Covid-19 – Ansiktsmasker N95 – Ventilen filtrerar INTE luften & ca 5% läcker in

Bild på mask med ventilNu när det återigen tjatas om ansiktsmasker så bör vi alla informera varann om att masker MED VENTIL, som brukar kallas för ”N95”, inte skyddar omgivningen mot smitta hos bäraren, men enbart skyddar bäraren mot smitta i omgivande miljö, eftersom ventilen INTE filtrerar utandningsluften. Detta gäller naturligtvis även bärare av masker som ex. Skyddsmask 90. N95-masker UTAN VENTIL skyddar däremot både bäraren och omgivningen mot partiklar till 95%.

Bild på person som bär flera ansiktsmaskerAlla som bär mask ska naturligtvis se till att den sitter ordentligt mot ansiktet så att så stor mängd luft som möjligt passerar genom maskens tyg/filter, inte runtomkring den. Man kan även bära saker som gör att masken tätar bättre mot ansiktet, ex en näsduk, men även flera masker, ex. en N95 mask med ventil som tätar mycket bra och en billigare variant över den. Självfallet bör man vara välrakad om man bär en skyddsmask som ska sluta tätt mot huden. Det säger sig självt.

Bild på läkarna Sebastian Rushworth och Nils LittorinSkägg-murvlar, som läkaren Nils Littorin i Malmöpartiet, bör alltså överväga rakning, OM han anser att han vill lyda regeringen och bära tättslutande ansiktsmask… vilket jag betvivlar att han anser. Hitler-mustasch är väl enda undantaget från den skägg-fria rekommendationen, om nu någon kommer njuta av att ha en sådan under masken, även om just det mustsch-modet har varit dött länge nu? Om inte annat kommer nog en Hitler-mustasch skapa en god motivation att bära masken i offentliga miljöer, tror jag. Påminnelserna kommer säkert hagla dessutom, kanske särskilt om man åker till Tyskland?

Det är naturligtvis bra om man andas med långsamma djupa andetag under en mask. Då syresätts sannolikt hjärnan bättre, filtret fungerar bättre och man blir då mer medveten, tar bättre beslut och kommer då sannolikt ihåg att hålla avstånd bättre, samt kanske t.o.m. blir motiverad att låta bli att invadera andra länder? Det sparar en massa liv.

Om luften läcker ut på sidorna av en mask så kan man ofta känna det genom temperaturförändringar i huden där det läcker, men det som återigen missas av makthavarna, i tjatet om masker, tycks  vara att poängtera vikten av C-vitamin, D-vitamin och zink för ett starkt immunförsvar, vilket förmodligen är 100 gånger viktigare än skyddsmask, tror jag … om det nu alltså går ut på att rädda liv, vilket jag länge har betvivlat starkt. Det andra är givetvis att fortsätta hålla avstånd, även om masken är på, för annars är det sannolikt en kontraproduktiv trygghetskänsla som är falsk, tror jag.

Avstånd är förmodligen lika viktigt utomhus som inomhus. Utomhus bör man rimligen ha koll på vindriktningen innan man börjar ett samtal med någon, även om man bär mask, för ”95” i N95 står alltså för att den filtrerar minst 95% av de luftburna partiklarna, vilket alltså lämnar ca 5% av partiklarna ofiltrerade.

11 reaktioner till “Covid-19 – Ansiktsmasker N95 – Ventilen filtrerar INTE luften & ca 5% läcker in

 1. Först måste man skilja mellan munskydd och andningsskydd. Munskydd/visir skyddar främst omgivningen från droppar medans andningsskyddet främst skyddar bäraren precis som det är tänkt. Sen pratar vi om en dropp/kontakt-smitta i detta fallet så gränserna är flytande.

  N95 (~FFP2) betyder inte att 5% är läckage utan att själva filtret i masken filtrerar 95% av möjlig partiklar. Coronavirus som är stora virus faller inom de filtrerade 95 procenten så där är verkningsgraden kanske 100%. Sen är det givetvis lite läckage beroende på olika omständigheter.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Particulates

  Vill du har bättre filtrering får man gå upp till FFP3 som är skyddar mot 99% av möjliga partiklar.

  Vad det gäller SARS-COV2-viruset som inte är luftburet i sig är nog ventilen i princip likvärdig mot att ha ett visir då den hindrar/bromsar flödet av utandningsluft framåt utan riktar den åt sidorna istället.

  Jag använder både mask och visir i tjänsten för att skydda riskgrupper. Visir är tillräckligt i de flesta fallen men spritning av händer och ytor är desto viktigare. Kontaktsmitta står nog för de allra flesta fallen utom då det är väldigt trångt.

  1. Tack för dina hypoteser. Hypoteser och analys av evidens är viktigt för vetenskaplighet.

   Jag tror nog, att tvättning eller spritning av händer och ytor är mycket viktigt och att man inte pillar sig i ansiktet, men att masker som filtrerar bort större mängd virus vore bättre än falsk trygghet från masker som faktiskt filtrerar väldigt dåligt, eftersom utandningen är helt ofiltrerad via ventilen eller läcker ut på alla sidor.

   För att förstå vad jag menar kolla gärna in klippen ”Let’s see if these masks hold in coughing using vaping”…

   …samt ”DOCTOR REVEALS TRUTH ABOUT MASKS: Why Healthcare Workers Are Catching COVID-19”. Fundera även på rimligheten i att använda råd från ”A Doctor Explains How to Make the Safest Face Mask” om du vill ha en säker mask!

