Elever, föräldrar och lärare – Läs, skriv på och dela denna namninsamling för frihet i klassrummet!

Politikernas Covid-19-beslut har i många nationer påverkat eleverna negativt, men att lära sig hemma behöver inte innebära att man överger grundläggande friheter, även om det finns krafter som vill det. Låt oss göra något bättre!

https://my.fsf.org/give-students-userfreedom

Illustration av en student som blir övervakad sittandes vid en dator.

Vetenskapliga partiet och Free Software Foundation (FSF.org) i USA tycker det är fel att elever, föräldrar och lärare skall luras/tvingas att överge sina grundläggande friheter av storföretag i maskopi med okunniga eller korrumperade makthavare. Vi tror att de flesta är eniga med oss, bara de tänker efter lite.

Vad är då alternativet? – Öppen fri hårdvara och mjukvara är faktiskt det enda etiskt försvarbara alternativet och det är därför FSF.org redan har arbetat flitigt tillsammans med en MIT-professor för att befria sina skolklasser. De har även delat sina kunskaper och erfarenheter av sitt arbete med Bostons allmänna skolsystem. Deras elever kommer sannolikt gynnas hela livet av denna frihet på en mängd olika vis.

Frågan är om du vill gynna eleverna på din skola på samma vis?

Försöker du vara en god människa så tror jag säkerligen att du vill det. Det kan låta något extremt, men egentligen borde vi inte tillåta proprietära datorer eller proprietär programvara alls i skolan. Det beror på att vanan av att använda dem är dyr, integritetskränkande och rent skadlig. Så det är naturligtvis ingen slump att många myndigheter och företag också går över till öppen fri hårdvara och mjukvara. De har förmodligen förstått alla fördelar.

Det proprietära är inte sällan fördummande och stressande, detta p.g.a. det inbyggda vinstsyftet som ständigt gör om användargränssnitt, slöar ned datorer och ständigt kräver ny hårdvara, men det är dessutom ekologiskt ohållbart, samt långsiktigt förslavande, genom att eleverna inte får ta del av och uppleva fria värden vilket fri tillgång, fria studier, fri delning och fri samverkan innebär.

Det är dessutom en ren oligarki/demokrati-fråga i fall storföretagen skall kontrollera innehållet i datorerna/samhället, eller om framtidens generationer skall kontrollera innehållet i datorerna/samhället. Vad anser du? Agerar du på din egen åsikt?

Bild på tecknade barn som medelst robotarmar får huvudena utbytta med läsplattor, samt texten Lär barnen om datorer utan att datorerna tar över barnen! - Kontakta Vetenskapliga partiet!

FSF och Vetenskapliga partiet hjälper gärna skolor som vill gå över till öppen fri hårdvara och mjukvara. Vi kan med fördel även återanvända skolans eller samhällets äldre stationära och bärbara datorer för att minska skolornas kostnader och för att spara miljön.

Igår lyckades jag exempelvis med konststycket att partitionera om hårddisken och installera Puppy Linux på en gammal dator med Windows 2000. Jag upplevde några hinder på vägen, men nu kan man köra båda operativsystemen på den om man vill det. En liten seger kan tyckas, men för mig var det stort. Ett slags bevis om min egen IT-förmåga. Genom ständigt lärande och ständiga försök så ökar vår gemensamma IT-kompetens.

Jag önskar dessutom att ni kommer vara motiverade att stödja en politik som kommer leda till det bästa för framtidens generationer, så tala gärna med varann, med politiska partier och med olika kandidater om om detta! Det är viktigt att allas vår kompetens höjs på området!

Håll sedan ögonen på era politiker, så att de använder sin kompetens rätt, d.v.s. röstar rätt i beslutande församlingar, eller arbeta aktivt själva för att byta ut dem redan nästa val, OM de inte går med på era krav eller ni inser att de inte håller sig till sanningen!

Alltså! Kära elever, föräldrar och lärare! Överväg att skriva under här!

https://my.fsf.org/give-students-userfreedom

8 reaktioner till “Elever, föräldrar och lärare – Läs, skriv på och dela denna namninsamling för frihet i klassrummet!

 1. Kraven inom tekniken höjs hela tiden och gamla datorer håller helt enkelt inte måttet på flera punkter efter ett antal år på nacken.

  Allt från hållfasthetsberäkningar, 3d-modelleringar, medicinska simuleringar och avancerade matematiska beräkningar kräver snabbare och snabbare hårdvara och mer avancerade program. En bieffekt av mer avancerad teknik är att den har en betydligt högre verkningsgrad idag mot för 10 år sedan. Mycket mer beräkningar per Watt istället för slöseri med onödiga värmeförluster.

