Ekologisk hållbarhet & Botanik – Jag anklagas ibland för att vara dåre och drömmare

Det är därför jag känner en speciell glädje i dag när jag betraktar en film om Fools and Dreamers från filmteamet Happen Films med en intelligent botaniker som har spenderat 30 år på att förvandla degraderad mark till naturskog.

Det är en 30-minuters dokumentär, som jag hoppas snart kommer ligga på archive.org eller VideoPress, öppet och fritt, istället för att ligga monopolkapitalismens Youtube.

Dokumentären innehåller den fantastiska historien om hur degraderad ogräsangripen jordbruksmark har återskapats till vacker Nya Zeeländsk inhemsk naturskog på mindre än 30 år OCH det är i princip naturen som har gjort det helt på egen hand.

Botanikern Hugh Wilson, med huvudrollen i denna fantastiska utveckling, cyklar eller går dit han ska, eller åker kollektivt, precis som jag, även om vi gör det av olika skäl. Wilson gör det för att minska koldioxidutsläpp, eftersom han tror på klimatalarmismen, medan jag gör det för att det är ekologiskt hållbart, billigt, en utmärkt träning och en behaglig upplevelse.

Bild på hopfällbar cykel lastad för campingsemester CC0Jag håller absolut med Wilson att cykeln liksom är toppen på den mekaniska utvecklingen, men vill även tillägga att han kanske bör överväga att ladda ett batteri och använda elmotor på ålderns höst, kanske även köra en s.k. Podride? Det överväger i alla fall jag redan nu för framtiden, fastän min hopfällbara treväxlade Brompton med kevlardäck från Schwalbe fortfarande är superb för mina egna behov i ett plattare landskap. Jag överväger även dator och/eller mobiltelefon från Purism för mitt politiska arbete, eftersom jag bedömer att öppen fri programvara och hårdvara är mycket viktigt för vår demokrati.

När Wilson 1987 lokalt presenterade sina botaniska planer, d.v.s. att låta ”ogräs” växa som en del av att återskapa inhemsk skog, så blev människor inte bara skeptiska utan rent förbannade och kallade honom för en dåre och en drömmare.

Nu 30 år senare betraktas Wilson istället som en hjälte, både lokalt och över hela Nya Zeeland, samt övervakar med glädje 1500 hektar inhemsk skog, där fåglar och andra vilda djur lever i riklig mångfald och där ca 47 vattenfall numera befinner sig i ett permanent flöde, till glädje för skogens alla djur och mänskliga besökare.

Wilson har utan tvekan visat att naturen vet bäst, samt att han inte är en dåre, men en botaniker och vetenskapsman med visioner och karaktär, som nästan får botanikern Carl von Linné, från mina egna trakter, att blekna i jämförelse. Människor som Wilson är precis vad världen behöver fler av.

albert_einstein_80x80”De flesta säger att intellektet är vad som kännetecknar en stor vetenskapsman. De har fel: Det är karaktär.”
/Albert Einstein

albert_einstein_80x80”Most people say that it is the intellect which makes a great scientist. They are wrong: it is character.”
/Albert Einstein

 

En annan intressant detalj är att nedväxt av mänskligheten inte behövdes, som Vetenskapliga partiet förespråkar (undantaget människor som Wilson förstås som vi behöver fler av). Nedväxt av människor i Wilsons område behövdes inte eftersom att realisera projektet enbart använde den förstörda mark som mänskligheten inte längre såg något värde i. MEN jag vill ändå varna för mänsklig tillväxt vid sidan av skyddsvärd skog!

albert_bartlett_80x80”Den mänskliga rasens största tillkortakommande är vår oförmåga att förstå den exponentiella funktionen.”
/ Albert Bartlett, Matematikprofessor från lektionen ”The Most Important Video You’ll Ever See”

albert_bartlett_80x80”The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.”
/ Albert Bartlett, professor in mathematics from the lecture ”The Most Important Video You’ll Ever See”

Det är ofta svårt att förstå för mänskligheten, men otroligt viktigt om vi inte ska förstöra all den natur och odlingsbara jord som vi har.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s