Dum retorik läxar upp dum retorik från SSU och Tiden som medverkat i Studio Ett P1

Det är Birger Schlaug som tycker att ”Retoriken blir så dum” i Studio Ett i P1. Jag får delvis hålla med Schlaug, om det är sant att SSU:s ordförande, Philip Botström, verkligen har sagt att: ”Har vi inte ett klimat om 10-20 år då har vi ingenting” och om chefen för den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden (Daniel Färm) verkligen sade: ”Den som är satt i skuld är inte fri, men den som inte har ett jordklot är ännu ofriare.”

Jag är enig med Schlaug att ”Så här kan vi inte ha debatten!”, men är inte enig att s.k. ”klimatskeptiker” och ”förnekare” som har vetenskaplig skolning skulle använda dum retorik som ett evidens om de egna teoriernas egna förträfflighet. Deras redogörelser och teorier står, enligt min erfarenhet, oftast helt fria från argumentationsfelet ”skuld genom sammankoppling”.

Men inte heller Schlaugs påståenden är sanna. Vi vet faktiskt inte om vi kommer att ha ett klimat kvar om 20 år eller om jordklotet kommer att finnas kvar. Det finns nämligen en hel mängd olika utrotningsevent som kan drabba oss och vårt  klimat. Visst tycks människan utrota andra arter i mycket snabbare takt än den den naturliga takten, men det handlar förmodligen mest om population och konsumtion, inte så mycket om klimatet, misstänker jag.

Vetenskapsmän vet alltså  inte om Jordklotet kommer att gå under om ett antal miljarder år, eller om 10 år. Jag tror att de flesta skeptiker och förnekare håller med mig. Svårigheten är väl kanske att få storvulna pratkvarnar att bli mindre självsäkra, eller få dumerjönsarna att sluta rösta på sådan dumhet, samt kanske satsa på fred, beredskap och ekologisk hållbarhet tillsammans istället?

Vore det inte smartare att börja göra rätt än att fortsätta med dumhet?

1. Inse din dumhet
2. Fundera ut vad som är rätt

3. Gör rätt

2 reaktioner till “Dum retorik läxar upp dum retorik från SSU och Tiden som medverkat i Studio Ett P1

Kommentera enligt kommentarsreglerna