Funderar du på en spionagesäker smartphone i Julklapp? – Vill du bli fri från bankmaffians plattformar? – Är det värt 6690 kronor?

Greg Farough, kampanjchef på Free Software Foundation undrar via en e-post-lista om jag funderar på, eller önskar mig, en Librem 5 – smartphone i Julklapp bland alla presenter?

Bild på en Librem 5 med hörlurar

Själv anser jag INTE att jag har råd, även om jag gärna skulle vilja bli fri, enligt FSF:s hårdvaru- och mjukvaru-standarder, av moralfilosofiska skäl, såväl som att jag älskar fri öppen programvara som ex. GNU/Linux, AudaCity, VLC, LibreOffice, FireFox och KolourPaint.

Jag har dessutom specialiserat mig på att radera Windows från gamla laptops och köra in Linux Mint på dem åt folk, allra oftast till deras stora glädje.

Så vilka friheter handlar det om? – Låt mig översätta diagrammet som försöker klargöra skillnaderna något mellan operativsystemen, till svenska, efter bästa förmåga till dig som är intresserad! Det är min gåva till dig. Purism PureOS är det GNU/Linux-operativsystem som är förinstallerat på Librem 5.

Jämförelsediagram (privatliv, säkerhet, frihet)

Purism PureOS
Apple iOS
Google Android
Användaren kontrollerar enheten
Ja
Nej
Nej
Spårning avstängd som standard
Ja
Nej
Nej
Privatlivet skyddat som standard
Ja
Nej
Nej
Spårar dig inte
Ja
Nej
Nej
Flera lager av säkerhetsskydd
Ja
Nej
Nej
Användarkontrollerad källkod
Ja
Nej
Nej
Kör GNU+Linux
Ja
Nej
Nej
Separerar processorn från mobiltelefonens eter-kommunikation
Ja
Nej
Nej
Företräde för inhemsk IP- kommunikation
Ja
Nej
Nej
Decentraliserad kommunikation som standard
Ja
Nej
Nej

Vad gäller prestanda så noterar jag med stor glädje att den har fysiska brytare som gör att du rent fysiskt kan stänga av WiFi, mobilkommunikation, mikrofon och kameror, vilket gör den spionagesäker, samt att den har ett utbytbart batteri, som gör att du sannolikt kommer kunna använda telefonen mycket mycket länge, vilket givetvis ökar värdet ytterligare.

Denna smartphone är byggd med öppen fri hårdvara, med användarens trygghet i första rummet, så att användaren ska kunna köra enbart fri öppen programvara på den.

Klarar den Banktransaktioner? – Ja och Nej. Bank-ID som används i Sverige är ex.  kommersiellt. Finansiell ID-Teknik BID AB som kontrollerar Bank-ID-appen är sannolikt förpliktigade att lyda bankmaffians ägare i Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, SEB, Skandiabanken och Swedbank, så förmodligen kommer de psykopaterna inte tillåta GNU/Linux-telefoner att fungera, även om de kanske skulle kunna göra det.

I Norge så skulle den KANSKE fungera, eftersom den norska varianten är knuten till sim-kortet och autentiseringen hanteras av servrar som ägs av mobiloperatören.

Men det finns banker som har externa kod-dosor också, vilket jag själv bedömer vara tryggare. Där skulle den förmodligen fungera, även om det allra säkraste givetvis vore en enkel och helt krypterad dedikerad kommunikationsapparat som även skulle kunna användas för öppen säker och verifierbar direktdemokrati, för jag anser inte ens att GNU/Linux höga säkerhet räcker till att kontrollera nationer eller kanske världen.

Vissa banker har en extern koddosa, och det finns andra banker som kanske i framtiden löser saken, om man nu inte kan gå in på ett bankkontor ibland.

JAK och Ekobanken, tillsammans med liknande moralfilosofiskt högstående banker internationellt, skulle kanske kunna finansiera/utveckla en krypterad dedikerad kommunikationsapparat, som skulle kunna utmana de andra bankerna vad gäller ekologisk hållbarhet, direktdemokrati och banksäkerhet ihop med FSF? – Bara en idé, liksom.

Kommer Librem 5 vara helt felfri? Förmodligen inte, men är din egen smartphone det idag? Det anser i vart fall inte jag att min är. Den har så konstiga saker för sig att jag inte litar alls på vare sig den eller Bank-ID. Min kompis telefon frågade ex. henne hur glassen smakade efter ett besök i en glass bar. Hon blev djupt chockerad givetvis.

Kommer Jultomten och tomtenissarna ha tid att producera den öppna fria varan innan Julafton? – Vet inte.

