Citat av Edward S. Herman och Noam Chomsky från 1988 om hur massmedier fungerar

Av Romelsjö, som tycker att det är naivt att försöka undvika fulmedia, så uppmärksammas jag idag av ett citat ur boken Manufacturing Consent – The Political Economy of the Mass Media [Översatt: Att producera samtycke – Massmedias politiska ekonomi].

Boken är från 1988 och skriven av Edward S. Herman och Noam Chomsky. Jag har tagit mig friheten att korrigera citatet till något mer lättförståelig svenska:

Bild på Edward S. Herman Bild på Noam Chomsky
”Massmedia fungerar som ett system för kommunikation av meddelanden och symboler till allmänheten. Uppgiften är att roa, underhålla, informera, och inpränta värden, föreställningar och uppförandekoder hos individerna för att integrera dem i samhällets strukturer och institutioner.

I en värld med koncentrerad rikedom och stora konflikter kring klassintressen så krävs det systematisk propaganda för att fullfölja denna roll. I länder där maktens spakar är i händerna på statsbyråkratin kompletteras mediamonopol med officiell censur, vilket visar att media tjänar den dominerande elitens mål.

Det är mycket svårare att se ett propagandasystem i arbete när media är privatägda och en formell censur saknas. Det är särskilt påtagligt när media aktivt tävlar om att, periodvis attackera och avslöja felgrepp hos företag eller myndigheter, samtidigt som media starkt målar upp bilden av sig som talesmän för yttrandefrihet och allmänhetens röst.

Vad som inte är påtagligt (och inte diskuteras i media) är att den kritik som framförs är begränsad, lika litet betydelsen av de stora skillnaderna i resurser vad gäller tillgången till privata media och dess utnyttjande.

En propagandamodell fokuserar i stället på denna skillnad i resurser och makt, och dess effekt på flera nivåer av massmedias prioriteringar. Den spårar rötterna till att pengar och makt har förmågan att filtrera nyheter, så att de passar att trycka, marginaliseringen av missnöjet, och tillåtandet av att regering och förhärskande privata intressen får igenom sitt budskap till allmänheten.”

/ Edward S. Herman och Noam Chomsky (Källa: Manufacturing Consent – The Political Economy of the Mass Media)

Och det är precis därför vi alla bör försöka undkomma fulmedias hjärnförsmutsning! Vi bör vi söka oss till fristående media på nätet, bl.a. de jag listat i högerspaletn! De flesta BÖR inte, men MÅSTE stänga av de hjärnförsmutsande TV-kanalerna, åtminstone under några veckor, OM de vill kunna bli mentalt friska, anser jag.

Undantaget är kanske de som har tagit på sig det svåra arbetet att granska och exponera lögnerna, men man bör då ha någon form av utbildning och förmåga att stå emot olika former av osanning, ex. filosofi, ledarskapspsykologi, samt meditera rikligt. Annars är det svårt att värja sig effektivt.

T.o.m. med kompetens för uppgiften är det ett hårt och ofta frustrerande arbete. Den som läst ledarskapspsykologi vet att jag talar sanning. Möjligtvis, MÖJLIGTVIS, kan man se till att spendera lika stor eller i alla fall mer tid på alternativa medier.

Har man inte rätt kompetens för granskningsuppgiften, bör man verkligen säga upp abonnemangen, på de tidningar som HELT EVIDENT håller på med hjärnförsmutsning, detta i ren självbevarelsedrift. De får ju presstöd dessutom, som beror av antalet prenumeranter. Det är inkonsekvent att klaga på det problem man själv gynnar, Att flytta TV:n till förrådet och säga upp olika abonnemang är gjort på en förmiddag.

Den tanken är alls INTE naiv, som Romelsjö påstår. Den är ytterst rimlig, särskilt om man har dator med internet eller en smartphone.

Om man jämför den tid och kraft som läggs ned på fulmediers olika former av osanning, som skapar oförstånd och förvirring, med tiden det tar att läsa bättre nyheter/bloggar, som skapar djupare insikt, så är vinsten uppenbar för betraktaren, men även för samhället som då får fler individer som kan bidra till ett sant och gott samhälle för allas välfärd.

Betraktaren förstår då sannolikt mycket bättre vad som verkligen sker och blir därmed intelligentare, kanske t.o.m. aktiverar sig genom att kommentera, kanske själv blir medborgarjournalist eller går med i en valsamverkande demokratisk organisation för att ersätta korrumperad politikeradel.

På de flesta ordentliga nyhetsförmedlingar/bloggar kan man även pinga/kommentera, samt enkelt lista de flöden som man gillar mest i den egna högerspalten, genom att publicera s.k. RSS-feed:er, på en gratis WordPress-blogg, vilket man öppnar på en pisskvart. Tekniken är enkel och fördelaktig. Programvaran är dessutom GPL och rekommenderad av FSF, precis som Linux.

Att idag köpa olika varianter av lögnmedier är däremot inte enbart korkat, det är i princip folkförräderi/landsförräderi, eftersom Sverige i min mening HELT EVIDENT står under psykologisk attack. Det ÄR helt evident psykologisk krigföring som pågår mot Sveriges folk (och mot USA:s folk och hela världens folk).

Soldathandboken uppmanar oss i princip till ett ganska enkelt psykologiskt försvar. Vi uppmanas i vår svenska Soldatandbok att tala med varann om vad som verkar rimligt, sant och osant, d.v.s. det som fulmedierna gör allt för att förhindra genom att försöka spärra oss som granskar vad som sker på olika vis.

Social media kontrollerad av monopolkapitalet/främmande makt stänger nu ex. ned de som granskar deras egna operatörer i Sverige på olika vis. 1+1=2. En smygcensur som döljs genom olika former av osanning. Här är Newsvoice sammanfattning om sitt besök hos Google, DN, Expressen och Microsoft.

Kommentera enligt kommentarsreglerna