  Så det finns starka argument för att byta till ny teknik oavsett om man behöver prestandan eller inte. Precis som när man bytte från glödlampor till lågenergi/LED eller sin gamla katalysatorlösa bil med förgasare till en ny krocksäker med insprutning är det miljön och den egna plånboken som vinner i långa loppet. Sen ska man kanske inte byta och för ofta och överkonsumera för då blir det slöseri istället.

  Öppen programvara och proprietär programvara är heller inga konkurrenter för konsumenten utan goda komplement. Båda kan erbjuda fördelar som den andre inte kan. Pris mot prestanda enkelt uttryckt.

  1. Det är som du säger. Kraven inom tekniken höjs hela tiden. Tillverkaren dikterar och erbjuder då snabbt ett effektivt väloljat maskineri, för de är aktiva och flitiga, men de är oftast inte lojala med användarna, men enbart med den kortsiktiga vinsten. Detta resulterar ex. i onödiga nya utgåvor, onödigt ändrade gränssnitt, samt ständiga utgifter för användarna, d.v.s. helt onödiga aktiviteter för användarna, men med det enda syftet att gynna kortsiktig vinst via försäljning och utbildning i nya gränssnitt.

   Det kan jämföras med att ständigt bygga och riva sjukhus som ständigt har samma funktion, men ständigt kräver nya utbildningar för att kunna användas av personalen. Skall man lyda dessa galna diktat eller skall man kämpa för hederlighet, vett och demokrati?

   ”Diktaturer bjuder ett maskineri av lydnad, slutet och till det yttre väloljat. Demokrati bygger på lojalitet, öppenhet och pulserande liv. Den måste därför ständigt vinnas på nytt.”
   / Olof Palme

   ”Så länge folket inte bryr sig om att utöva sin frihet, kommer de som vill tyrannisera göra det; för tyranner är aktiva och flitiga, och kommer hänge sig i guds namn eller under namnet av vilka andra gudar som helst, religiösa eller icke-religiösa, för att sätta handfängsel på sovande människor.”
   / Voltaire

   Det är i dag tyvärr mycket vanligt att finna skadlig programkod i proprietär programvara. De allra mest kända leverantörerna av ofri kod innehåller skadlig kod allihop. Det är inte ens någon hemlighet. De har även installerat bakdörrar i folks datorer.

   Skadlig kod är kod som oschysst mot användarna och visst är de djävligt oschyssta. Det upptäcker alla som har köpt deras prylar, startar dem och läser vad de vill göra och tvingar köparen att godkänna, något som försäljaren inte informerade om i butiken.

   Skillnaden mellan proprietär kod och fri kod är att användarna i det ena fallet ofta blir slavar/offer och i det andra fallet ex. kan använda en tidigare utgåva eller göra en modifiering av koden, vilket är frihet och förhindrar från att människor blir slavar/offer.

   Fördelen av att använda proprietär programvara är inledningsvis uppenbar, men på lång sikt är faran orwellsk totalitär diktatur.

   Källa för påståenden: https://archive.org/details/RichardStallmanETH2019

 2. Kraven på tekniken höjs hela tiden för att ofta kräver lagstiftningen det. Bilar ska bli snålare och elektronik bli mer energieffektiv med nya energiklassificeringar och då duger helt enkelt inte gammal teknik. Du hänger med i logiken i att man inte hade teknologin att uppnå dagens krav för 10 år sedan?

  Byggnader slits och uppfyller inte nya krav och behov och brukar då rivas. Sjukhus är inget undantag. Sen kan man alltid vara nostalgisk och K-märka en och annan byggnad.

  Palme och Voltaire var inga bakåtsträvare utan blickade framåt, så att blanda in dem känns lite malplacerat. Utveckling är ju det som definierar människan och framförallt stora personligheter.

  Det känns en smula som du strävar efter att återvända till någon form av bondesamhälle a la miljöpartiet? Jag är nog inte helt fel ute i mitt antagande?

  1. Jo. Som maskiningenjör vet jag hur kraven på tekniken höjs hela tiden. Ibland skriver storföretagen i princip lagarna så att kraven höjs på ett sådant vis att storföretagen klarar dem. På så vis slipper de stora kolosserna konkurrens. (monopolkapitalism)

   Företagen vill ha tillväxt och göra kortsiktig vinst. Då måste allting kunna säljas dyrare och då kan de komma till slutsatsen att ”hjärtan måste öppnas” för massmigration av barnavlande sekterister som gör att samhället kommer belånas upp över öronen och konsumtionen kan öka, allt medan förmögenheterna tillfaller fåtalet. De högt belånade äger ju faktiskt inte sina tillgångar. Det som vi ägde kollektivt för 30 år sedan ägs ju heller inte av oss längre, men är privatiserat. Fastän de privata bankerna är direkt skyldiga till varje krasch så skall de alltid räddas med kreditkort utställda på skattebetalarna.

