Kajsa Ekis Ekman – ”Högerskribenter är som fixaresorkarna i Bamse”

Bamse är en liten brunbjörn som blir världens starkaste björn när han ätit av Farmors dunderhonung. Han slåss aldrig utan försöker göra de elaka personerna snällare istället.

Ekis dunderhonung verkar vara dunderstarka böcker och visst påminner hennes energi en aning om Bamses energi blandat med en intelligent räv-hona som jagar sorkar?

Bild på Kajsa Ekis Ekman
”Högerskribenter är som fixaresorkarna i Bamse. De går Krösus sorks ärenden för småpengar och bor själva i hyresrätter. De är de mest lurade av alla – svansar efter kapitalisterna utan att få något av kakan. Om du ska vara höger, bli företagare själv – varför går du där som någon jävla betjänt?”
/Kajsa Ekis Ekman (Källa: https://www.fokus.se/2018/03/biologi-avgor-konet-%e2%80%89inte-asikter/)

Jag tror att fixaresorkarna vill be om nåd och ursäkt, likt Ulfkotte som bad om ursäkt, eller så vill de egentligen kanske driva med Krösus Sork, men då blir nog inte Krösus Sork så glad på dem och kanske placerar dem i en frysbox, för han lever på lydnad och på att skapa konflikt.

Krösus Sorks medier, d.v.s. ca 90% av Sveriges medier, där fixarsorkarna arbetar kallas för ”första statsmakten” av Janne Josefsson, men jag betvivlar att fixarsorkarna är de som har makten över innehållet. Den makten sitter nog hos Krösus Sork som pekar ut riktningen.

Bild på Lord Acton
”Makt korrumperar, och absolut makt korrumperar absolut.

/Lord Acton

Varför Ekis skriver i Krösus Sorks medier ibland förstår vi inte.  Har man väl nått ut i ljuset genom bra litteratur så är väl inte grottan intressant längre? Snarare är det väl Bamses medkänsla och upplysningen av andra, ex. att informera om olika former av osanning, samt kanske att vara snäll på riktigt?

Under
övriga skurkar bland figurer i Bamse hittar vi fixaresorkarna.

”Fixaresorkarna är små killar i randiga tröjor och keps som utför smutsiga uppdrag åt Krösus”…

Krösus Sork är en hänsynslös kapitalist och skurk:

…”som inte drar sig för att stjäla ens från små barn. Medan andra skurkar i serien kan ha vissa goda sidor ibland saknar Krösus helt dessa. ”

Verklighetens Krösus eftermäle:

”Krösus är känd som ofantligt rik och högmodig, och har därför gett upphov till epitetet krösus om någon med dessa egenskaper. Han sägs även vara den förste i världshistorien som infört ett system med mynt.”

Kanske har någon lurat i Krösus Sork genom några psykopatiska protokoll att han är utvald av någon slags hemsk Demiurg till att försöka bli ofantligt rik och vara högmodig genom att skapa fake news, parasitera och vara elak?

I så fall är det synd om Krösus Sork också anser jag, Han kan inte må bra, för det här kan nog bara sluta på ungefär ett sätt, oavsett hur många bråksorkar den lilla sorken har omkring sig för att känna sig tryggare. Samtidigt måste den lilla sorken leva i ständig nervositet.

[Bamse är en svensk tecknad barnserie skapad av Rune Andréasson och ägs idag av Egmont Media Group som är baserat i Danmark och har fortfarande en bra filosofi om att ta upp samhällsdiskussioner brett och ge plats för skillnader och avvikelser. Egmont Media Group vill skapa nya störreperspektiv, tolerans för att det finns olika åsikter och de har en vilja att tänka nya tankar och bryta ny mark.

Egmont Media Group är förmodligen ett verkligt framtidsföretag, tror jag, i en tid då fulmedier ägda av fåtalet monopolkapitalister oftast gör motsatsen d.v.s. skapar en lögnaktig bild av verkligheten, snäv i vad man får tycka och tänka och begränsad i rätten att dementera och diskutera, en fulmedia som givetvis allt mer ratas av folket.]