Demokrati – Förslag på ett mer demokratiskt och säkert valsystem

Både representativ demokrati och direktdemokrati kräver ett säkert valsystem, för att betraktas som trovärdigt. Jag kommer här ge ett förslag som de som skrivit Valmyndighetens erfarenhetsrapport från valet 2018 kanske kan vara intresserade av.

Valhemlighet och samtidigt möjlighet att verifiera att rösterna räknats korrekt.

Idag förekommer det valfusk i Sverige, vilket leder till misstanke om att valfusket kan ha varit större än vad det kanske varit 2018. Hur stort valfusket har varit är det naturligtvis ingen som vet. Detta skadar givetvis  tilltron till valresultatet. Hur får vi en hög valhemlighet och verifierbarhet samtidigt? Man må tycka vad man vill om Stalin, men det här citatet tycker jag är passande:

josef-stalin-80x80
”Jag anser att det är helt oviktigt vem i partiet som kommer att rösta, eller hur; men det som är utomordentligt viktigt är detta – Vem som kommer att räkna rösterna, och hur.”
/ Josef Stalin

“I consider it completely unimportant who in the party will vote, or how; but what is extraordinarily important is this—who will count the votes, and how.”
/ Joseph Stalin

Dagens system med valsedlar innebär att folk ser varandra när de plockar valsedlar, eller kan norpa, eller dölja, kasta eller flytta bort andra partiers valsedlar. Det är oacceptabelt. Det anser även Jørgen Elklit, professor i statskunskap vid Aarhus universitet, samt Olof Petersson, tidigare professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Källa: https://unv.is/dn.se/debatt/sverige-maste-ta-kritiken-mot-valsystemet-pa-allvar

När väl valsedeln ligger i valurnan är fortfarande valfusk möjligt, eftersom rösten i valurnan är helt anonym och i princip kan bytas ut, särskilt förtidsröster. Professorerna tycks tyvärr ha glömt bort att Sverige har personval, vilket faktiskt är snäppet mer demokratiskt än enbart partival, men visst kan man lägga till en rad med personval på den valsedel de föreslagit.

Mitt förslag på lösning:

Alla som röstar får en lista på anmälda partier och deras kontaktuppgifter i sitt utskick inför valet. Varje person som visar legitimation och bockas av tilldelas en valsedel i vallokalen med karbonpapper och kvitto, med färdiga rutor för bokstäver och skriver i valbåset partinummer, partinamn och ev. den som de vill personrösta på, samt en egen kontroll-kod eller alias efter eget godtycke.

Exempel.

Valt parti:

15 VETENSKAPLIGA PARTIET

Vald kandidat :

01 MARTIN GUSTAVSSON

Egen kontrollkod/alias:

KNUTTE78

Valsedeln stämplas i valbåset av den röstande med en stämpel som är unik för vallokalen och som ger samma märke på valsedeln som på kvittot under karbonpappret. Märket kan förändras under dagen när valurnor byts, för att förenkla kontroller. Kopian av rösten stoppas av den röstande på säkert ställe och rösten läggs i valkuvertet. Personen bockas av i röstningslängden och rösten läggs i valurnan.

Rösten räknas manuellt i vallokalen och matas även in i datorn, eller maskinavläses, samt publiceras på val.se. På detta vis kan varje individ kontrollera att dennes röst verkligen har räknats. Siffrorna minskar påverkan genom felstavningar eller avläsningsfel. Person som ev. inte har räknats, eller har räknats fel, kan återkomma till valmyndigheten eller polisen med sitt kvitto och sin klagan. Den valurnan kan kontrolleras.

Valurnorna vallokalerna och rösträkningen kan videofilmas billigt och enkelt idag. Upptagningen kan krypteras och polisen kan vid anmälan avkryptera och undersöka.

En kritik mot förslaget kan vara att detta system innebär att röster kan köpas. Det argumentet håller inte längre. P.g.a. dold videoteknologi som varje person kan ha på sig, kan hela valprocessen filmas ändå. Rösten kan verifieras och säljas ändå av den röstande själv. Röstköp, eller att lura senila att rösta, kan lämplien beläggas med långt fängelsestraff. Då kommer det inte löna sig att försöka sig på detta. Även röstköpet kan naturligtvis filmas och användas mot röstköparen.

En kritik mot förslaget kan vara att valt alias kan associeras med individer, men inget tvingar någon att ange ett känt alias. Ett alias utan anknytning till individen kan anges om helt anonym röstning önskas av individen. (Jag kallar mig ex. inte KNUTTE78 på nätet.)

Mer intressant om valfusk:
Valfusk – En socialdemokratisk historia (MP4)

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rxe1KW/anmalningar-om-valfusk–forundersokning-inledd
https://sv.wikipedia.org/wiki/Valfusk
http://www.rapport24.com/rapport24/valfusk-i-sverige-2018
http://www.friatider.se/valfifflet-h-r-l-ggs-sds-valsedlar-p-eget-bord-0
https://mobile.twitter.com/ArgBlatteTalar/status/1038909860274995200

PS. Är 4%-spärren förresten valfusk?
-Nej. Små partier kan samverka mot 4%-spärren om de vill det, och det finns mycket hållbara skäl att valsamverka.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s