Det är helt OK att besöka ryska ambassaden för alla politiker som vill veta mer om Ryssland

Länkarna nedan leder till en intressant, intelligent och viktig intervju med Jack Matlock, som under 1987-1991 var USA:s ambassadör i Sovjetunionen. Läs artikeln av Matlock som är översatt till svenska på Anders Romelsjös blogg.  Originalet finns på Washingtonsblog, samt är ursprungligen postat på JackMatlock.com

Citat ur Romelsjös översättning:

”Vår press verkar vara i spinn om kontakter som president Trumps anhängare hade med ryske ambassadören Sergei Kislyak och med andra ryska diplomater. Antagandet verkar vara att det var något olämpligt med dessa kontakter, bara för att de var med ryska diplomater. Jag har en 35-årig diplomatisk karriär och har arbetat för att öppna upp med Sovjetunionen och för att göra kommunikationen mellan våra diplomater och vanliga medborgare till en vanlig praxis, och finner attityden hos en stor del av vårt politiska etablissemang och hos några av våra respekterade massmedia oförståeliga. Vad är det för fel att ha kontakt med ett annat lands ambassad om sätt att förbättra relationer? Någon som strävar efter att ge råd till en amerikansk president borde bara göra det.”

Jack Matlock hade, innan ambassadörsuppdraget, chefsuppgifter för frågor om Sovjetunionen i USA:s utrikesdepartement, samt var USA:s ambassadör i Tjeckoslovakien, samt den särskilda assistenten till chefen för nationella säkerhetsfrågor, samt har varit var senior direktör för europeiska och sovjetiska frågor vid nationella säkerhetsrådet. Matlock är lärare, historiker och lingvist (språkvetare).

Min egen reaktion är att jag ska besöka både USA:s och Rysslands ambassader ganska ofta, om jag sitter i riksdagen, men även andra länders ambassader givetvis. Det är säkert lärorikt och upplysande, precis såsom mina resor till olika länder varit.

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s