Datainspektionen ”spoofad”?

Bild på svar från Datainspektionen

https://en.wikipedia.org/wiki/Email_spoofing

3 reaktioner till “Datainspektionen ”spoofad”?

 1. Jag har fått svar från en no-reply-adress:

  Hej Martin,

  Du måste inte använda vår klagomålsblankett om det inte fungerar på din dator. Om du vill inkomma med ett klagomål kan du istället fylla i alla uppgifter direkt i e-postmeddelandet och sedan skicka det till datainspektionen@datainspektionen.se.

  Vad gäller dina övriga frågor handlar de i huvudsak om nationella informations- och cybersäkerhetsstrategier. Det är frågor som faller utanför Datainspektionens verksamhetsområde. Om du är intresserad av dessa frågor kan du läsa mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats: https://www.msb.se/sv/aktuellt/nyheter/2019/mars/nationell-handlingsplan-for-samhallets-informations–och-cybersakerhet/

  Vänliga hälsningar

  Murat Vrana
  Jurist, Datainspektionen
  http://www.datainspektionen.se

  Besök vår webbplats
  http://www.datainspektionen.se finns mängder av faktamaterial,
  frågor och svar och liknande. Använd gärna sökfunktionen för att
  hitta den information du söker.

  Vi arbetar för att skydda alla dina personuppgifter, till exempel om hälsa och ekonomi, så att de hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.

  Läs mer om dataskyddsförordningen
  Information om hur Datainspektionen behandlar personuppgifter

  Detta var mitt meddelande till Datainspektionen:

  Hej!

  Jag försökte nyligen anmäla ett problem, till er på Datainspektionen, ett problem som jag insåg genom att ha tagit del av föreläsningar på FSF.org, samt genom att söka arbete via ett formulär, men formuläret fungerade inte. Förmodligen spärrades formuläret av någon okänd ofri kod, tror jag.

  Problemet idag är inte enbart alla databaser som folk tvingas fylla i för att kunna söka jobb, vilket är deprimerande och onödigt oavlönat arbete för väldigt många människor, men jag anser att det borde vara olagligt eftersom det är integritetskränkande och ett hot mot vår trygghet och beredskap, d.v.s. går emot de totalförsvarsprinciper som vi har i Sverige.

  Piloter skulle ex. kunna slås ut innan de hittar till sina flygbaser, men idag med minidrönare som kan slå hål på väggar, känner igen ansiktena på folk och kan skjuta dem i huvudet, så är problemet naturligtvis ännu större. Det är inte enbart piloter som är i fara, men även ni själva och politiker som står upp för demokrati, FN:s regler och yttrandefrihet. (https://www.youtube.com/watch?v=DK6IGG5zRU8 går att ladda ned via Linux och Video Downloader, utan att köra okänd kod på era datorer, om ni ex. vill redigera och använda videon på era egna föreläsningar för politikerna, när ni förklarar problemet).

  Följaktligen så anser jag att vi behöver tänka om vad gäller datasäkerhet. Vi behöver idag öppen fri hårdvara och mjukvara på alla servrar och på alla klienter som kommunicerar med varann, samt dedikerade hårdvaror och mjukvaror som kommunicerar P2P krypterat. Så många kunniga hackers som möjligt måste vara på vår sida och känna enhet med folket och ta ansvar tillsammans.

  Idag växer folkets krav på direktdemokrati via Internet och många har redan börjat rösta för detta. Denna teknologi måste följaktligen finnas redo redan innan folket försöker ta denna makt, annars kan det givetvis leda till diktatur av de som kontrollerar den okända ofria koden.

  I framtiden behövs, i min mening, ett decentraliserat databassystems som man bara kan få åtkomst i genom öppen fri hårdvara och mjukvara. Idag är det bästa jag hittat Librem 5 och Librem 15, men jag föreställer mig att svenska företag skulle kunna producera något ännu bättre, vilket skulle skapa både arbeten och svensk tillväxt, samt export, på ett område som i min mening måste tillväxa snabbt, även om mycket annat måste nedväxa.

