Kritik – Birger Schlaug frustrerad på Miljöpartiet och trött på en massa saker

Birger Schlaug beskriver tillståndet i Miljöpartiet som ”frustrerande” och ställer en viktig fråga, som jag gärna vill besvara så hövligt jag bara kan, som f.d. medlem i Miljöpartiet. Det är så jag anser man bör göra i en demokrati, OM man nu vill ha fortsatt fred och demokrati, och inte vill arbeta för konfliktskapande i vårt samhälle, vilket enbart leder till kaos.

Så här skriver Schlaug:

Bild på Birger Schlaug”Politiken tycks drabbad av trender där skocken springer i panik åt samma håll. Okritiskt anammas fundamentalistiska teser om marknadens gudomlighet, avregleringens lyckobringande effekter, frihet för kapital, globalisering utan spelregler och tanken på att samhället blir effektivt och “modernt” när klyftorna ökar. Jag är så trött på det. Jag är så innerligt trött på det. Trött på de som driver på utvecklingen. Trött på de som rantar efter och i tysthet accepterar.”…”Varför är det så tyst idag från det parti jag var språkrör för i elva år? Inte ens nu när det är så uppenbart att vi hade rätt då.”
/Birger Schlaug

Hur väl känner jag Birger Schlaug? Mestadels genom hans blogg. Jag och Schlaug satt visserligen och åt middag en gång på båtsmanstorget i Växjö tillsammans när jag var i 20 års åldern ungefär, minns jag, men på olika sidor om det långa bordet.

De två språkrör som jag alltid gillat bäst i Miljöpartiet var Birger Schlaug och Åsa Domeij. Båda var i min mening högt intelligenta vinnare som satte den ekologiska hållbarheten främst. D.v.s. exakt vad ett riktigt ekologiskt hållbart parti behöver.

Nu till mitt svar på frågan! Visst hade ni grundare och eldsjälar rätt i massvis med saker. Så är det. Jag tror att det finns flera anledningar att det är så tyst idag i Miljöpartiet.

 1. Brist på meditation
 2. Brist på medvetenhet om skillnaden mellan lögn och sanning
 3. Intern direktdemokrati kombinerat med att vem som helst får bli medlem, helt oavsett hur väl de passar för att vara med i ett ledande miljöparti.
 4. Brist på respekt för grundarnas och de tidiga eldsjälarna, hos de befintliga medlemmarna, vilka tycks ha karriärmål och säkerligen arbetar för andra mer kortsiktiga intressen än naturen och framtidens generationer.
 5. Att eldsjälarna redan har lämnat det sjunkande skeppet. Jag och Schlaug lämnade skeppet ungefär samtidigt. Jag gjorde det när partiet interndemokratiskt beslutade ta bort utträdeskravet ur EU, som i tre decennier av icke-ekologisk globalisering, handel och vandel, har lett till den ökade ojämlikhet som Schlaug kritiserar. Jag lämnade partiet, eftersom jag inte kunde ställa mig bakom den politik som givetvis skulle bli följden, men när intelligenta människor lämnar så lär det heller inte bli intelligentare. Jag tar på mig min del av skulden för detta.
 6. Prestige. Storvulna kortsiktiga girigbukar kan inte erkänna sina fel och varför skulle de göra det, så länge media-maskineriet Fi, V och Sossar hjälper dem att få röster som de inte förtjänar, i val efter val?
 7. En social media- och media-inducerad masspsykos, som har lett till ett hjärntvättat vilselett folk, som fortfarande röstar på MP och de andra psykopaterna som förstör för framtidens generationer.
 8. Oviljan av eldsjälar att organisera nya och bättre skyddade partier, som valsamverkar sig över 4%-spärren tillsammans.
 9. Shadowbanning/deboosting/censur av de som hotar det kortsiktiga finanskapitalets intressen på finanskapitalets sociala media-plattformar och i sökmotorer.
 10. Inte att förglömma viljan att lägga enorm energi på att gnälla, istället för att lägga samma energi på något positivt som har potential att lösa problemet. Här: Ett förslag på en riktigt grön och riktigt grön valsamverkan som jag tror kan lösa problemet.
 11. D-vitaminbrist som kan avhjälpas med ex. ljusbehandling, något som vissa som älskar sina hönor också använder, vilket ger belöning i form av ägg som innehåller mer d-vitamin.
Annons

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s