Är det värt ca 6690 kronor med alla dessa friheter och möjligheter? – Det låter jag er avgöra själva! Jag tror själv att det är värt en beställning för varje individ som:

 • Har IQ över 100, d.v.s. är normalintelligent.
 • Kan läsa enkel engelska.
 • Kan söka upp och följa enkla instruktioner på GNU/Linux-forum eller har en vän som kan göra det vid behov.
 • Har en smartphone som börjar tackla av och vill köpa en ny som håller riktigt längre, kanske p.g.a. ekonomi och/eller miljön?
 • Älskar att vara först med det allra coolaste.
 • Vill prova GNU/Linux för första gången i sitt liv.
 • Ogillar att storebror tittar in i deras kommunikation, med eller utan lov.
 • Har vänner som ogillar att storebror tittar in i deras kommunikation, med eller utan lov.
 • Vill överge bankmaffians plattformar av moralfilosofiska skäl och för världsfredens skull.

Och, i all välmening mot dig och dina barn så, håll alltid mobiltelefoner en bit ifrån dig!

Bild på magisk tomtenisse under magisk Debian-spiral och stjärnor

Denna bloggpost var min gåva till dig, till FSF och till världsfreden som inträffar redan 11 april 2022, enligt denna hemsida, detta sannolikt till Jultomtens, Julnissarnas och alla barnens stora glädje som då får behålla armar och ben. Vad blir din gåva?

Annons

5 reaktioner till “Funderar du på en spionagesäker smartphone i Julklapp? – Vill du bli fri från bankmaffians plattformar? – Är det värt 6690 kronor?

 1. Mobiler av idag är förbrukningsvara oavsett om det går att byta batteri eller inte. Går det att byta batteri är den förmodligen inte IP-klassad och blir känslig mot fukt = sämre livslängd.

  Samma dag som OS ej går att uppdatera längre och Bankid inte längre fungerar är den en död tegelsten som man kanske kan ha i nödfall i bilen, båten eller som musikspelare. Idag bygger den mesta på Bankid som inloggning. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, A-kassan, Apoteket, vården, etc, etc är ju en stor anledning att man ens köper en smartphone. Sen kan du alltid ansluta Pay-tjänster så slipper man att ens ta med plånboken.

  Att lägga den summan på något som är utdaterat redan från fabriken är kanske inte den smartaste investeringen man kan göra. Kolla bara på hur Huawei går nu när de är i skamvrån.

  Så det blir nej till att bära tegelstenar i fickan från min sida och jag tror att de flesta konsumenter resonerar likadant.

  1. Delvis riktigt, Dror. Psykopatiska girigbukar skapar idag mobiler som är förbrukningsvara, speciellt eftersom det inte går att byta batteri på dem, men även eftersom de psykopatiska girigbukarna ibland kan trycka in uppdateringar som gör dem extremt långsamma, så att naiva människor tror att de måste köpa nya mobiltelefoner. De bryr sig inte om vare sig miljön eller människors ekonomi, men så verkar INTE vara fallet med Librem 5.

   Hederlighet, egenintresse av integritet OCH altruism, för att skapa en bra telefon åt folket, verkar vara deras intresse, inte girigbuken, Dror.

   Dessutom har jag har arbetat för en telefontillverkare som saltat och fuktat dem rejält, samt öppnat mina egna telefoner för fukt och salt, genom att skära hål i höljet och exponera batteriet på baksidan för kylelement av aluminium, för att öka livslängden på batteriet vid laddning. Det har aldrig varit några problem. Jag har bara sett problem hos en telefontillverkare då underleverantören försökte spara in pengar på dåliga guldbeläggningar på kontakterna, eller då ledarskapet/el-ingenjörerna hade misslyckats med konstruktionen av elektroniken så att strömuttaget blev alltför ojämnt på en mycket liten telefon. Detta verkat INTE vara fallet med den stora smart-telefonen Librem 5. Kompetens och hederlighet verkar vara fokuset.

   Bra att du tar upp Operativsystemet! Styrkan i Librem 5 är bl.a. att du kan vara tämligen säker på hederliga uppdateringar av Librem 5 under mycket lång tid, precis som med de flesta Linux-distributioner. Allt man behöver kommer sannolikt fungera. Ringa, wifi, kamera, 100% krypterad social media via Signal (öppen & fri) eller okrypterad via ex. Telegram (som är halvt öppen och fri).

   Att Bank-ID numera inte fungerar på äldre telefoner är typiskt när både telefontillverkarna och operativsystemen kontrolleras av psykopatisk bankmaffia.

   Kör man med kontanter och håller på sin integritet så är ändå inte Bank-ID så viktigt. Det finns bankdosor och man kan ha en begagnad telefon för sådant, om man nu känner att man måste köra den av någon anledning, någon gång i veckan. Bankmaffians telefon kan du lägga likt en ”död tegelsten” under tre lager av aluminium och gladpack i en ljudisolerad box tills du verkligen behöver den för att säga något till Storebror, Dror.

