Paul Craig Roberts – USA:s femtekolonnare kommer att förstöra Ryssland – Den lömska rollen av nyliberal ekonomi

Det här är föreläsningen som jag skulle ha gett om jag hade kunnat acceptera inbjudan att tala till Sankt Petersburgs ekonomiska konferens i Ryssland den här helgen.

Paul Craig Roberts, 25:e maj, 2018 samt via Global Research, 26: Maj, 2018

Sammanfattningsvis: Ur Rysslands dilemmas synvinkel så är detta en viktig kolumn. Putins partiella impotens gentemot Washington beror på det grepp som den nyliberala ekonomin utövar på den ryska regeringen. Putin kan inte bryta med Väst, för att han tror att den ryska ekonomiska utvecklingen är beroende av Rysslands integration med västekonomin. Det är vad nyliberal ekonomi talar om för det ryska ekonomiska och finansiella etablissemanget.

Alla bör förstå att jag inte är en pro-rysk anti-amerikan. Jag är anti-krig, särskilt kärnvapenkrig. Min oro är att den ryska regeringens oförmåga att sätta ned sin fot beror på att tron att rysk utveckling, trots allt prat om det Eurasiska partnerskapet och Silkesvägen, är beroende av att vara integrerat med Väst.

Denna totalt felaktiga tro hindrar den ryska regeringen från någon som helst avgörande brytning med Väst. Följaktligen fortsätter Putin att acceptera provokationer för att undvika en avgörande brytning som skulle skära av Ryssland från Väst. I Washington och i Storbritannien tolkas detta som en brist på beslutsamhet från Putins sida och uppmuntrar till en eskalering av provokationer som kommer att intensifieras tills Rysslands enda alternativ är kapitulation eller krig.

Om den ryska regeringen inte trodde att den behövde Väst, skulle regeringen kunna ge starkare respons på provokationer som skulle tydliggöra att det finns gränser för vad Ryssland kommer att tolerera. Det skulle också göra Europa medvetet om att dess existens beror på balansen. Kombinationen av Trump som missbrukar Europa, samt Europas erkännande av hotet mot sin egen existens av sin anpassning till ett aggressivt Washington, skulle bryta den västliga alliansen och Nato. Men Putin kan inte få detta till stånd eftersom han felaktigt tror att Ryssland behöver Väst.

USA:s femtekolonnare kommer att förstöra Ryssland

Om de neokonservativa hade haft självbehärskning skulle de luta sig tillbaka och låta USA:s femtekolonnare – d.v.s. nyliberal ekonomi – döda Ryssland åt dem. Ryssland är dömt, eftersom landets ekonomer hjärntvättades under Jeltsin-åren av amerikanska nyliberala ekonomer. Det var lätt nog för amerikanarna att göra. Kommunistekonomin hade landat på noll, den ryska ekonomin var trasig, ryssarna upplevde utbredd vedermöda och det framgångsrika USA var där med en hjälpande hand.

I verkligheten var den hjälpande handen en girig hand. Handen tillgrep ryska resurser genom privatisering och gav kontrollen till USA-vänliga oligarker. Ryska ekonomer hade ingen aning om hur finansiell kapitalism i sin nyliberala förklädnad klär av ekonomier deras tillgångar medan de laddar upp dem med skuld.

Men värre hände. Rysslands ekonomer blev hjärntvättade in i ett ekonomiskt sätt att tänka som tjänar västerländsk imperialism.

Exempelvis exponerar nyliberal ekonomi Rysslands valuta för spekulation, manipulation och destabilisering. Kapitalinflödena kan användas för att driva upp värdet på rubeln, och sedan vid lägligt tillfälle kan kapitalet dras ut, vilket sänker rubelns värde och driver upp hushållens inflation med högre importpriser, vilket levererar ett slag på rysk levnadsstandard. Washington har alltid använt denna typ av manipulationer för att destabilisera regeringar.

Nyliberal ekonomi har också hjärntvättat den ryska centralbanken in i tron att den ryska ekonomiska utvecklingen beror på utländska investeringar i Ryssland. Denna felaktiga tro hotar Rysslands suveränitet. Den ryska centralbanken kunde enkelt finansiera all inre ekonomisk utveckling genom att skapa pengar, men den hjärntvättade centralbanken inser inte detta. Banken anser att om banken finansierar den interna utvecklingen så skulle resultatet bli inflation och nedvärdering av rubeln. Så centralbanken guidas av den amerikanska nyliberala ekonomin till att låna pengar utomlands som den inte behöver för att belasta Ryssland med utländsk skuld som kräver en omdirigering av ryska resurser in i räntebetalningar till Väst.

