Konspirationsteori – Undersökning av sambandet mellan WTC 911 och filmen Tillbaka Till Framtiden?

Det är lätt att bli överdrivet konspiratorisk när man tar en titt på detta konspiratoriska sammandrag av filmen Tillbaka Till Framtiden. Man frågar sig om det verkligen kan finnas ett samband mellan filmens varningar, innehåll och vad som faktiskt hände den 11:e September 2001 då tvillingtornen World Trade Center (WTC) samt byggnad 7 blev till skrot och damm?

Men först kortfattat om betydelsen av orden ”konspiration”, ”teori” och ”konspirationsteori”:

  • Konspiration – En hemlig plan av en grupp som ämnar göra något olagligt eller skadligt. Länk till kända avslöjade konpirationer här presenterade av Vaken.se.
  • Teori – Ordet betyder ”att titta på, vara medveten om, åskåda” och hänvisar till att grubbla och spekulera.
  • Konspirationsteori – En teori om en konspiration. Ofta används termen i nedsättande bemärkelse av mainstream-medias presstituerade, men kan även syfta på sakliga och väl underbyggda hypoteser, d.v.s. antagande om verkligheten, kring faktiska sammansvärjningar som ännu inte avslöjats eller accepterats av mainstream-media. Poliser ställer ofta upp konspirationsteorier baserat på de fakta som kommer fram i utredningar. Cui Bono, d.v.s. vem gynnas är oftast den viktigaste frågan.

Filmernas manus är skrivna av Robert Zemeckis och heter på svenska:

Steven Spielberg har varit den exekutive producenten till filmerna, d.v.s. den som arrangerat och haft det övergripande ansvaret vad gäller finansiella frågor, men officiellt inte gett instruktioner vid själva filminspelningarna. Neil Canton och Bob Gale har varit producenter.

I varje utredning där det finns misstanke om brott, eller delaktighet till brott, bör man givetvis ställa sig skeptisk, även om man ska vara öppen för samband. Men man bör givetvis även ställa upp rimliga hypoteser som sedan eventuellt kan falsifieras. De hypotetiska teorier som står ofalsifierade kan sedan vara rimligt att undersöka djupare.

Filmklippet med konspirationsteorin har först en disclaimer, d.v.s en skriftlig förklaring som begränsar kreatörens juridiska ansvar inför mottagaren, om att Universal Studios, Robert Zemeckis eller Steven Spielberg INTE sponsrat eller godkänt konspirationsteorin, samt utgör förmodligen ett lagligt skydd så att det inte kommer finnas någon laglig anledning att ta bort den konspiratoriska kreationen från Youtube.

Kreatören av konspirationsteorin går t.o.m. så långt att denne uttryckligen anger att konspirationsteorin är ”mystik” och ”sofisteri”. Ordet ”sofisteri” syftar förmodligen på användandet av reasonemang eller argument som låter korrekta, men som i själva verket är falska, något som definitivt påminner oss om dagens fulmedia.

Mystik finns visserligen inbakat i klippet på slutet, men jag ska inte titta närmare på just detta, eftersom jag anser att den är irrelevant för själva konspirationsteorin och istället gör att att hela klippet kan framstå som tokigt genom ”guilt by association”, d.v.s. skuld genom sammankoppling med mystik. Jag faller inte för trixet, men det kan möjligtvis vara medvetet för att riskfritt kunna presentera konspirationsteorin.

Dikten Det säkraste vittnesmålet av Nils Ferlin kan belysa orsaken till inbakandet av mystiken enligt principen:

”Jag vet ingenting – hi hi,
en dummer går alltid fri.”

Kreatören ursäktar sig även med ordet ”synkronicitet”, ett begrepp som står för ett iakttagbart meningsfullt sammanträffande utan orsaksmässigt samband. Exempelvis kan ordstävet ”När man talar om trollen står de i farstun” illustrera människors tankar på synkronisitet. Människor kan således tro att människorna hamnade i farstun p.g.a. att man talade om dem.

I detta fall skulle kreatören av konspirationsteorin kunna mena att filmskaparna är fullkomligt oskyldiga, men att p.g.a. att denna film skapades så påverkade detta framtiden eller de kriminellas planer så att dessa händelser inträffade just de datum som kanske helt omedvetet visades i filmen av filmskaparna.

Filmen jämfört med verkligheten inkl. skepticism:

1. De två granarna jämfört med de två tornen

Först var det två granar på en skylt i filmen som förvandlades till en gran. I verkligheten var det två torn som attackerades. Efter attacken byggdes ett torn för att ersätta de två tornen. Ett sammanträffande som inte alls behöver vara beroende av filmen. Siffrorna ett och två är naturligtvis de siffror som kommer naturligast om man vill beskriva en förändring i en film som denna. Att man dessutom bygger ett större torn på samma yta där de två tornen stod är också naturligt ur ekonomisk synvinkel.

