Kritik – Argumentationsfel – Rasmus Åkerblom på ”Klartänkt” om vetenskaplig metod, luriga tankefällor och argumentationsanalys

Det var nyligen som jag lockades att betrakta den argumentationsfels-fyllda fulmedian igen, vill jag lite skamligt erkänna, men jag blir nu återigen påmind om att jag nog är ganska så medveten om olika argumentationsfel.

Jag avslöjade nämligen ganska nyligen argumentationsfelen ad populum och ad verecundiam hos Rasmus Åkerblom på ”Klartänkt” om vetenskaplig metod, luriga tankefällor och argumentationsanalys, samt tror att de argumentationsfelen har lagts in fullt medvetet och ”klartänkt” vid 5:00, förmodligen i rent politiskt propagandasyfte, mot betalning av Carl-Henric Svanberg och/eller Tuula Teeri på en ”kunglig” ingenjörsvetenskapsakademi, som de leder. Men vem ligger bakom Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens agerande? Det bör man kanske fråga sig? En kung som är ingenjör, eller är det ingenjörer som anser sig vara kungliga?

Bild på Martin i karneval-kungakrona och mantel vid havet.
Kunglig?

Får man leda den akademien i maskeradkostym och glädja barnen i en mer trovärdig utstyrsel än den mer välkände svenske kungens trevliga hattar, som belöning för avslöjandet om deras ”kungliga” argumentationsfel? -Jag skulle inte tro det, men betrakta ändå det här som min öppna skeptiska intresseanmälan som ingenjör och Kung kallad av ett högre kollektivt medvetande i meditation!

Men skämt åt sido! Maskeradkostymen som skämtar med mitt stora ego och mina moralfilosofiska studier i meditation i grottor, ökensand och vid hav åt sido! De där ”samlade” auktoriteterna som nämns, vilket är ett mycket välkänt argumentationsfel, är faktiskt alls inte så ”samlade” i sina slutsatser, vid en närmare analys av olika forskare och vetenskapsmän, som faktiskt ÄR skeptiska till självsäkra påståenden om klimat.

Själv påstår jag, precis som många vetenskapsmän, att vi INTE vet någonting om framtida klimat, eftersom det finns för många okända parametrar inblandade, samt att vi heller inte kan veta om den är bra eller dålig, samt att vi följaktligen istället bör fokusera på stark beredskap, både mot ett varmare och ett kallare klimat, en beredskap som dessutom hade kunnat rädda många äldre individer som nyligen dött i långsam kvävning, helt i onödan.

Politiskt drivna påståenden läggs helt okritiskt upp repetitivt och storvulet i fulmedia, förmodligen för att desinformera allmänheten, av en anledning som bertrand Russell kommenterar så här:

bertrand_russel_80x80”En av de främsta hindren för intelligens är godtrogenhet, och godtrogenhet kan minskas enormt genom instruktioner i de vanligaste formerna av osanning. Godtrogenhet är ett större ont i nutid än det var tidigare, eftersom, tack vare tillväxten av utbildning, är det mycket lättare än vad det brukade vara att sprida felaktig information, och tack vare demokratin, är spridningen av desinformation viktigare än förr för de som håller i makten.”
/ Bertrand Russell

Kritikerna tillåts heller INTE att framföra sina vetenskapliga motargument i rimlig mängd heller, vilket vore att betrakta som en vetenskaplig och ”klartänkt” diskurs, enligt principen om både öppenhet och skepticism, vilket den hypotetiskt-deduktiva metoden uppmuntrar till.

Vid 6:00 påstår Rasmus Åkerblom även att alternativmedicinska preparat saknar effekt, men så är det nog inte alltid. Vissa av dem verkar ha dokumenterad effekt, ex. gurkmeja:

En översiktsstudie visade att kurkumin både kan minska smärta och förbättra rörligheten hos artrospatienter: Studierna som beaktades visade en mycket signifikant minskning av PAS Visual Analog Score (PVAS) av kurkumin jämfört med placebo (P <.00001) och en minskning av västra Ontario och McMaster-universitetets artrosindex (WOMAC) (P = .009). Dessutom konstaterades ingen signifikant skillnad i Pain Visual Analogue Score (PVAS) mellan kurkumin och smärtstillande läkemedel (ibuprofen, diklofenak, glukosamin). Detta tyder på att kurkumin har en liknande smärtstillande effekt som dessa smärtstillande medel. En kurkumin-fosfolipid kunde också förbättra patienternas Karnofsky-index jämfört med kondroitin. [32] ”

”Eine Übersichtsstudie ergab, dass Curcumin bei Arthrosepatienten sowohl die Schmerzen verringern als auch die Beweglichkeit verbessern kann: Die berücksichtigten Studien ergaben eine hochsignifikante Reduktion des Pain Visual Analogue Score (PVAS) durch Curcumin im Vergleich mit einem Placebo (P< .00001) sowie eine Reduktion des Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) (P= .009). Zusätzlich wurde kein signifikanter Unterschied des PVAS zwischen Curcumin und Schmerzmedikamenten (Ibuprofen, Diclofenac, Glucosamin) festgestellt. Dies lässt darauf schließen, dass Curcumin einen ähnlichen schmerzlindernden Effekt aufweist wie diese Schmerzmittel. Ein Curcumin-Phospholipid konnte im Vergleich zu Chondroitin auch den Karnofsky-Index der Patienten verbessern.[32]” https://de.wikipedia.org/wiki/Curcumin#In-vitro-Studien

En annan viktig sak är att de ekologiskt hållbara alternativen sällan skadar miljön och heller inte ger biverkningar som leder till ännu mera kemiska preparat, samt dessutom kan ha en utmärkt s.k. ”placeboeffekt”, vilket också ÄR en dokumenterad och vetenskapligt påvisbar effekt, SAMT dessutom inte skapar mer sjukdom, såsom många kemiska preparat faktiskt gör, ex. värkpiller som helt evident skapar förstörda tänder och tarmslemhinnor, vilket jag själv har utsatts för, när jag egentligen bara behövde instruktioner om vila för läkning av en skadad tå. Smärtan var den signal som jag borde ha lyssnat på, INTE att dölja smärtan med värkpiller, kanske inte ens med gurkmeja.

Jag känner även till fall där antibiotika absolut INTE borde ha förskrivits, samt även har förskrivits utan odling med felaktig sort, med oerhörda konsekvenser för offren, som varit verkligen nära döden i strålsvampsangrepp, samt överlevt med mycket långt lidande i artriter och skadade leder som en konsekvens av det. Placebo och vila hade sannolikt varit rätt ”flytväst” i många fall, tror jag.

Mer intressant:
https://www.holistic.se/blogg/5674
https://kurera.se/expertpanelen/hur-ska-jag-anvanda-gurkmeja-mot-ledvark/
https://www.healthline.com/nutrition/12-benefits-of-meditation
https://utforskasinnet.se/effekterna-av-meditation-vetenskapen/

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s