Vetenskap & Sekterism – Är nästa steg inom vetenskapen s.k. ”life hack”?

Den tanken slår mig när jag läser A Critical Review ofScience Based Medicine”, skriven av Joe Cohen. Han angriper de sekteristiska vetenskaparnas dogmatism. Han anser att de är selektivt skeptiska.

Bild på Joe CohenAtt utveckla en skeptisk attityd är inte enbart ett resultat av att lära sig kognitiva fallgropar och logiskt resonemang. Det är bara början. Jag har upptäckt att utvecklingen av en skeptisk attityd krävde övning i att odla medvetenhet och att släppa taget. Man måste släppa taget om sina övertygelser.
/ Joe Cohen Source: https://selfhack.com/blog/a-critical-review-of-science-based-medicine/#Skepticism_as_an_Attitude

Bild på Joe Cohen”Developing a skeptical attitude is not merely a result of learning cognitive pitfalls and logical reasoning. That’s just the beginning. I’ve found that developing a skeptical attitude required the practice of cultivating awareness and letting go. You need to let go of your convictions.”
/ Joe Cohen Source: https://selfhack.com/blog/a-critical-review-of-science-based-medicine/#Skepticism_as_an_Attitude

Bild på man i kirurgisk mask som täcker hela ansiktet med rök från utandningsluften.
En bild kan säga mer än tusen ord.

Själv har jag självhackat fram två olika HEPA-masker, som även filtrerar utandningsluft, vilket sannolikt gör dem mycket bättre än alla de masker som vanligt folk har på sig idag.

Varför gjorde jag detta? – Jo. Eftersom japanska forskares skrämmande resultat av hur dåligt vanliga masker filtrerar virus, samt att bilden till vänster, som visar vad som händer med folks utandningsluft i vanliga masker, inte gav mig någon ro.

Kanske är ett passande begrepp här inte enbart är ”self hack” men ”life hack” i dubbel betydelse?
1. vi ökar med egen hackning funktionaliteten i våra egna liv.
2. Vi räddar andras och vårt eget liv, genom att eget hackande.

För vad är poängen med att bära mask om de inte fungerar till åtminstone 99%, som du hade tänkt dig, jämfört med att hålla avstånd som faktiskt ger en bättre effekt? Eller att gå till läkare om det inte hjälper? Falsk trygghet, likt någon slags napp till ett spädbarn som inte bryr sig det minsta om var nappen har varit förut och därför kan få i sig precis vad som helst med oanade följder?

Om ”vetenskapsmän”, ex. läkare, ändå använder och beordrar ”kirurgiskt munskydd” med denna vetskap, eller masker med ofiltrerad utandningsventil, vad är det då för slags ”vetenskapsmän” vi har att göra med? Är det dags för nästa steg inom vetenskapen, blir helt naturligt följdfrågan. Samma fråga uppstår efter att ha läst artikeln av Cohen. Vad är det för fel på de där s.k. ”vetenskapsmännen” som försöker göra om vetenskap till en ny dogmatisk sekt?

Det som följer, av de där ”vetenskaparnas” dogmatiska sekterism, är att vi människor själva måste ta ansvaret för både öppenheten och skepticismen, när vetenskapsmännen som borde göra det inte har vare sig intellekt eller karaktär nog för uppgiften.

Som både jag och Cohen visar genom våra exempel och argument så handlar det om våra egna och ditt eget liv. Är du inte öppen och skeptisk, tar ledarskapet och därefter hackar för ditt eget och andras liv så minskar följaktligen chansen för en god livskvalitet, din egen överlevnad och dina medmänniskors överlevnad.

Passiviteten, likt de judar som passivt åkte för sin egen misshandel och slakt, precis som de passiva föräldrarna och sönerna som dog i Stalingrad, är inte det enda bisarra jag upplever i min passiva och ovetenskapliga omgivning. När jag startade detta mer vetenskapliga parti, för att ta itu med de problem som vetenskapsmän faktiskt varnar oss för, så är vetenskapsmännen frånvarande.

Varför?

Uppenbarligen så måste det vara något fundamentalt fel på dagens s.k. ”vetenskapsmän”. Min hypotes är att de saknar karaktär, ex. p.g.a. rädsla för att gå emot sekten, eller så är det en dyrkan av de pengar som sekten kan ge dem som spökar, eller båda delar.

albert_einstein_80x80”De flesta säger att intellektet är vad som
kännetecknar en stor vetenskapsman.
De har fel: Det är karaktär.”
/Albert Einstein

albert_einstein_80x80”Most people say that it is the
intellect which makes a great scientist.
They are wrong: it is character.”
/Albert Einstein

Men vad är det för ”intellektuellt” högstående med en utbildning och en titel, om vetenskaparen därefter inte har karaktär, eller kreativitet, eller förmåga att begripa vad som är verkligt avgörande på lång sikt, och därefter inte handlar enligt det som är etiskt försvarbart? Är du vetenskapsman med karaktär, samt är öppen för att ha fel, så evidensbasera gärna att jag inte har rätt om dig! Det blir ditt första ”life hack”. Välkommen!

4 reaktioner till “Vetenskap & Sekterism – Är nästa steg inom vetenskapen s.k. ”life hack”?