   Bara för att det mesta som du gjort dig pinsamt beroende av bygger på Bank-ID som inloggning i vår fascist-stat, betyder inte det att man behöver underkasta sig fascist-staten så fullständigt, likt en sekterist underkastar sig sektledaren, som alltid vet vad den store gudibehaglige guden vill, du vet ”guden” som har sitt öga på allt.

   Dessutom kommer du bli förvånad, Dror, över hur många andra alternativ det finns när du påtalar att du inte kan, eller inte vill, använda fascist-statens Bank-ID. Det finns en hel del spillror av godhet här och där.

   Många tycker att de är ”smarta” när de använder bankmaffians digitala betaltjänster, men hur smart är det att hela befolkningen berättar precis allting för fascist-staten, som lyssnar på dem hela tiden, enligt Snowden …. dessutom bara för att man inte är motiverad att ta med sig plånboken?

   Det är sannolikt bankmaffians mobiltelefoner som är medvetet kass om några år, då säkert alla ska ha tumavtryck eller ögonscanning på dem också, eftersom de är helt infångade, likt slavar. Det tycks faktiskt vara planen, eftersom inget batteri kan bytas och att du inte kan byta till GNU/Linux på dem.

   Librem 5 tycks verkligen ha en helt annan plan, d.v.s. att befria oss all från bankmaffians psykopatiska idioti. Det är sannolikt en mycket smart investering, tror jag. Man kan inte lita på bankmaffian.

   Det som bankmaffian har gjort mot Huawei är klandervärt. Bara för att Huawei plockar bort spionagemöjligheterna för USA i sina egna telefoner så ska de frysas ut, men hur ska de kunna frysa ut öppna fria telefoner och operativsystem producerade i väst, särskilt om alternativa banker erbjuder andra säkra sätt att göra transaktioner?

   Sedan vill jag göra dig uppmärksam på att du använder lögn i ditt sätt att resonera, Dror.

   Lögnen du använder är ”ad populum”-argumentationsfelet. D.v.s. att tusen flugor kan inte ha fel. Skit smakar gott.Du menar, genom ditt resonemang, att du ska underkasta dig bankmaffians fascism, för att du tror att alla andra kommer underkasta sig den i framtiden. Tycker du sådant lögnaktigt resonemang är slugt, Dror?

   Varför inte befria dig själv och andra när/om du har möjligheten? Hur skulle du missgynnas av det? Jag ser enbart hur du skulle gynnas av det, såvida du inte är en bankmafioso, med sikte på fascistiskt världsherravälde, där alla andra är lydiga slavar.

   Ska du fortsätta vara en lydig slav?

 2. Jag tror inte att du riktigt har förstått styrkan i att ha ett Bankid. En bankdosa kan du göra bankärenden och shoppa på nätet med men inte mycket mer.
  Jag använder Bankid både privat och i mitt jobb dagligen och utan det skulle jag behöva köra min bil ca 10 mil varje gång eller i vissa fall sitta i långa telefonköer. Nu gör jag samma ärende med några knappklick istället. Inget svårt val m.a.o.

  Så nej, en mobil utan möjlighet till Bankid skulle jag inte våga benämna som smartphone om jag hade en butik. Risken att fällas i t.ex. ARN skulle vara för stor om någon skulle köpa den i tron att den var lika användbar som övriga telefoner på marknaden. De som har köpt Huawei och inte längre kan köra Bankid kan faktiskt enligt Konsumentverket ha rätt att reklamera sin produkt.

  Det är ingen lögn att anta att det inte skulle finna någon större marknad för en produkt som har så svåra begränsningar redan från fabriken. Sen finns det förmodligen någon form av marknad för produkten men om det skulle motivera utvecklingskostnad och produktionskostnaden är mera tveksamt. I slutändan är det kunden som avgör om det är en bra eller dålig produkt. Jag skulle i.a.f. inte skramla med två mobiler i fickan i onödan.

  Huawei lyder under Kinesiska lagar som gör att de är tvingade att i det dolda spionera åt regimen och därför väljer demokratiska länder att begränsa deras möjlighet att sälja samhällskritiska lösningar. Jag tycker att det är helt rätt att vidta dessa åtgärder även om det drabbar konsumenterna.

  Det känns mer som du själv begränsar sig under dina egna argument istället för att se fördelarna i en tekniskt överlägsen plattform, men det är ditt val som kund. Alla har ju inte samma behov.

  Snacket om psykopater, bankmaffia och fascister lutar mer åt känsloargument från din sida än saklighet och objektivitet. Ytterst tveksamt om det skulle vara säljande argument i allmänhetens ögon.

