Vetenskap – Forskare i Japan har testat olika maskers effektivitet

Bild på Professor Kawaoka i lab med testutrustning inklusive ansiktsmaskTidigare diskussion om N95-masker mot Covid-19 har lett till mer efterforskning från min sida. Forskare i Japan har testat olika maskers effektivitet genom att använda coronaviruset i själva testningen.

Med risk för konfirmeringsbias från min sida så anser jag ändå att det är en intressant forskning som ger evidens till det som vi har haft hypoteser om. Att mina egna misstankar, som ingenjör, tycks vara riktiga är inget ovanligt, men heller inget som jag har belönats för någonsin i Sverige. Tvärt om, men kanske bör jag vara med vid utvecklingen av fungerande ansiktsmasker? Till saken!

Resultatet var följande

  • En vanlig tygmask reducerar antalet inandade coronavirus med endast 17%, jämfört med ingen mask.
  • En icke-vävd ansiktsmask reducerar antalet inandade coronavirus med 47%, jämfört med ingen mask.
  • En N95-ansiktsmask reducerar antalet inandade coronavirus med 79%, jämfört med ingen mask.
    Källa: Nippon TV News 24 i Japan

Vad resultatet hade blivit med olika kvaliteter av HEPA-filter förtäljer inte reportaget, men jag antar att det hade blivit ännu bättre, samt att det förmodligen är HEPA 14 vi borde eftersträva i skyddsmasker mot virus.

För de som ev. vill använda HEPA-filter, i syfte att andas in ännu färre virus, men ändå inte vill använda japanens ännu säkrare mundering, bör titta på denna video, anser jag.

En intressant sak att notera är väl att vi oftast använder HEPA 13-filter (99.75% fitrering) på dammsugare, men att värdefull sjukvårdspersonal har uppmanats att använda N95-masker (95% filtrering), vars filter INTE är gjorda för att filtrera bort virus, i kontakt med hostande Covid-19-patienter…

Bild på diagram som jämför antalet utandade droppar mellan olika ansiktsmaskerJag noterar samtidigt att det finns forskning i vilken man tittar på synliga droppar som kommer ut genom masker, men jag gissar att mindre aerosoler som innehåller virus som inte syns med blotta ögat, inte syns i den forskningen, men här är testvinnarna.

N95 (utan ventil) blev inte oväntat 1:a. Flera lager tyg av bomull eller polypropylen ligger inte långt ifrån, vad gäller droppar som det testet kunde upptäcka, men japanerna har i min mening testat bättre, eftersom de räknar virus, inte partiklar.

Annons

2 reaktioner till “Vetenskap – Forskare i Japan har testat olika maskers effektivitet

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s