2. Siffrorna på skylten jämfört med 911

I filmen visas tidsangivelsen 911 om man vänder på skylten som säger 1:16. Siffrorna 9 och 11 förekommer dessutom på fler ställen i filmen. I verkligheten skedde den kriminella attacken den 11:e September, vilket i USA skrivs 9/11, alltså inte som i Sverige där vi skriver 11/9. Det kan även vara värt att tillägga att siffrorna 911 alltid varit nödnumret vid olycksfall i USA. Just denna detalj är således inget hållbart bevis för ett samband på något vis.

3. Terrorister i filmen jämfört med verkligheten

I filmen attackerar terrorister med saudiska schalar. I verkligheten beskrev medierna att en stor andel av terroristerna kom från Saudiarabien. Att den största andelen av terrorister kommer från just Saudiarabien är inget märkligt med tanke på den extrema och bokstavstroende form av islam som lärs ut där.

Denna form av islam kallas för Wahhabism och är utan tvekan den absolut farligaste formen av islam vi känner till och är förmodligen orsaken till mycket av den terrorism som ökat de senaste åren i världen och den härstammar från just Saudiarabien där den röda schalen är mycket vanlig.

Salman Rushdie som fått en fatwa på sig av islamister p.g.a. Satansverserna är ex. rörande enig:

”The mistake of the West was to put the Sauds on the throne of Saudi Arabia and give them control of the world’s oil fortune, which they then used to propagate Wahhabi Islam.”
/ Salman Rushdie

Att filmskaparna således valde den röda saudiska schalen behöver således inte bero på att de visste något om att just saudiska terrorister skulle attackera World Trade Center, men kan istället bero på en förkunskap om att just wahhabismen är den absolut farligaste formen av Islam.


Så långt inget märkligt alls. Det kan ha varit sammanträffanden, men nu blir det betydligt intressantare, anser jag.

4. Tornen som faller i filmen och i verkligheten.

I filmen Tillbaka till Framtiden II finns en episod där de verkliga tornen FAKTISKT ser ut att falla uppåt, förutom om man betraktar dem upp och ner, vilket den galne professorn hängandes upp och ner de facto gör. T.o.m. med stor skepsis undrar jag hur detta kan vara ett sammanträffande.

back-to-the-future-professor-up-side-down-WTC-911

Att det handlar om just tvillingtornen är dessutom övertydligt. Dessutom visas en bild med två cypresser som helt tydligt ersätter tornen symboliskt. Det är visserligen inga granar eller tallar, men likväl barrträdsliknande träd, vilket kan länkas tillbaka till filmen Tillbaka till Framtiden I.

Det framstår således som om filmskaparna kanske vill poängtera att den första filmens varningar, i punkt 1-3 ovan, faktiskt är relevanta för tornen och absolut INTE är sammanträffanden.

5. Symbolen med ett öga i en triangel bakom tanten som vill rädda klocktornet

Framför symbolen står det ”the THIRD”, d.v.s. ”den tredje”, vilket förmodligen är en anspelning på det tredje ögat och detta kan antyda att den som använder sitt ”tredje öga”, ett högre medvetande, ex. genom meditation kommer kunna se och förstå vad som ligger dolt.

Det kan samtidigt anspela på det allseende ögat för tanten samlar in pengar och samma typ av öga inuti en triangel finns även på dollarsedlar. Kan detta antyda att det handlar om att hela händelsen med WTC handlar om pengar? Vilka individer gynnades ekonomiskt av händelsen? Vilka individer tjänade pengar på WTC 911?

Avslutningsvis

Den sista länken jag lagt in ovan leder till det reportage av James Corbett som jag anser levererar den mest troliga konspirationsteorin hittills, nämligen att fåtalet människor som tillhör 1% av de rikaste gynnades på olika vis, förmodligen var inblandade, medan 99% av vanligt folk fick betala spektaklet, ex. genom lite högre försäkringspremier eller på helt andra vis, exempelvis genom de krig som startades efter detta.

Men oavsett hur det verkligen ligger till med dessa konspirationsteorier så är jag enig med Ryggradens blogg, Vernon Howard och Lao Zi. Kom ihåg att du skapar din egen verklighet rakryggat och att du har kraften inom dig att skapa positivitet i ditt liv (och kanske även i andras liv) och att du i varje ögonblick kan trivas. Positivitet och optimism är essentiellt och man finner rätt attityd i mindfulness-övningar och i meditation.

Kanske var det just meditation som ledde alla dessa medvetna filmskapare att rakryggat skapa sina fantastiska filmer och konspirationsteorier? Vem vet? Likväl så tror jag att de hade mycket trevligt medan de gjorde det. Det var fler som gladde sig i sammanhanget och high-fivade ex. fem konststudenter och flyttkarlar från Israel som kanske tänkte att äntligen kommer USA gå in i krig mot de elaka muslimerna som hotar Israels kontinuerliga expansion i Palestina?

Och varför skrev jag då denna artikel idag? Jo tack vare att jag blev påmind av Clas Svahn på DN.

En reaktion till “Konspirationsteori – Undersökning av sambandet mellan WTC 911 och filmen Tillbaka Till Framtiden?

Kommentera enligt kommentarsreglerna