Svensk översättning – Edward Snowden – Konspirationer: Teori och praktik (Del 2 av 3)

Hjälten, visselblåsaren och försvararen av USA:s konstitution, Edward Snowden har skrivit en mycket intressant artikel på OpEdNews om konspirationsteorier och praktiserade konspirationer. (Del 1 här) Här följer del 2 av en översättning till svenska av hans artikel: Conspiracy: Theory and Practice


Konspirationer: Teori och praktik (Del 2 av 3)

Av    

Det är mitt hopp i det här inlägget, samt i inläggen som kommer, att övertala er om att ha ett bredare tillämpningsområde för konspirationstänkande, genom att undersöka förhållandet mellan sanna och falska konspirationer, samt genom att ställa svåra frågor om förhållandet mellan sanning och falskhet i våra offentliga och privata liv.

Jag börjar med att föreslå en grundläggande tes: nämligen att tro på vilkensomhelst konspiration, oavsett om den är sann eller falsk, är att tro på ett system eller ett område — som inte drivs med folkligt samtycke, utan av en elit som agerar i egenintresse. Du må kalla denna elit för den Djupa Staten eller Träsket; du må kalla den Illuminati, eller Opus Dei, eller Judarna, eller du må enbart kalla dem de stora bankinstitutionerna och Federal Reserve — poängen är att en konspiration är en inneboende antidemokratisk kraft.

Erkännandet av en konspiration återigen, oavsett om den är sann eller falsk, innebär att man accepterar att saker inte enbart är vad de verkar vara, men att de är systematiserade, reglerade, avsiktliga och t.o.m. logiska. Det är bara genom att inte behandla konspirationer som ”planer” eller ”komplotter”, utan som mekanismer för att beordra de oordnade, som vi kan hoppas att förstå hur de så radikalt har förskjutit begreppen ”rättigheter” och ”friheter” som de grundläggande betydelserna för demokratiskt medborgarskap.

I demokratier idag är det som är viktigt för allt fler inte vilka rättigheter och friheter som erkänns, utan vilka trossystem som respekteras: vilken historia eller berättelse som ligger bakom deras identitet som medborgare, och som medlemmar av religiösa, rasliga och etniska samhällen. Det är denna ersättningsfunktion av falska konspirationer, sättet på vilket de ersätter enhetliga eller majoritetsnarrativ med trångsynta och partiska berättelser, som förbereder scenen för politiskt omstörtande verksamhet.

Särskilt fördärvligt är det sätt som falska konspirationer befriar sina anhängare från att engagera sig i sanningen. Medborgarskap i ett konspirationssällskap kräver inte att man utvärderar sanningsvärdet hos föreslagna fakta, och sedan accepterar det eller förkastar det i enlighet med detta, så mycket som det kräver fullständig och total avvisning av allt sanningsvärde som kommer från en fiendes källa, samt ersättning med en alternativ komplott, berättad från annat håll.

(Läs även del 3)


Prenumerera gärna på bloggen, om du inte redan gör det! Då kommer du få översättningen av del 3 i din e-postlåda när den är färdig. Snowden är inne på ”att undersöka förhållandet mellan sanna och falska konspirationer” så läs gärna denna lilla serie om hur man skiljer på sanning och lögn om du hatar lögnen och sanningen intresserar dig, för lögnerna som Snowden avslöjar har nämligen vetenskapligt erkända namn! Att kunna namnen på lögnerna och att skriva med ett enkelt tydligt språk, inkl. talande bilder att fästa kunskapen vid, gör allting lättare att förstå. Ev. känslor av tacksamhet för vad Snowden har gjort, eller för mitt nedlagda arbete, kan visas på flera olika vis. Välj själv hur du vill göra det!

Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s