  1. Som det är idag så tvingas vi ofta att ha en vanlig ”smartphone” som är defekt i sin konstruktion (devices defective by design https://www.defectivebydesign.org/ ), såvida vi inte vill springa runt hos myndigheterna, eller som i ditt fall åka 10 mil. Vissa vågar knappt upplysa myndigheterna om det orimliga i detta tvång, förmodligen i rädsla för repressalier. Jag har själv storebrors hårdvara och mjukvara på mina defekta tegelstenar, även om jag här klagar öppet och visar vad jag tror är ett bättre alternativ, även om jag funderar på att sluta helt med detta.

   Vi skulle kunna använda de flesta tjänsterna som vi behöver i samhället, om de myndigheter som begär uppgifter av oss, erbjöd oss ett annat säkert sätt att ge dem uppgifterna, ex. ett kodkort och en hemsida som inte kräver att du ska köra några icke-triviala skripts eller okända ofria appar på våra datorer, eller erbjöd oss alla en öppen fri dedikerad krypterad kommunikations- och röstningsdosa med eget gränssnitt (https://sv.wikipedia.org/wiki/E-legitimation https://intelligentunion.wordpress.com/2010/12/21/what-is-a-dedicated-trusted-computer-voting-device/) för just sådana inmatningar, som garanterat INTE spionerar på användarna, eftersom hårdvara och mjukvara är känd av användarna och står under användarnas kontroll, inte utländska makters tillverkare eller utländskt kontrollerade banker.

   Detta skulle vara en relativt enkel åtgärd som ökar tryggheten för användarna, anser jag, samt även skulle kunna öka nivån på vår frihet och vår demokrati rejält. Bank-ID skulle även kunna nationaliseras tillsammans med de banker som har begått kriminella handlingar, samt därefter skapa en öppen fri version av Bank-ID som kan tankas ned via GNU/Linux programdatabas till Librem 5 och till alla andra Linux-operativsystem och alla andra GNU/Linux-telefoner.

   I min mening är det fel att lägga folkets legitimation i händerna på banker. Detta borde vara i statens(folkets gemensamma) ägo. Funktionen skall påverkas av folket direktdemokratiskt och kodnycklarna/kod-chippen ska delas ut till oss på polisstationerna, likt pass, anser jag.

   Skulden för att Bank-ID inte fungerar på en öppen fri mobiltelefon kan man inte lägga på Librem 5 eller GNU/Linux. Ansvaret ligger på bankerna som äger Bank-ID som vägrar göra det anständiga, det samhällsnyttiga, samt på myndigheterna som villigt underkastar sig de parasiterande bankerna genom att tillåta dysfunktionell programvara som används mot folkets bästa intresse, vilket rimligen är fri öppen hårdvara- och programvara, i vilken svagheter hela tiden kan rättas till.

   Man bör givetvis inte fälla någon i ARN som öppet upplyser om produkten som de säljer, när alla andra säljer defekta tegelstenar som övervakar dem utan att fråga om lov, eller tvingar dem att övervakas om de ska få använda funktionen. De flesta andra tillverkare tycks vara lika goda kålsupare allihop. De skapar inte öppna fria funktionella alternativ till oss. Vi är korkade som köper dem. Librem 5, Linux-gänget och FSF är smarta som skapar bättre alternativ till oss alla, anser jag. Är det något som borde upp i ARN är det just att de amerikanska och kinesiska prylarna är defekta i sin konstruktion redan när de produceras.

   Jag fattar inte vad du gnäller om. Har jag inte upplyst om att Bank-ID inte fungerar på Librem 5 och varför? Skulle jag inte upplysa om detta tydligt om jag hade en butik som sålde dem? De som köper en Librem 5 eller likande, gör ju det av en mycket medveten anledning. Det är intelligenta människor som vill gå över till fri öppen mjukvara och hårdvara. Stallman, skaparen av GNU, har inte ens en mobiltelefon och det av en mycket god anledning. De är integritetskränkande.

   Jag är ingen expert på vad som sker med Huawei, men efter Snowdens redogörelse så skulle jag bli förvånad om det bara är en katts fel att två katter träter, kanske särskilt förvånad om de amerikanska kissen, som försöker nå världsherravälde, skulle vara oskyldig.

   Tja. väljer man naivt att tro att världen är fylld av godhet i ledningen för bankerna, och att snacket om psykopater, bankmaffia och fascister är paranoia, fastän jag evidensbaserar vad som sker ständigt, så kan jag inte göra något åt den saken, lika lite som jag kan övertyga en inbiten sekterist om vetenskaplig metod.

   Är tron bergfast och saknar öppenhet och skepticism och ingenting vill veta, i ett ständigt konfirmeringsbias om den inköpa telefonens förträfflighet, så kan jag inte hjälpa till upplysning, även om sanningen är likt fullmånen på en stjärnklar himmel.

   Din kära ”smartphone” är defekt i sin konstruktion.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s