  Sveriges företag och organisationer ligger efter många andra länder och organisationer idag. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_adopters

  Jag är ganska väl insatt på detta område, samt ostraffad och kommer sannolikt att godkännas i en säkerhetskontroll om ni behöver min hjälp. Jag är arbetslös just nu och och skulle gärna ställa upp direkt för att hjälpa till att ta fram en plan för att få ordning på detta.

  I min mening så är det folkförräderi enligt Brottsbalken att inte meddela detta, att inte gå vidare med detta, samt att inte vidtaga åtgärder. Min skyldighet var, i min mening, att meddela detta till er enligt samma Brottsbalk. Det skulle kunna vara ett brott i fler stater i Europa.

  Med Vänliga Hälsningar
  Martin Gustavsson

 2. En stilla undran är om du känner till att myndigheter är bundna till upphandlingsregler? Kan du ens få supportavtal med dessa produkter?

  Att begränsa tjänsterna till några ytterst få som som innehar specialutrustning vore att helt gå emot syftet med myndigheterna. Menar du seriöst att alla med Windows, MacOS, Android eller IoS skulle uteslutas från AF, Försäkringskassan, Skatteverket etc, etc? Skulle sluta i allmänt kaos i samhället :-)

  Varför skulle den vanliga personen ens överväga att köpa en så dyr specialprodukt med väldigt begränsad prestanda? Har du själv köpt och testat produkterna och kan jämföra prestandan med motsvarande?

  1. Känner jag till att myndigheter är bundna till upphandlingsregler?
   – Ja. Myndigheter kan specificera vad de önskar sig och godkänna avtal med svenska företag/stiftelser på politisk nivå som en del av svensk totalförsvarsberedskap.

   Kan man få supportavtal med dessa produkter?
   – Ja. Det kan du. ”Three of the five Linux distributions discussed offer reliable and professional-grade support, all have frequent updates to ensure that security exploits are addressed in a timely manner, and all have at least some level of corporate connectivity baked in. In addition, all of them can run Windows programs through virtual machines or subsystems such as Wine.” https://www.computerworld.com/article/3245645/the-5-best-linux-distros-for-work-red-hat-suse-ubuntu-linux-mint-and-tens.html

   Du kan även skriva supportavtal med privata IT-företag, naturligtvis.

   Vi skulle även kunna skapa en helt svensk supercool Linux-distro, om vi skulle vilja det, tack vare Richard Stallman och Linus Torvalds och de fyra friheterna.

   4. Jag anser inte att användandet av tjänsterna bör begränsas men expanderas och lösa de säkerhetsproblem som vi har i Sverige idag enligt MSB.

   5. Jag kallar inte känd och välanvänd öppen fri hård och mjukvara för ”specialutrustning”, men snarare ett framtidskoncept för svensk industri att utveckla och sälja i Sverige.

   Jag menar helt seriöst att all hård och mjukvara som inte är öppen och fri att analysera, modifiera och förbättra fritt bör uteslutas av precis alla människor och myndigheter i ett land som vill ha ett starkt totalförsvar.

   Att inte göra det i tid är snarare ett recept på totalt kaos när väl nästa världskrig ev. inleds, sannolikt av USA som har inringat ryssarna med kärnvapen, i strid med de avtal som var i allas vårt intresse i hela världen.

   Varför den vanlige personen skulle överväga att köpa en något dyrare produkt är dels dess enorma överlägsenhet i säkerhet, men även det faktum att den kan byggas på ett sätt som gör att den kan hålla längre, ex. ha utbytbara delar som enkelt kan bytas av innehavaren eller en tekniker, vilket blir billigare än att ständigt tvingas byta ut hela produkten som inte klarar monopolföretagens enorma uppdateringar som förstör för användarna som vanligt…

   Det är i själva verket monopolindustrin som bygger specialprodukter och är dyr på lång sikt.

   Nej. Jag har själv inte köpt och testat produkterna förutom vissa Linux-distros som jag kör på äldre PC:s som då blir mycket snabba och trevliga att arbeta med. Körde ex. in Puppy Linux på en gammal dator som hade Windows 2000 som inte längre uppdateras.

   Fyller man inte datorerna med onödigt skit och främmande makts spionprogramvara så blir de givetvis snabbare för användarna och säkrare.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s