Debatt – Vad är egentligen värdlandavtalet?

Anders Romelsjö rekommenderar att vi ser dessa tre inspelningar av en debatt om värdlandavtalet från den 7:e februari 2016:

A.Del 1: Inledning

LÄNK: https://youtu.be/UvaE1QtANc8

LÄNGD: ca 26 min

B.Del 2: Replikskiftet

LÄNK: https://youtu.be/4YTAYkHa50g

LÄNGD: ca 28 min

C.Del 3: Publikfrågor, svar & slutord från debattörerna

LÄNK: https://youtu.be/GSQpu7QpyGo

Jag anser att Vänsterpartiet med större sannolikhet kommer motverka värdlandavtalet än Sverigedemokraterna, men att även SD sannolikt är för ett starkt försvar istället för värdlandavtalet, som det ser ut idag. De andra riksdagspartierna verkar tyvärr märkligt positiva realpolitiskt.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

4 reaktioner till “Debatt – Vad är egentligen värdlandavtalet?

  1. Om frihandelsavtalet med USA.
    I princip har vi redan frihandel. Problemet är att USA vill få andra lände och även i EU att underteckna ”ISDS” avtal som tydligen ligger som en ”parentes” i avtalet, vilket innebär att förenta staterna dvs USA som genom sina bolag kan påtvinga övriga länder straffavgifter genom stämning för sina investeringar om demokratiskt fattade beslut i dessa länderna går emot dem. Tex om miljö, arbetslagstiftning, strejker mm skulle gå emot dem. Då rullas bollen över till ett internationellt juridisk konsortsium (förlikningsförfarande), (som antagligen styrs med mutor från USA).
    De länder som okritiskt undertecknat detta frihandelsavtal har redan blivit stämda på åtskilliga miljardbelopp tex Kanada och länder i latinamerika för brott mot avtalet när de försökte rädda sin miljö i demokratisk ordning. Principen är att bolagen vill ha all makt, inflytande och kontroll över sina investeringar. Demokratiska och folkliga värderingar och beslut tvingas att få stå tillbaka för bolagens makt. Bolagens investeringsskydd skydd går således före demokratin i de medlemsländer som vill värna folkets bästa.
    USA och bolagen å sin sida ser ett problem att investera i andra länder som inte lever upp till de villkor de satt upp för sina investeringar. Vilket medför att de ekonomiska förutsättningara i de länder som skulle vara i behov av investerinar uteblir helt eller delvis. Helt i enlighet med marknadens kapitalistiska villkor. Det bästa vore att inga länder skrev under alls.

Kommentera enligt kommentarsreglerna