   Om det är kontaktsmitta som står för de allra flesta fallen låter jag vara osagt. Jag saknar evidens för det och det beror väl säkert på en massa olika faktorer. Att läkare som är så medvetna om kontaktsmitta blir sjuka tyder, i min mening, på att det är luftburet och alltid har varit det, samt att deras masker faktiskt inte skyddar dem tillräckligt väl.

   Jag vet inte om viruset, samt alla aerosoler som viruset kan finnas i, är så stora som du påstår och att precis alla fastnar i filtret. Evidens som tyder på raka motsatsen finns ex. i din länk i bilden som visar att virus är mycket små jämfört med andra partiklar.

   Att SARS-COV2-viruset inte skulle vara luftburet genom aerosoler finner jag alltså ytterst osannolikt.

   Visserligen är det nog riktigt att ventilen i princip skulle kunna vara likvärdig med att ha ett visir, men då får man i så fall göra ett experiment, ex. med lite e-cigarett rök, vad gäller att skydda andra, eftersom den riktar flödet åt sidorna istället, men att den skulle ”hindra/bromsa” ”flödet av utandningsluft” som innehåller viruspartiklar i någon större mängd är nog inte evident sanning, eftersom människor med största sannolikhet andas med samma flöde (liter/minut), oavsett om de bär mask eller inte.

   Så att andas ut genom ventiler, skulle vara lika säkert för omgivningen, jämfört med att andas ut genom ett filter finner jag faktiskt ytterst osannolikt.

   Snarare tror jag att människor med N95-filtermasker med ventil snarare känner eller sprider en falsk trygghet och att människor då ev. ställer sig närmare varann och därmed har betydligt större chans andas in små virussmittade aerosoler ur varandras utandningsluft.

   Alltså tror jag att typ dammsugarpåsar av HEPA-kvalitet som man gör om till masker är vad man borde använda mot virus, förutom någon typ av skyddsglasögon, eller typ en hel Skyddsmask 90 som dessutom HEPA-filtrerar både ut och inandningsluft.

   Det näst bästa är nog en N95-mask utan ventil, tror jag, eller att man ev. försöker filtrera utandningsluften vid ventilutloppet på något vis.

 2. Jag har även sett att det finns en box som kan hängas runt halsen eller kan fästas på armen som innehåller ett hepa-filter, fläkt och laddbart batteri för att driva fläkten. En slang förbinder munskyddet med boxen. Det verkar vara betydligt säkrare än ett vanligt munskydd.

 3. Om du provar att jobba i en N95/FFP2 eller ännu värre i en FFP3 en arbetsdag så förstår du varför det sitter en utandningsventil. Det är inte ens tänkt att ett andningsskydd ska skydda omgivningen och att ett N95 saknar ventil betyder bara att det är billigt och förmodligen av sämre kvalitet.

  Det är få ur personalen på IVA eller coronaavdelningar som får covid-19 via sitt jobb men det är vanligt på andra avdelningar där de inte har samma beredskap och kunskap hur man skyddar sig.

  Coronavirus är stora virus jämfört mot andra så det funkar med N95/FFP2 medans andra virus kräver FFP3. Det är heller inte på något sätt luftburet om man jämför med tex mässlingen där viruset kan flyta runt i ett rum i timmar och vara nära 100% smittsamt. Därför räcker det med visir eller 2 metersregeln.

  Behöver du skydda dig själv och andra där du inte kan hålla avstånd är det N95 och visir som gäller för coronavirus

  HEPA är givetvis verksamt mot coronavirus eftersom de kan motsvara P100 (99,97%) men det krävs nog någon form av motoriserad assistans.
  https://medicine.uiowa.edu/iowaprotocols/n95-respirators-hepa-or-high-efficiency-particulate-air-filter-respirators-personal-protective

  1. Hur många är det ur personalen på IVA eller corona-avdelningar som får Covid-19 via sitt jobb?

   Hur vanligt är det på andra avdelningar?

   Ditt påstående att Coronavirus är stora virus jämfört med andra virus och att de därför inte skulle gå igenom N95 motsägs av de här Japanernas forskning https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2021/01/01/vetenskap-forskare-i-japan-har-testat-olika-maskers-effektivitet/

   Även ditt påstående om att viruset inte är luftburet motsägs av den forskningen.

   Att det ofta räcker med visir eller 2 meters-regeln kan sannolikt bero på att sannolikheten för smitta minskar avsevärt med de skydd och avstånd som du föreslår.

   N95 är givetvis mycket bättre än inget, men knappast lika säkert som P100 (99,97%).

   Jag vet inte om det krävs nog någon form av motoriserad assistans. Det beror nog mest på hur stor yta filtret har i förhållande till genomsläppligheten. Jag föreställer mig att veckade filter, likt hepa-filtren på dammsugare, som har en mycket stor total yta är fullt tillräckliga även om mycket mindre varianter av dem monteras på masker, men jag är absolut ingen expert.

     1. Jag tittade på texttv nu på morgonen. En kvinnlig läkare i Mecico ligger nu på intensiven efter att tagit vaccin mot Covid 19. Sid 131 i textv !

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s