GNU Taler – Schweiz – Ny elektronisk valuta används vid Berns universitet för tillämpad vetenskap

GNU Taler betalningssystem lanserades vid BFH i närvaro av en representant för den schweiziska nationalbanken. Studenter, personal, lärare och besökare kan besöka cafeterian på Höheweg 80 för att växla till sig den elektroniska motsvarigheten till den schweiziska valutan (CHF) som läggs i Taler Wallet-appen som körs på mobiltelefoner, samt kan betala i en Taler-aktiverad mellanmålsmaskin.

Bild på en gammal tysk Silver-Taler
Tysk Silver-Taler

Systemet förväntas expandera för att möjliggöra betalningar på andra platser i framtiden. Olika fakultetsmedlemmar och studenter är involverade i olika aspekter av projektet. Studenter som är intresserade av att arbeta med projekt eller avhandlingar relaterade till ämnet ska kontakta professor Grothoff.

GNU Taler är ett gratis mjukvarubaserat betalningssystem. Taler är en förkortning för ”Taxable Anonymous Libre Economic Reserves” [Beskattningsbar Anonym Fri Ekonomiska Reserver] och hänsyftar samtidigt på Taler-mynten i Tyskland som existerade under tidig modern tid.

Talern har även stöd från GNU-projektets grundare:

Bild på Richard Stallman

[Taler-systemet är]
”utformat för att vara anonymt för betalaren,
men betalningsmottagare identifieras alltid.”
/Richard Stallman

Varför är detta så häftigt? – Jo, eftersom ett samhälle är till för att skapa välfärd och trygghet långsiktigt för dess medborgare och det kan man inte skapa utan att medborgarna och/eller företagen på något vis betalar in skatt till en gemensam pott, en pott som sedan också används på ett sätt som faktiskt skapar trygghet välfärd för medborgarna.

Den andra anledningen att det är häftigt är givetvis att det är ett öppet fritt system som erbjuder anonymitet för människorna, precis som dagens kontanter gör.

För full anonymitet, vad gäller hur mycket man vräker i sig ur mellanmålsautomaten, så antar jag att man dessutom bör överväga att inköpa smartphone/dator som är öppen fri hårdvara dessutom, ex. en Librem 5 eller 15, så att den ful-mobil, som man kanske har idag, inte övervakar i hemlighet.

Källa:
https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Taler
https://taler.net/en/news/2020-09.html
https://www.fsf.org/free-software-supporter/2020/october

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s