Tråkiga Nyheter? – Tidningen NyTeknik jobbar åt NSA?

Medvetet eller omedvetet verkar det som om Tidningen NyTeknik jobbar åt NSA. Det är slutsatsen jag drar av artikeln ”Göm dig bättre med Facebook-kryptering”.

Facebook är världens största underrättelsenätverk att övervaka folk med, därav Facebooks intima frågor. Zuckerberg, Facebooks skapare, är högst sannolikt en av USAs agenter.

Hur en ”publik krypteringsnyckel” kan vara säker har jag mycket svårt att förstå, oavsett krypteringsmetod, speciellt eftersom sannolikt NSA ger ut den, eller om den kan snappas upp på det övervakade nätet.

Vore det inte avsevärt bättre med hemliga nycklar via snigelpost eller att byta dem med varann iRL och att inte använda underrättelsetjänsternas sociala medier för att utbyta dem, eller att ens använda underrättelsetjänstens operativsystem alls eller rentutav undvika hårdvara eller mjukvara som tillverkats av företag som är förbundna med dem?

Jamen, vad finns då kvar för säker kommunikation? En intelligent fråga. Enligt en elingenjör som är haj på datorer fick jag ett förslag: ”Dedicated trusted computer voting device

Personerna skapar sina egna kommunikationsdosor, samt gemensamma tillräckligt långa nycklar iRL, olika för varje relation, och kan sedan kommunicera fritt utan att storebror kan lyssna.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

7 reaktioner till “Tråkiga Nyheter? – Tidningen NyTeknik jobbar åt NSA?

  1. Den publika är ofarlig att sprida så länge som avsändaren är säker på att det är just din och ingen falsk publik nyckel som används för att kryptera mailet. Du har själv den privata delen av nyckeln och det är bara den som kan dekryptera meddelandet, inte ens avsändaren kan dekryptera sitt eget mail. Om du kan dekryptera ett mail som skickas till dig så vet du samtidigt att ingen annan kan göra det och att rätt publik nyckel har använts. Så man kan börja med att skicka ett ”ofarligt” mail bara för att testa säkerheten :-)

    1. Den tekniken låter väldigt osäker för mig. Lite som att kejsaren är naken genom ”publika nycklar” som han själv tror är säkra, men ett barn kan påpeka att de inte är. Det man kan använda för att kryptera kan man sannolikt använda för att dekryptera. Om detta verkligen fungerar måste det förklaras!

  2. Den är helt säker så länge du vet att du och den du kommunicerar med har de rätta publika nycklarna.
    Mycket av den säkra kommunikationen på internet bygger på den teknologin.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Public-key_cryptography
    Säkrast är dock att personligen ge den du vill upprätta en säker förbindelse med ett USB-minne med din publika nyckel istället för att publicera den offentligt.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s