Vetenskap & Religion – Intervju Med Amanda Lundin

I denna intervju på 45 minuter med bloggaren Amanda Lundin från Örnsköldsvik, som finns att ladda ned som Ogg Vorbis ljudfil (8 Mb) och MP4-video (64 Mb), så får vi en annan syn på ateism, religion och vetenskap. Amanda berättar om sitt eget tvivel, samt hur hon sökte sanningen i hemlighet inom teologin och inom filosofin, samt hur hon till slut valde att lämna sin sekt. Därefter upptäckte hon ett nytt slags himmelrike på jorden, men samtidigt vill Amanda behålla många positiva sidor från religionen, ex. etik och moral.

Bild på Amanda Lundin Bild på Martin Gustavsson

Vi talar med medkänsla om HBTQ-personer, samt darwinism och evolutionsbiologi, i motsats till kreationism. Jesus Gudsmedvetande jämförs med Demiurg-figuren. Vi kommer även in på meditation, och ett högre kollektivt medvetande.

Vi berör också det problematiska med gamla testamentet i Bibeln och vi tror kanske inte riktigt att Inri Cristo är inkarnationen av Jesus, men att det säkert är intressant att lyssna på vad Inri Cristo har att säga ändå.

Så kommer vi även in på Eddans mytologiska gudinnor som får Amandas ögon att riktigt lysa upp likt någon slags nordisk lycklig gudinna, i sina blonda flätor.

Vi kommer även in på önsketänkande som givetvis kan drabba både religiösa och ateister. Ateister och vetenskapsmän brukar kalla det för konfirmeringsbias, eller bekräftelsefördom, vilket är ett välkänt argumentationsfel inom vetenskapen, men samtidigt så kan naturligtvis en önskan göra att man fokuserar bättre och ser tendenser som leder mot denna önskan bättre. En önskan kan på så vis vara självuppfyllande.


Videon skapades på en dator med GNU+Linux Mint med Jitsi, samt Drop Box. Filmen redigerades därefter i början och slut med Open Shot Editor. Videon komprimerades därefter ned till RF 18 med Handbrake. Den Ogg Vorbis-komprimerade ljudfilen skapades därefter i Audacity och bilderna redigerades i Kolourpaint. Allt skapades alltså på öppen fri mjukvara utom Drop Box som är proprietär programvara.

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s