Så plockar och rensar man blåbär, lingon och körsbär effektivt

Jag älskar lingon och blåbär, så jag gav mig ut på jakt efter dem och fann blåbär. Ett tidigt problem som uppstod var myggor och flugor. Jag insåg återigen att om Gud finns och är allsmäktig så måste han vara ondskefull.

Vild på blåbärHade en allsmäktig Gud funnits och varit god hade han dessutom naturligtvis gjort blåbär stora som äpplen, eller åtminstone stora som plommon, eller hur? Eller om Gud finns och han vill vara god och vill göra gott så är han uppenbarligen oförmögen till det och då är han inte allsmäktig, men impotent och följaktligen irrelevant.

Hypotesen av Gud som allsmäktig och god har jag således övergett. Ansvaret måste alltså ligga på mig själv som vetenskaplig ingenjör! Kanske kan jag hjälpa mig själv och människorna med min magi? Blir jag människornas magiske allsmäktige ”Gud” då? Förmodligen inte, men man kan kanske hoppas på att bli uppskattad litegrann i alla fall?

Bild på staty av Jesus med utsträckta armar.Kanske har någon annan med god energi redan försökt hjälpa oss? Kanske är det som Jesus lär ha sagt, att Gud finns i våra hjärtan och vi alla som använder sitt hjärta med förstånd på så vis är guds söner och döttrar? Det innebär i så fall att när vi alla hjälper varann så är vi alla Gud tillsammans? Var det så Jesus menade? Var Jesus en slags missförstådd mediterande vetenskapsman? Jag tror det. Vetenskapen är ju ofta tämligen mirakulös.

Att bli insektsfri

Bild på bärplockare iförd huvudduk, keps, myggnät och schal runt nackenMyggmedel är visserligen mirakulösa, men jag tror inte att vi bör smeta in oss i gifter, även om det finns en mängd olika testade giftmixturer på marknaden. Jag företräder dessutom ett parti som påstår sig vara ”ekologiskt hållbart” och giftmixturer framstår inte som det för mig. I vilket fall som helst, här finns det helt klart massvis med problem att lösa.

Jag beslutade mig följaktligen att bli insektsfri på ett alternativt sätt. Min lösning blev ett par gamla gummistövlar som jag försökte reparera med silvertejp (Silvertejpen fäste dåligt, men de fungerade ändå väldigt bra med ullsockar i). Jag tog på mig tjockare ljusa långbyxor på vilka fästingar syns och myggor inte kan sticka igenom.  Dubbla skjortor. Den yttersta vit. En huvudduk, keps och ett myggnät. Har man ingen bärplockare och bara vill plocka litegrann så kan ev. gummihandskar och en T-shirt över huvud och nacke räcka som skydd mot myggorna?

Bärplockaren

Bild på bärplockare med teleskopskaftJag lyckades få tag på den näst sista bärplockaren med teleskopskaft på Biltema. Bärplockare utan teleskopskaft var slutsålda. Det finns även andra sorters bärplockare. Väl ute i skogen så visade det sig att teleskopskaftet bara var i vägen. Jag fastnade dessutom och krossade bären för mycket, samt fick med mig enorma mängder blad, kvistar och barr.

Jag plockade felaktigt. Efter att ha lossat tre torx-skruvar kunde teleskopskaftet demonteras från bärplockaren. Jag rekommenderar att man slutar sälja med teleskopskaft och varför torx-skruvar egentligen? Hur många människor har torx-satser? Det är snudd på ocker, men vad värre ÄR så är det miljöförstöring att tillverka en massa teleskopskaft som sedan står och dammar i folks förråd.

Enligt tidningen Land skall man inte harva rakt genom blåbärsriset. Man skall alltså istället lyfta lite på riset med sin fria hand och liksom kamma ur bären försiktigt med bärplockaren i topparna på blåbärsriset. Man skall alltså använda små ”mjuka knyckar med handleden” för att få loss bären. Det går naturligtvis INTE med ett jätteskaft monterat på en bärplockare.

Bild på bärplockare i plockpisitionBåda händerna bör alltså användas, vilket gör att teleskopskaftet på min bärplockare givetvis är helt kontraproduktivt och givetvis bör monteras bort, åtminstone tills ryggen säger ifrån eller någon, mot förmodan, vill köpa det kontraproduktiva teleskopskaftet. Eller så fungerar kanske skaftet bättre till körsbär? Detta skall provas när de mognar. Med teleskopskaftet och lite apkonster kan man kanske raka rent hela körsbärsträd?

Jag sökte efter hur man plockar lingon effektivt, men fann inget om det, men  jag misstänker att teleskopskaftet är kontraproduktivt även för detta ändamål. Denna hemsida som informerar om lingon påstår att man kan göra lingon sorbet eller lingonglass, men jag avråder från det, eftersom socker knappast är nyttigt för den metabola hälsan.

Bild på lingonLingon bör läggas direkt i brunsås eller blandas med mycket LITE honung, eller ätas tillsammans med LITE äppelbitar som innehåller naturligt socker. Blåbär eller lingon läggs med fördel i den ekologiska havregrynsgröten på morgonen helt utan raffinerat socker. Blåbär är tydligen inte enbart fantastiskt gott, men extremt nyttigt, enligt Kurera. Inget socker behövs. Det är en vanesak.

Bild på kattunge, kossor och familj med hinkar över huvudetTidningen Land går även in på hur man blir effektivare genom att spana efter bra områden placera uppsamlingshinken i mitten och sedan arbeta sig runtom hinken, men här känner jag att det måste finnas en bättre lösning. Dels är förmodligen hinkar inte att rekommendera, såvida hinkarna inte är väldigt små, eftersom de bär som ligger i botten lätt kan krossas av tyngden från bären ovanför. Dels kan hinkar lätt falla omkull i skogen. Dels är hinkar inte trevliga att bära. Dels är de runda, vilket sannolikt är dåligt när man ex. vill packa dem i en ryggsäck för att kunna bära dem ergonomiskt korrekt.

