Svensk översättning – Edward Snowden – Konspirationer: Teori och praktik (Del 1 av 3)

Hjälten, visselblåsaren och försvararen av USA:s konstitution, Edward Snowden har skrivit en mycket intressant artikel på OpEdNews om konspirationsteorier och praktiserade konspirationer. Här följer en översättning till svenska av hans artikel: Conspiracy: Theory and Practice


Konspirationer: Teori och praktik (Del 1 av 3)

Av     

De största konspirationerna är öppna och beryktade – inte teorier, utan praktik vilken uttrycks genom lag och politik, teknik och ekonomi. Kontraintuitivt tillkännages de här konspirationerna oftare, än inte, offentligt och med en smula stolthet. De rapporteras pliktmässigt i våra tidningar; de får flerspaltiga rubriker på omslagen till våra tidningar; uppdateringar om deras framsteg scrollas över våra skärmar – allt med en sådan regelbundenhet för att göra oss oförmögna att relatera till banaliteten i deras metoder, till rovgirigheten i deras ambitioner.

Partiet som har makten vill göra om distriktsgränser. Reporäntan har förändrats. En gratis tjänst har skapats för att vara värd för våra personliga filer. Dessa konspirationer ordnar och skapar oordning i våra liv; och ändå kan de inte tävla om uppmärksamhet med digital graffiti om pedofila satanister i källaren på en [Washington] DC-pizzeria.

Detta är sammanfattningsvis vårt problem: De sannaste konspirationerna möter minst opposition.

Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: konspirationerna utövar de metoder genom vilka sanna konspirationer, såsom att göra partisk valkretsindelning, eller skuldindustri, eller att massövervakning realiseras, nästan alltid överskuggas av konspirationsteorier, d.v.s. de ondskefulla falskheter som sammanlagt kan urholka medborgerligt förtroende för existensen av något säkert eller verifierbart.

I mitt liv har jag fått nog av både praktiken och teorin. I mitt arbete för USA: s nationella säkerhetstjänst var jag inblandad i att inrätta ett topphemligt system som var avsett att få tillgång till och spåra kommunikationen av varje människa på planeten. Och ändå, efter att jag blev medveten om den skada som detta system orsakade och efter att jag hjälpte till att avslöja den verkliga konspirationen för pressen, så kunde jag inte låta bli att lägga märke till att de konspirationer som fick nästan lika mycket uppmärksamhet var de som bevisligen var falska: Jag var, hävdades det, en handplockad CIA-operatör som skickades för att infiltrera och skämma ut NSA; mina handlingar var en del av en genomarbetad fejd mellan myndigheterna. Nej, sa andra: mina sanna mästare var ryssarna, kineserna eller värre — Facebook.

När jag förstod att jag var utsatt för all slags internetfantasi, och blev förhörd av journalister om mitt förflutna, om min familjebakgrund och en lista av andra frågor, både helt personliga och helt irrelevanta för saken i fråga, så fanns det stunder när jag ville skrika: ”Vad är fel med er folk? Allt ni vill skapa är intriger, men det är inte tillräckligt med, och jag svär ärligt vid Gud, en överallt närvarande apparat med global spännvidd som åker med i fickan? Måste du slicka i dig det?”
Det tog åtta år, plus de jag räknar i exil, för mig att inse att jag missade poängen: vi pratar om konspirationsteorier för att undvika att prata om konspirationspraktiker, som ofta är för skrämmande, för hotande, för totala.
(Läs även del 2!)

Prenumerera gärna på bloggen för att få e-post när översättningen av del 2 och 3 är färdiga, om du inte redan prenumererar! Dela artikeln med de som skulle behöva läsa den! Länka från din egen blogg hit! Ev. känslor av tacksamhet för Snowdens och mitt eget nedlagda arbete för framtidens generationer kan visas på flera olika vis. Välj själv om och hur du vill göra det!

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s