Kan Socialdemokraterna vinna ett val? – Svar på Anders Lidströms fråga

Erik Fichtelius på Fokus skriver om en föreläsning i Palmesalen i ABF-huset i Stockholm, fylld till sista stol, med S-veteranerna, de som var med när Olof Palme valdes till statsminister 1969. De som varit SSU-are för att sedan bli statsråd, statssekreterare, fackförbundsordföranden, borgarråd, pressekreterare och analytiker.

Föreläsare var Anders Lidström, professor vid Umeå universitet och författare till en nypublicerad forskningsrapport om socialdemokratiska väljare. Rubriken på föredraget var ”Socialdemokraterna har backat de senaste 40 åren. Ska trenden fortsätta eller kan partiet bryta utvecklingen?”

Lidström, själv en i gänget, skulle, enligt Fichtelius, besvara sin egen fråga. Svaret uteblev. Lidström kämpade tydligen med att kunna se sambanden och förstod inte vad som dragit ned resultaten för Socialdemokraterna.

Säg att du skojar, Fichtelius! Så trögfattade kan Socialdemokraterna rimligen inte vara! Fake news? Känner verkligen inte Socialdemokraterna till sin egna stolta historia, samt att de själva gått i motsatt riktning de senaste 30 åren, sedan Olof Palme mördades?

Socialdemokraterna är idag för EU-medlemskapets välfärdsrace mot bottnen, privatiseringarna, utförsäljningen av statens egendomar, marknadsliberalism som höjer folks hyror, social dumpning på Sverige, beskattningen av pensionärerna, gymmandet av sig själva och överklassen, samt skuldsättning av kommunerna, samt oförklarlig införsel av extrem islamism in i ett samhälle med sekulärt kristna värderingar, när t.o.m. Olof Palme var emot införsel av 1200 kvotflyktingar från Vietnam med motiveringen att:

olof_palme_80x80
”deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår att det skulle få oanade följder.”
/Olof Palme (Källa: Petterssons blogg)

De satt i Palmesalen. Fichtelius påstår, på fullt allvar, att Socialdemokraternas ledarskap INTE ställde sig den enkla frågan om Olof Palme verkligen hade kunnat representera det som Socialdemokraterna representerat sedan hans död? Märkligt. Konstigt.

Jag vägrar tro att de kan var så trögfattade, så vida de inte låtsades vara korkade. De vet nog exakt vad de ställt till med. De har höjt sina löner och sänkt folkets löner och någon späder förmodligen på lönen ytterligare. Vad är lösningen för oss, folket? – Några tänkvärda citat att meditera på:

noam_chomsky_80x80
”Det finns gott om bevis för att de flesta i befolkningen, i den nedre delen av inkomstspektrumet, effektivt berövas sin rösträtt – deras representanter uppmärksammar inte deras åsikter. Går man uppför inkomststegen ökar inflytandet långsamt, men det är endast vid den verkliga toppen som det har verklig inverkan. Plutokrati maskerad som demokrati.”
/ Noam Chomsky (Källa: Salon.com)

noam_chomsky_80x80
”I denna potentiellt dödliga fas av mänsklig existens, är demokrati och frihet mer än bara ideal som skall utvärderas – de kan vara avgörande för överlevnad.
/ Noam Chomsky

bertrand_russel_80x80
”En av de främsta hindren för intelligens är godtrogenhet, och godtrogenhet kan minskas enormt genom instruktioner i de vanligaste formerna av osanning. Godtrogenhet är ett större ont i nutid än det var tidigare, eftersom, tack vare tillväxten av utbildning, är det mycket lättare än vad det brukade vara att sprida felaktig information, och tack vare demokratin, är spridningen av desinformation viktigare än förr för de som håller i makten.”
/ Bertrand Russell

george_bernard_shaw_80x80
”Demokrati är en anordning som säkerställer att vi inte skall regeras bättre än vi förtjänar.”
/ George Bernard Shaw

mahatma_gandhi_80x80
”I en sann demokrati har varje man och kvinna lärt sig att tänka själv.”
/ Mahatma Gandhi

jesse_jackson_80x80
”Med deliberativ demokrati och debatt sätter man igång demokratins själ”
/ Jesse Jacksson

Mitt svar är att det ser mycket mörkt ut för Soialdemokraterna, vad gäller att vinna stöd hos folket.  De är nämligen varken socialistiska eller särskilt demokratiska längre. För att vara demokratiska socialister måste de först driva ett ”Ut ur EU” stenhårt och därefter, antingen bedriva en socialistisk politik, eller stå i regeringsopposition. Annars är det nog helt kört på sikt.

Fler citat om demokrati

Kommentera enligt kommentarsreglerna