Psykologi & Lycka – Hur blir jag lycklig på campingsemestern?

Bild på babian med baksmälla
Depression?

Semestertider. Molnigt. Kallt. Regn. Kanske depressionen smyger sig på och du undrar hur i du skall bli lycklig när inte ens semestertider gör dig lycklig? Kanske funderar du t.o.m. på självmord? (Suicid)

  • Kanske känner du dig deprimerad för att du inte har ett arbete, eller är du deprimerad för att du har för mycket arbete?
  • Kanske sitter du på en camping i en husvagn omgiven av fel slags människor?
  • Kanske vill du komma ut till en camping, men har inte pengar?

Lugn! Det är en utmaning, men det allt går att lösa om man är motiverad att vara positiv och konstruktiv! Det går att bli lycklig. Psykologer och en bra etisk ekologisk bank kan säkert också hjälpa till för att få ordning på ekonomi och prylar givetvis.

Hur blir man egentligen lycklig på semestern, eller i allmänhet?

Bild på husvagn med tak som liknar en villa
En villavagn som var till saluIvö Camping © CC0.

Kan en villavagn på en camping hjälpa till? Det beror nog på. Jobbar du för att leva, eller lever du för att jobba? Kommer husvagnen ex. hjälpa dig att få ordning på din eller familjens ekonomi, ex. genom att du säger upp en dyr lägenhet i en stressig stad och bor permanent i den, eller kommer den enbart belasta din ekonomi ytterligare?

tecknad flicka som leker medveslösI vilken omgivning är husvagnen uppställd? Blir du ex. glad när du ser barn som leker med hundar, eller skapar stillheten mer lycka? Kommer femtio meter i snö till campingduschen på vintern vara ett stort problem? Undersök miljön där du tänker ha husvagnen! Fundera på både problem och lösningar, med positivitet!

Kommer husvagnen erbjuda dig psykiskt lugn och den fysiska bekvämlighet som du är ute efter, eller kommer det kanske vara bättre med en cykel, cykelvagn och ett tält på sommaren? Var skall husvagnen stå? På en camping eller på egen mark med egen ekologisk odling? Känn efter i meditation vad du vill ha!

Jag är ingen expert på området camping, psykologi eller lycka och har enbart ett personligt intresse av camping, psykologi och lycka, men jag har läst böcker och har mediterat rikligt för att analysera mitt eget inre och hur olika saker har effekt på mig.

Detta är alltså mina egna erfarenheter, s.k. ”anekdoter” på vetenskapligt språk, vilket alltså INTE är vetenskapligt evidensbaserat, samt alltså kanske inte fungerar på dig.

Fördelen med mina tips är att jag verkligen tror att de kan hjälpa dig, samt inte tror att de skadar dig, vilket kemikalier kan göra om du feldoserar.

Kemikalier kan även ha allvarliga biverkningar, så läs alltid FASS.se – läkemedelsinformation för vårdpersonal, patienter och veterinärer! eller bipacksedeln innan du bestämmer dig för att köpa dem eller ta dem! Mina tips är f.ö. billigare än de flesta mediciner och kräver inget recept från läkare eller psykiatriker.

Inre påverkan – Billig mat som skapar lycka för mig

Bild på grönt hjärtformat blad1. Jag väljer nästan alltid ekologiskt om jag kan. Det kan vara lite dyrare, men den skapar en större lyckokänsla genom vetskapen om mindre kemikalier, naturliga gener, en levande natur och hur det ekologiska sannolikt gynnar både mig själv, djuren, miljön och framtidens generationer. Välj själv! Meditera gärna på vad du stoppar i dig!

2. När jag äter EN HALV banan och EN bit mörk choklad, gärna med lite grädde, kokos eller kokosmjölk och sedan sätter mig ner och andas riktigt djupt, samt når ett meditativt tillstånd, i vilket jag betraktar tingens ordning utan att döma, så mår jag ofta riktigt bra. En känsla av lugn och lycka kommer ofta väldigt snabbt hos mig genom detta. Lätt att ha med husvagn eller på campingsemester om den packas med omsorg.

Bild på en korv som kommer ur ett bananskal CC0
Överraskning!

3. Ägg med salt och örter. Ett till två ägg om dagen verkar ha en positiv effekt på mig. Kanske kan man äta så mycket som tre ägg per dag? Själv tycker jag att det räcker med ett eller två ägg. Omelett med röd paprika och tomat är också trevligt. Ägg är utmärkt på campingsemestern. Tillsammans med tryptofan i en banan eller en grillkorv så kan två ägg, samt en nypa typiskt svensk fri humor, skapa många trevliga skratt för alla svenskar och assimilerade som inte har kränkthet som självändamål med sin existens.

4. Strömming. Det är något speciellt med den lilla fisken som tycks finnas i överflöd och därför inte är utrotningshotad trots världens överbefolkning som utrotar olika djurarter. Allra mest lycka skapar strömmingen i min mening när den steks lätt på svag värme i skorpmjöl och kokosolja med salt och peppar, så att strömmingen blir precis genomstekt, men inte torr, samt sedan att varva med rå rödlök och kryddpeppar i ättika och vatten ett dygn för att sedan serveras under veckan på rågknäckebröd eller annat grovt rågbröd med mycket smör. Vissa vill sockra lagen, men jag undviker det eftersom jag betraktar socker som en drog. Rökt kallas den lilla strömmingen för ”böckling” och färskrökt är den en fantastisk smaksensation, men ät INTE för mycket! Det kan skapa plötsliga spykänslor.