   Samtidigt som forskarna varnar för populationsökningen, den ökade konsumtionen, miljöförstöringen, artutrotningen och resursförbrukningen, som kommer göra oss alla fattigare på lång sikt, så göder storföretagen och politikerna den absurda tillväxten.

   Samtidigt som elektronik GIVETVIS ska bli mer energieffektiv med nya energiklassificeringar så förstör man de framstegen på alla möjliga andra vis, istället för att göra rätt för framtidens generationer.

   Öppen fri hårdvara och programvara innebär alls INTE kravlöshet på ingående komponenter. Tvärtom är kraven högre. Vill du ex. inte ha bakdörrar in i dina prylar så har du betydligt högre krav än vad datajättarna kan leverera till dig. Då måste du snegla på öppna fria prylar och mjukvara!

   Byggindustrin är likartad. Problemet där är idag att fåtalet krösusar vill bygga nytt och tjäna storkovan. De vill gärna ha asylbaronsindustri som ökar efterfrågan dessutom, medan vanligt folk ofta tvingas leva med bostadstillägg och att de som arbetar skall betala/belånas för kalaset som går i Krösus fickor.

   Samtidigt har politikeradeln höjt sina arvoden via arvodesnämnden. Det är givetvis moraliskt imbecillt, men lagligt, ja t.o.m. demokratiskt, eftersom folket röstar för detta i val efter val.

   Att ständigt bygga och riva kostar pengar, så man bör givetvis prioritera väl innan man beslutar vad som bör göras! Jag har på känn att sådana beslut ofta görs av korrupta skäl, inte i allmännyttiga intressen.

   Riktigt. Palme och Voltaire var inga bakåtsträvare, men blickade framåt. Kanske var det just det som var problemet för krösusarna som eftersträvar folkets fördumning och totalitärt världsherravälde?

   Jodå. Visst strävar jag mot någon form av modernt bondesamhälle, men mp är tyvärr hycklare. De målar allting i grönt inför folket, men gör sedan motsatsen. Det finns ju ex. inget ekologiskt hållbart med massimporten av sekteristiska barnavlare till arktidskt klimat. Tvärtom så lär det leda till artfattig öken.

   Ett modernt grönt bondesamhälle är giftfritt och effektivt, men har dessutom stora inslag av människor som arbetar tillsammans i det, även om arbetstiden är lägre, barnavlandet är balanserat och njutningen av livet är större.

 3. Håller med dej i det du skriver, men gillar inte att du kallar alla som kommer hit utifrån är ”barnalstrande sekterister”. Du om någon vet ju att man inte ska generalisera. // Kao

  1. Har jag kallat alla som kommer utifrån för ”barnalstrande sekterister”? Det är inte min egen uppfattning. Många är de som har haft verkliga flyktingskäl och bl.a. flytt sekterism, människor som jag har tagit upp på bloggen, bl.a. Atiqa och Bassam.

   1. OK. Men man kan få den uppfattningen. Jag vet ett flertal personer som ver kligen kan berätta, som själva levt under islams ok. Inte minst fd polise och numera föreläsaren Mustafa Panshiri. Plus naturligtvis Amineh Kakabaveh, Sara Muhammed, Nalin Pekgul och en rad andra. Men pk-folket har t.o.m mage att kalla dessa för islamofober och rasister…. // Kao

    1. [sektnamnet]+ofobi är sannolikt ofta sekteristiska psykopaters sätt att lura sina undersåtar. Psykopaterna betalar sannolikt presstituerad fulmedia för att de skall använda ordet och klistra det på folk.

     https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/11/07/vad-menas-egentligen-med-islamofobi-vi-slar-upp-en-mer-rationell-forklaring/

     Det blir givetvis särskilt komiskt och motsägelsefullt när man anklagar människor som klistrar på sig sektbeteckningen att vara fobiska, samtidigt som dessa kritiserar sektens extremister öppet. Det är faktiskt motsatsen till fobi, d.v.s. att ha ryggrad OCH det är patriotiskt av dem att göra det i min mening, eftersom sekterism knappast kan leda till enhet och harmoni i samhället, enbart till den konflikt som psykopaterna livnär sig på likt parasiter.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s