Klimatsorg, klimatförnekelse, klimatalarmism, grupptänkande, sekterism & masshysteri

Det kan vara svårt att inse att man befinner sig i ett osunt grupptänkande/sekterism/gruppolarisering. Det främsta hindret för insikt heter bekräftelsefördom eller konfirmeringsbias. Grupptänk/sekterism/masshysteri har vissa symptom som man kan läsa in sig på och känna igen. Ett symptom kan t.ex. bli ”klimatsorg”, ett annat kan bli ilska och intolerans.

Ett vanligt fel, när man anser att en grupp befinner sig i sekterism, är att ställa sig i en osund motposition, t.ex. genom att ta till argumentationsfel som associationsskuld, eller om man inte tror på klimathotet att medvetet förvärra utsläppen, vilket även detta är ett tydligt tecken på grupptänkande/sekterism/gruppolarisering.

Grupptänk/sekterism/masshysteri kan drabba alla mänskliga grupperingar, men i min mening står äkta vetenskaplighet ganska stark mot detta, OM den är öppen, nyfiken, prestigelös och analyserande, men även försöker falsifiera skeptiskt. Är den s.k. ”vetenskapen” motsatsen så är den givetvis inte vetenskaplig.

Den som befinner sig i grupptänk/sekterism/masshysteri, vilket är vanligt, har flera hinder att ta sig över, så innan denne kan/vill lämna sin sekt, så är det alltid bra att meditera flitigt. Det ger lugn, mod, medkänsla och förmåga att se helheter, utan att drabbas av för kraftig kognitiv dissonans.

När den som har befunnit sig i grupptänk/sekterism/masshysteri har mediterat flitigt och vill fylla på med något bra, så rekommenderar jag att man läser om olika former av lögn som används medvetet eller omedvetet. På så vis står man stark och kan namnge lögnaktiga resonemang och kan lugnt fråga om orsaken till den ilska som kommer genom att informera om ohållbara argumentationsfel och andra lögner.

Grupptänk och olika lögner förekommer i de flesta mänskliga grupperingar, men när man inser sin belägenhet genom att lögnerna namngivna, så kan man rätta sig och öka sin vetenskaplighet.

Mer intressant:

14 uppriktiga och välmenande frågor till Miljöpartiet som ligger i närheten av 4%

Greta Thunberg i briljant tal till FN & känslomässigt korrekt med kritik mot evig tillväxt

Sekterism & Sverigedemokraterna infiltrerat av frimurarorden?

Olika former av lögn – Del 8 – Grupptänkande/sekterism/gruppolarisering

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s