt viktigt om en regim utvecklas i en icke-demokratisk riktning eller om du har ett annat skäl för anonymitet.

Man kan naturligtvis göra många saker för ökad anonymitet om man vill det. Man kan skapa en separat anonym e-postadress innan man loggar in på ett socialt nätverk. Man kan undvika att ange uppgifter som ex. telefonnummer etc. etc. samt fylla i fingerade uppgifter. Man kan skaffa ett anonymt alias och använda en anonym bild.

Man kan ansluta sig till det sociala nätverket via en anonym terminal som inte har ett registrerat telefonkort eller IP-nummer som binder dig till användaren. Man kan ansluta sig genom olika fria wifi-zoner så att IP-numret inte kan spåras till dig, samt byta s.k. MAC-adress. Man kan även använda ett säkrare operativsystem, ex. GNU/Linux! Man kan täcka över kameran. Man kan klippa av kontakten till mikrofonen. GPS-funktionen kan kopplas ur genom att plocka ur batteriet eller genom att avskärma terminalen med ljudisolering och Faradays bur. Man kan vara uppmärksam på att publika platser kan ha dolda kameror. Du kan tänka på att ändra den stil som du skriver med så att textanalysprogram inte fungerar för att identifiera dig!

Önskelista

Vad behöver vi mot storebror? Jag har gjort en liten önskelista av saker som ska fungera med och utan skripts påslagna:

– Ett svenskt alternativ till Youtube, i vilken filmer enkelt kan laddas upp och ner i MP4-format i olika upplösningar och ljudkvaliteter från typ 80 rader upp till HD, såsom det faktiskt går att göra med Youtube-dl Reklam som läggs till filmerna kan finansiera bolaget, men filerna måste kunna laddas ned direkt utan att köra skripts eller appar. Detta är viktigt. Detta kan göras på Archive.org.

– En fristående oberoende gratis e-post-server för svenskar, likt tyskarnas gmx.de och Schweizarnas Protonmail.com, som även kan fungera som social media likt Google plus, gärna med hög kryptering av kommunikationen via en dedikerad extern krypterad bank/röstnings dosa som kan anslutas via USB-port.

– En svensk version av WordPress.com, där servern ligger i Sverige eller kanske t.o.m. i Schweiz?

– Kanske alla dessa funktioner kan bakas in under samma tilltalande domän på tre fyra bokstäver?

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s