Översättning till Svenska – Utdrag ur Putins tal 9 maj 2022

Eftersom rysshetsande fulmedia inte vill ge Vladimir Putin en syl i vädret så läser jag upp vad han har att säga. Det är sanningens år så sanningen får inte undanhållas från folket! Sanningen kan bringa förståelse fred och avsluta denna vidriga hets mot folkgrupp! Mediaetablissemanget presstituerade mediahoror, Regering och Riksdag är helt tydligt i maskopi med USA-regimens och Ukrainas oligarker och nazister. De behöver därför att deras korkade undersåtar, som till 90% sväljer allt vad de säger, får några sanningens och fredens ord från andra sidan!

Här kommer ett utdrag ur Putins tal översatt till svenska:

Transkription av min uppläsning via SwebbTube och Internet Archive.

I december förra året föreslog vi att man skulle sluta ett avtal om säkerhetsgarantier. Ryssland uppmanade västvärlden till en ärlig dialog, att söka efter rimliga kompromisslösningar, att ta hänsyn till varandras intressen. Förgäves. Nato-länderna ville inte lyssna på oss, vilket betyder att de faktiskt hade helt andra planer. Och vi såg det.

Uppenbart pågick förberedelser för ytterligare en bestraffningsoperation i Donbass, d.v.s. en invasion av våra historiska områden, inklusive Krim. I Kiev tillkännagav Ukraina ett eventuellt förvärv av kärnvapen. Nato-blocket har påbörjat en aktiv militär utveckling av de territorier som gränsar till oss.

Således skapades systematiskt ett hot som är absolut oacceptabelt för oss, dessutom direkt vid våra gränser. Allt tydde på att en sammandrabbning med nynazister och Bandera-anhängare, som USA och deras yngre partners satsade på, skulle vara oundviklig.

Jag upprepar: Vi har sett hur den militära infrastrukturen utvecklades, hur hundratals utländska rådgivare började arbeta. Det var regelbundna leveranser av de modernaste vapnen från Nato-länderna. Faran ökade för varje dag.

Ryssland riktade ett preventivslag mot denna aggression. Det var ett nödvändigt, lägligt och korrekt beslut. Ett beslut av ett suveränt, starkt och oberoende land.

USA började, särskilt efter Sovjetunionens kollaps, att prata om sin exklusivitet och förödmjukade därmed inte bara hela världen utan också sina egna satelliter, som måste låtsas att de inte märkte någonting och ödmjukt svalde allt.

Men vi är ett annat land. Ryssland har en annan karaktär. Vi kommer aldrig att ge upp kärleken till fosterlandet, vår tro och våra traditionella värderingar, våra förfäders seder, eller respekten för alla folk och deras kulturer.

I väst har man tydligen bestämt sig för att avskaffa dessa tusenåriga värderingar. Sådan moralisk förnedring blev grunden för cyniska förfalskningar av andra världskrigets historia, uppviglande till russofobi, hyllande av förrädare, hånande av minnet av sina offer, samt utradering av modet hos dem som uthärdade och vann segern.

Vi vet att amerikanska veteraner som ville komma till paraden i Moskva i praktiken förbjöds att göra det. Men jag vill att de ska veta att vi är stolta över era bedrifter och ert bidrag till den gemensamma segern.

Vi hedrar alla de allierade arméernas soldaters – amerikaner, britter, fransmän – alla deltagare i motståndet, de modiga soldaterna och partisanerna i Kina – alla som besegrade nazismen och militarismen.

Kära kamrater! Idag kämpar milismännen i Donbass, tillsammans med den ryska arméns kämpar, i sitt eget land, där Svyatoslav och Vladimir Monomakhs folkuppbåd, Rumyantsevs, Potemkins, Suvorovs och Brusilovs soldater kämpade mot fienden, där hjältarna i det stora fosterländska kriget – Nikolai Vatutin, Sidor Kovpak och Liudmila Pavlitjenko offrade sina liv i kampen.

Jag vänder mig nu till våra väpnade styrkor och Donbass-milisen. Ni kämpar för fosterlandet, för dess framtid, så att ingen glömmer lärdomarna från andra världskriget. Så att det inte ska finnas plats i världen för bödlar, straffexpeditioner och nazister.

I dag böjer vi våra huvuden inför det välsignade minnet av alla som gav sitt liv i det stora fosterländska kriget, inför minnet av dessa söner, döttrar, fäder, mödrar, farfäder, män, fruar, bröder, systrar, släktingar och vänner.

Vi böjer våra huvuden inför minnet av martyrerna i Odessa, som brändes levande i fackföreningarnas hus i maj 2014, inför minnet av de äldre, kvinnor och barn i Donbass, civila som dött av hänsynslös beskjutning av nazisters barbariska attacker. Vi böjer våra huvuden inför våra vapenbröder, som dog de modigas död i en rättfärdig kamp för Ryssland.

En tyst minut tillkännages. [Jag är med på den också och tänker en stund på dem. — Åter till Vladimir Putins tal!]

Var och en av våra soldaters och officerares död är en sorg för oss alla och en irreparabel förlust för släktingar och vänner. Staten, regioner, företag, offentliga organisationer kommer att göra allt för att ge sådana familjer vård och hjälpa dem. Vi kommer att ge särskilt stöd till de dödas och de skadade kamraternas barn. Ett presidentdekret om detta undertecknades idag.

Jag önskar de skadade soldaterna och officerarna ett snabbt tillfrisknande. Och jag tackar läkare, ambulanspersonal, sjuksköterskor, medicinsk personal på militärsjukhus för deras osjälviska arbete. En djup bugning för er, för att ni kämpar för varje liv ofta under eld, i frontlinjen, utan att skona er själva.

Kära kamrater! Nu här, på Röda torget, står soldater och officerare från många regioner i vårt vidsträckta moderland skuldra vid skuldra, inklusive de som kom direkt från Donbass, direkt från stridszonen. Vi minns hur Rysslands fiender försökte använda grupper av internationella terrorister mot oss, försökte så nationell och religiös fiendskap för att försvaga och splittra oss inifrån. Ingenting lyckades.

Idag är våra kämpar, av olika nationaliteter, tillsammans i strid och täcker varandra från kulor och granatsplitter som bröder. Och detta är Rysslands styrka, den stora, oförstörbara styrkan hos vårt enade mångnationella folk. Idag försvarar ni det som era fäder och farfäder och morfäder kämpade för. För dem har den högsta meningen med livet alltid varit fosterlandets välbefinnande och säkerhet. Och för oss, deras arvingar, är hängivenhet till fosterlandet den viktigaste värderingen, ett pålitligt stöd för Rysslands självständighet.

De som krossade nazismen under det stora fosterländska kriget visade oss ett exempel på hjältemod för alla tider. Det var en generation av vinnare, och vi kommer alltid att se upp till den!

Ära våra tappra väpnade styrkor! För Ryssland! För seger! Hurra!

[Jo. Det är bara att applådera för Ryssarna och alla de som kväste den invasionen 1945].

Källa: https://www.globalpolitics.se/vad-sa-putin-om-kriget-i-ukraina-vilka-alternativ-fanns/

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s