Bild med två kvinnor med munskydd och texten BE THE BEST VERSION OF YOURSELF
VAR DEN BÄSTA VERSIONEN AV DIG SJÄLV!

5. För att vara den bästa versionen av mig själv så äter jag gärna havregrynsgröt. Jag kokar gärna upp vatten och slår vattnet över fullkornshavre med lite salt och låter den stå fem minuter och lägger sedan gärna till lite smör eller kokosolja och syrliga bär som ex. hallon, svarta- eller röda vinbär. För den som vill vara riktigt ekologisk behöver inte vattnet upphettas alls. Perfekt för camparen i tält. Redan som barn kände jag den positivas effekten av havregrynsgröt. När de andra barnen såg sega och ledsna ut på eftermiddagarna så var jag alltid vaken och hade alltid positiv energi. Det tycktes bero på havregrynsgröten som Mamma gärna lagade till mig på morgonen.

6. Vitamintillskott gör mig lycklig. Att alltid ha några rör med brustabletter att blanda i vatten smakar jättegott och är förmodligen 1000 gånger bättre än sötsliskigt läskeblask som är dyrt och vars pengar nästan alltid tycks gå i helt fel fickor, utom i undantagsfall som Ubuntu Cola eller liknande. Genom att bryta brustabletterna i mindre bitar så kan jag dosera precis hur jag själv vill. Tabletter eller påsar för hydrering är också utmärkt att ha med när man vill cykla långt och dricka mycket. Om tillverkarna någonsin kommer fatta att vi vare sig behöver socker eller sötningsmedel är väl kanske den enda frågan som återstår?

Yttre påverkan

1. Även en molnig dag tittar ibland solen fram. Jag är alltid redo för solen. Jag ger mig snabbt ut i solen när den väl tittar fram. Vill man ha mycket sol finns det områden i Sverige som är mer solindränkta än andra där man kan ställa upp sin husvagn. Att få sol på huden ungefär en halvtimme per dag gör mig lycklig.

Bild på hopfällbar cykel lastad för campingsemester CC0
2. Efter jag har gått, joggat eller cyklat ordentligt blir jag ofta väldigt lycklig. Detta gör jag gärna i naturskog och naturlig mark, på mindre vägar och stigar, gärna där jag kan finna nässlor till soppa, bär till gröten eller ätlig trestjärnig svamp, särskilt kantareller och karljohanssvamp som jag smörsteker i salt, vitpeppar och smör på hög värme, tills vattnet har kokat bort och den får lite brun färg. Jag är ofta förvånad att människor på campingplatser inte tar tillfället i akt när de är så nära naturen.

3. Jag stänger ofta kort av radion och frågar min omgivning vilken musik de gillar och föreslår sedan både behagligt samtal och gemensam lyssning. Då blir alla glada och den positiva energin smittar lätt av sig på mig. I annat fall använder jag hörlurar eller uppsöker andra människor!

Två grisar i glasögon som frågar vad folket vill ha i stugorna4. Att träffa speciella människor gör mig ofta väldigt lycklig, eller att tänka på alla de speciella människor som jag har träffat. Man träffar ofta speciella människor genom att le mot människor och säga hej och hälsa med höjd arm. Får man ett lika positivt bemötande tillbaka kan man börja med att kommentera vädret, sedan tala om något personligt och om intresse finns beröra något djupare ämne som båda har intresse av, ex. vad de önskar sig i politiken och varför. Ytliga, tråkade, negativa, drogade eller aggressiva svin med frånstötande tatueringar skapar ingen lycka för mig. Dem låter jag helst falla i glömska. Positiva tilltalande coola grisar med mod skall det vara! Då mår jag bäst.

5. Att sitta eller ligga i stillhet i ett meditativt tillstånd skapar lycka för mig.

Bild på liggande Buddha-staty
Så här kan man med fördel meditera liggande, hemma, i en husvagn och i ett tält.

Mer intressant:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/psykisk-halsa-och-suicidprevention/vad-ar-psykisk-halsa/

Annons

En reaktion till “Psykologi & Lycka – Hur blir jag lycklig på campingsemestern?

  1. I morse tog jag en macka med skivade tomater. Samt kaffe ! Det blev för mig en lycka om än kort. Livet i sig är lyckosamt om man har tillräckligt med föda i magen och ett boende att trivas i. Och att få vara frisk. Men visst , varje människa drabbas av misslyckanden eller andra negativa händelser. Det gäller att ta sig upp ur svackor och njuta av
    livet. En realistisk hållning är att ingen människa lever ständigt i en euforisk lycka. Men visst har jag stött på människor som tycks leva i ständig lycklig nivå. Alltid med ett leende. Livsbejakande människor. Det är trevligt att träffa dessa personligheter.För min egen del tycks det finnas ett slags vemod p g a olika händelser i livet. Vi formas olika. Orsaker är uppväxtmiljö och även relationer i vuxenliv. Yttre faktorer som politiska krigshändelser spelar också in hur vi mår.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s