Tänkvärda tips om mobilstrålning från Sissel Halmøy i Norge

Tänkvärda tips om mobilstrålning från Sissel Halmøy på Folkets Strålevern i Norge.

Jag vet inte hur farlig strålningen är eftersom detta inte är mitt kompetensområde, men har tidigare tittat på forskning och funderat på rimliga åtgärder för skydd från mobilstrålning. Efter att ha läst Halmøys förslag vill jag ge följande råd.

Lyft helst inte telefonen till örat! Strålningsdosen beror på vilken energimängd som telefonen behöver för att upprätthålla god kontakt. Ju svårare att nå en basstation, desto starkare sändning från din telefon.

Hörlurar med luftöverförda ljudvågor kallas tydligen för ”Air Tube Headset”, även om jag själv tror att vanliga hörlurar minskar mobilstrålningen enormt. För hög ljudvolym är däremot skadligt för hörseln, vilket är en anledning att vara försiktig med både hörlurar och ljudvolymen. I miljöer med hög ljudnivå kan man med fördel ha på sig öronproppar och hörlurar över dessa.

Trådlösa hörlurar har sannolikt en mycket svagare stråldos än telefonen självt och är säkert mycket bättre än att hålla telefonen mot örat. Evidens för påståendet ligger helt enkelt i den ringa storleken på batteriet och det kortare avståndet mellan sändare och mottagare, men varför bestråla huvudet i onödan när man inte måste det, samt är dyrare att göra det, än vad det är att avstå?

Försök köpa en telefon med ett enkelt uttagbart batteri, eller gör ett hål i plasten så att det blir lätt att plocka ur batteriet! Detta är förutom en strålningsfråga även en integritetsfråga och en miljöfråga. Det är ex. bättre att byta batteri än en hel telefon. Librem5 är i min mening ett annat utmärkt alternativ om man köper nytt, även om mobilt bank-ID inte fungerar på den, men det finns banker med extern koddosa också. Då behöver man ingen mobiltelefon alls, enbart ett ställe att koppla upp sig, likt Richard Stallman, skaparen av GNU som inte har mobiltelefon.

Anslut datorer via ett LAN-uttag till routern, samt stäng ev. av wifi på routern och skärma ev. av routern ifall hårdvara och mjukvara inte skulle lyda din vilja! Man vet aldrig vad den massmördande och spionerande krigsförbrytare-storebror stoppar i dem numera.

Stäng gärna även av wifi i datorn, i bios, eller i nätverks-inställningarna. Wifi-kortet kan även plockas ut helt på de flesta laptops. Prova på eller installera gärna en Linux-version. Behöver du hjälp så kontakta mig! Jag är arbetslös och inkomstlös.

Undvik att vara i närheten av wifi-routrar, SÅ VIDA DU INTE vill använda wifi förstås. Genom att inte vara för långt ifrån så sänker du då stråldosen från den egna datorn, genom att du minskar styrkan som behövs för god kontakt, Avståndet är alltså din vän, men det avståndet kan skilja sig åt beroende på vad du håller på med för tillfället.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s