 1. Tanken är väl god men man ska ju kunna arbeta en hel dag utan att bli utmattad eller dra på sig för mycket CO2. Därför har de finare andningsskydden ventil för att ventilera masken bättre och minska belastningen på bäraren.

  Som du säkert har sett på TV finns det mer avancerad motordriven ventilation tillsammans med en skyddande hjälm. Där har man inte problemet med andningsmotstånd och CO2 retention som förmodligen uppstår med din konstruktion.

  Kanske bättre att spendera nån extra krona på en CE-märkt FFP3-mask eller motordriven ventilator istället för att hacka själv ibland.

  1. Inte för att vara anal-retentiv, Klas, men du blir varken mer eller mindre utmattad av att filtrera in- eller utandningsluft OM filtren du använder har stor yta och därför inte förhindrar luftflödet. Om du provade mina masker skulle du förmodligen förstå det ganska omgående.

   Jo. Jag vet att ventilen är till för att ventilera masken bättre och minska belastningen på bäraren, men de skyddar som sagt inte omgivningen från utandningsluften från bäraren. Det är ju det som är det stora problemet om man bär mask för att man vill minska smittspridning. Vanliga masker skyddar betydligt sämre än att hålla avstånd och att tvätta händerna

   Ventilers diameter är naturligtvis också avgörande för motståndet mot fritt luftflöde. Mina ”life hacking”-masker är alla mycket lätta att andas med, p.g.a. stor filteryta och GVS-masken har tillräcklig ventil-diameter på inandnings-ventilerna, även om utandnings-ventilen är något liten i min mening. Alla tättslutande masker har tyvärr inte stor filteryta, så de kan inte jämföra sig i komfort.

   Utandningsluften innehåller dessutom fukt som ökar motståndet i filtret, vilket gör att ytan måste vara större för att de ska bli riktigt bekväma att andas i, samtidigt som de filtrerar bort tillräckligt med virus. En liten filteryta täpps dessutom igen snabbare utifrån av olika dammpartiklar.

   De flesta andra masker läcker en massa ofiltrerad luft, likt i bilden ovan, luft som givetvis kan innehålla virus. På det där visset läcker inte mina masker om man är välrakad eller smörjer in skägget med vaselin.

   Jo. Ett visst ökat CO2 beror på det döda utrymmet, d.v.s. den del av utandningsluften som du åter andas in. Anstränger du dig väldigt hårt så måste du naturligtvis ta väldigt djupa andetag för att kompensera för det, men vid normal andning och ett normalt arbete så är det ingen fara alls, förutom om du redan har nedsatt andningsförmåga förstås, men då ska du ändå inte anstränga dig och absolut inte bära mask hela dagarna!

   Jo. Jag har visserligen inte provat att arbeta en hel dag med mina masker, men tror att det skulle gå utmärkt om jag var tvungen. Särskilt GVS-masken är väldigt bekväm och jag planerar även att göra den andra masken både tätare och lika bekväm, genom att imitera GVS-maskens tätande form.

   Du har nog halvt rätt om motordriven fläkt till helmask, men motordriven fläkt-ventilation, tillsammans med batteri och en skyddande hjälm är oftast väldigt dyra. Det har jag inte råd med, såvida jag inte gör ”life hacking” till en egen, men visst är det nog svårt att slå dem vad gäller säkerhet och komfort, OM man sätter i ett virusfiltrerande HEPA-filter i filterhållaren för BÅDE inandningsluft och utandningsluft och att de är ordentligt tätade kring halsen.

   Det är absolut något att överväga för ett gott liv och en god beredskap i framtiden. Om du är i stort vårdbehov så är det utmärkt att din vårdare tar på sig en sådan mask när de kommer in till dig.

   Man har också fördelen av att man kan se hela ansiktet på bäraren i en sådan motordriven helmask. Med ”life hackad” mikrofon och högtalare kan man kanske också höra bäraren ganska väl, något som är väldigt viktigt inom skola, vård och omsorg. :-)

   Inom vård och omsorg är naturligtvis utandningsfiltret MYCKET viktigt om man inte vill mörda människor förstås.

 2. Jag tror inte riktigt att du förstod problemet med din konstruktion. Men skam den som ger sig, jag försöker igen.

  Att ha en stor yta kan i sig utgöra ett problem. Om du tar en snorkel så har den en viss diameter och en viss längd för att vara optimal. Är den för lång får du inte ut all utandningsluft på ett andetag och samma gäller om den har för stor diameter (yta).

  Konsekvensen blir att du får en förhöjd CO2 halt inne i masken/snorkeln. Detta har man löst med en motordriven fläkt som ventilerar hela utrymmet med frisk luft. Alternativt ha en ventil för vårdanställda där frisk personal behandlar smittade patienter. Och dessa maskers syfte är att skydda personalen och ingen annan.

  1. Jo. Jag förstod. Självfallet försöker jag och alla andra ingenjörer som konstruerar masker minimera den döda volymen.

   Att enbart skydda personalen och ingen annan, ex. patienterna, är i min mening extremt omoraliskt. Även sådana masker behöver ett filter på utluften i vårdmiljöer, anser jag. Konsekvensen av att inte upprätta en god beredskap med rätt matriel blir alltid massmord i slutändan. Privatiseringar och neddragningar på beredskap blev massmord i Sverige.

   Vilket parti har tjatat om beredskap väldigt länge?

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s