Ergonomi

Eftersom man behöver båda armarna vid bärplockning så är det min slutsats att man helst bör arbeta med ett eller båda knäna på backen, särskilt om man vill undvika belastning på ryggen. Då kan det ev. vara bekvämt med knäskydd. Ett alternativ är eventuellt en låg pall så att man arbetar i någorlunda rätt ställning.

Av ergonomiska skäl så rekommenderar jag även en ryggsäck som fylls med tomma vida återanvända fyrkantiga 2-6-litersburkar med lock som är breda nog att kunna ta emot bären vid tömning av bärplockaren, samt passar ståendes i ryggsäcken. De kan säkerligen med fördel packas i återvunna påsar ifall något lock skulle gå upp av misstag. Du slipper även springa tillbaka till en stor hink någonstans, men kan arbeta på direkt där du befinner dig.

Man kan med fördel bära ryggsäcken under bärplockningen eftersom den ger en motvikt till den framåtlutade arbetsställningen. På så vis minskar man belastningen på ryggen något, enligt jämviktsekvationen: Vridmomentet (Nm) = Kraften (N)* avståndet (m). Det är av samma anledning det är bättre för ryggen att bära två lika tunga väskor i var näve, istället för att slita snett med bara en väska.

Vätska

Man behöver dricka mycket vatten och vätskeersättning när man arbetar med kroppen i solen under kläder som skyddar mot insekter. Vikten av cirka fyra liter vatten och mellanmål på ryggen är utmärkt både ur ergonomisk synvinkel och för att må bra. Gör det till en rutin att dricka vätskeersättning varje gång du byter burk! Allteftersom vattenflaskorna och mellanmålen töms så ökar förhoppningsvis vikten av blåbären.

Nästan proffsig rensning

Har man omsorgsfullt plockat bären och redan lagt dem i lagom stora burkar för frysen så slipper man ifrån rensningen, men för att komma upp i stora volymer så krävs det en annan metod. Husmors Nyckelknippa anser sig vara ett proffs på att plocka blåbär och hon tar upp frågan om rensning. Hon tar bl.a. upp rensgaller och att rulla bären på en lutande handduk. Jag är benägen att hålla med henne. Husmor verkar helt klart en mycket god erfarenhet, även om proffs kanske är något överdrivet?

De riktigt gamla proffsens metoder beskriver istället Mikael i kommentarsfältet till samma bloggpost. Mikael beskriver hur han själv använder en dammsugarslang på utblåset på en äldre dammsugare utan dampåse och med denna blåser bort skräpet och hur bären på så vis rullar runt och torkar lite samtidigt i en stor balja. Hur man löser detta på en modern dammsugare vet jag inte, men kanske kan tratt, tejp och plastpåse vara effektivt?

Riktigt proffsig rensning

Mikael beskriver även hur hans föräldrar gjorde för 40 år sedan. De hade tydligen en 2 meter lång skiva med kanter som lutade ca 30-40 grader samt hade en fläkt som blåste ca 10 cm över skivan vid nedre kanten. På en timme lär de ha rensat flera hundra liter blåbär.

Jag önskar er alla en härlig blåbärsplockning med fina blåbär stora som ollon.

Bild på Martin GustavssonMVH Martin Gustavsson
Säkerhetsvakt och kandidat för Vetenskapliga partiet genom Valsamverkanspartiet

Mer intressant om blåbär:

https://runelanestrand.com/2015/08/02/12-aring-rensar-blabar/ (Lanestrand länkar vidare till Zuckerboken, i vilken vi själva inte klickar oss eller länkar till, men för alla som vill vara Zuckers och plockar blåbär så är det säkert intressant.)


Edit 29/7
Genom att  lyfta blåbärskvistar med ena handen och liksom kamma ur bären försiktigt med bärplockaren får man ett mycket bra resultat.

Bild på blåbär och blåbärsplockare

Att lägga väskan och plastburkarna på ett centralt ställe blev till slut lösningen. Att bära väskan kändes inte rätt. Däremot kändes valet av burkar helt rätt.

Denna något för stora hatt, som jag hittade på en strand för ca två år sedan och nu återfann på vinden, var något varmare. Hattkanten håller ut nätet från huden och skyddar därmed nacke och öron väl från mygg som annars kan bita igenom myggnätet.

Bild på bärplockare iförd sjal, hatt och myggnät

Remmen som löper under hakan kan även fylla en annan funktion. Den kan spänna sjalen mot hakan och skyddar på så vis hakan från att ligga emot myggnätet om nu det skulle bli ett problem, men det betvivlar jag, eftersom man är något framåtlutad när man plockar och nätet då sannolikt kommer hänga ned automatisk vid hakan.

Eftersom jag INTE hade hundratals liter blåbär så tog jag en djup ugnsplåt lade en bricka i den och stöttade den i andra änden med en tekopp. Jag valde en handduk som jag trodde skulle passa väl. En djupt blå handduk.

Bild på djup ugnsplåt och lutande bricka med handduk på

Tekoppen fyllde jag med vatten som jag doppade fingrarna i för att lättare få tag på de små blad som rullat med blåbären nedför det sluttande planet ner i ugnsplåten. En hel del blad fastnade på handduken, så det är faktiskt en ganska bra lösning, även om man får plocka en hel del blad med fingrarna ändå.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s