Som Michael Hudson och jag förklarade för ryssarna för två år sedan, när Ryssland lånar från väst, exempelvis från USA, och dollars flödar in, vad händer då med dessa dollars? Ryssland kan inte spendera dem på hemmaplan för att finansiera utvecklingsprojekt, så vart tar dollarna vägen? De går in i Rysslands utländska valutareserver och ger ränta till långivaren. Centralbanken skapar sedan rubelekvivalenten av de upplånade och overksamma dollarna och finansierar projektet. Så varför låna dollarna? Den enda möjliga orsaken är så att USA kan använda dollar-skulden för att utöva kontroll över ryskt beslutsfattande. Med andra ord, Ryssland levererar sig självt rakt i händerna på sina fiender.

Can Russia Learn From Brazil’s Fate? — Paul Craig Roberts and Michael Hudson

Russia’s Weakness Is Its Economic Policy  — Paul Craig Roberts and Michael Hudson  

Privatization Is the Atlanticist Strategy to Attack Russia — Paul Craig Roberts and Michael Hudson

Sannerligen, så är det den ryska regeringens felaktiga tro att den ryska ekonomiska utvecklingen är beroende av att Ryssland blir inkluderat som en del av Väst som har gjort att Putin har accepterat de provokationer och förödmjukelser som Väst har överöst Ryssland med. Bristen på respons på dessa provokationer kommer så småningom göra att den ryska regeringen förlorar stödet från de nationella elementen i Ryssland.

Putin kämpar för att få Ryssland integrerat i det västerländska ekonomiska systemet, samtidigt som Rysslands suveränitet behålls (ett orealistiskt mål), eftersom Putin har övertygats av element i den ryska eliten, som hellre hade varit västerlänningar än ryssar, att Rysslands ekonomiska utveckling beror på att vara integrerade i västerländsk ekonomi. Medan den nyliberala ekonomiska eliten kontrollerar Rysslands ekonomiska och finansiella politik, anser Putin att han måste acceptera västerländska provokationer eller förlora sina förhoppningar om rysk ekonomisk utveckling.

Ryska ekonomer är så indoktrinerade med nyliberal ekonomi att de inte ens kan titta på USA för att se hur en en gång storslagen ekonomi har blivit fullständigt förstörd av nyliberal ekonomi.

USA har den största statsskulden i något land i historien. USA har de största handels- och budgetunderskotten i något land i historien. USA har 22 procent arbetslöshet, som det gömmer genom att inte räkna bland de miljontals missmodiga arbetslösa arbetare som, som inte kunde hitta jobb, samt upphörde att söka jobb och är godtyckligt uteslutna från mätningen av arbetslöshet. USA har en pensionerad klass som har klätts av räntebetalningar på sina besparingar i ett årtionde, eftersom det var viktigare för Federal Reserve att lösa ut de dåliga lånen av en handfull av ”banker som var för stora för att misslyckas”, banker att blev för stora för att misslyckas eftersom avreglering befrämjats av nyliberal ekonomi. Genom att förvanska ”frihandel” och ”globalism” skickade den nyliberala ekonomin USAs tillverknings- och bjudbara professionella yrkesfärdigheter till utlandet där lönerna var lägre, vilket följaktligen ökar inkomsterna för ägarna på bekostnad av de amerikanska löntagarnas inkomster, samt lämnar amerikaner med lågt betalda inrikes tjänstejobb likt i ett tredje världens-land. Den reella medianen av familjeinkomst i USA har varit stillastående i årtionden. USA:s centralbank [Federal Reserve] rapporterade nyligen att amerikanarna är så fattiga att 41 procent av befolkningen inte kan plocka fram $400 utan att sälja personliga ägodelar.

Unga amerikaner, om de har universitetsutbildningar, börjar livet som skuldslavar. För närvarande finns det 44’200’000 amerikaner med studielån på totalt $1’048’000’000’000 – $1,048 miljarder!

A Look at the Shocking Student Loan Debt Statistics for 2020

I USA har alla 50 stater offentligt stöttat universiteten där undervisningsavgiften ska vara nominell för att uppmuntra utbildning. När jag gick på Georgia Tech, en förnäm ingenjörsskola, var min årliga undervisningsavgift mindre än $500. Lån var inte nödvändiga och existerade inte.

Vad hände? Finansiell kapitalism upptäckte hur man vänder universitetsstudenter till kontraktsanställa tjänare, och universitetsförvaltningarna samarbetade. Undervisningsavgifterna steg och steg och blev allt mer allokerad till administration, vars kostnader exploderade. Idag absorberar många universitetsförvaltningar 75% av den årliga budgeten och lämnar lite för professorers lön och studiebidrag. En lydig kongress skapade ett låneprogram som snärjer unga amerikanska män och kvinnor in i en stor skuld för att förvärva en universitetsutbildning. Med så många av de välbetalda jobben som flyttas utomlands med nyliberal ekonomi, kan de tillgängliga jobben inte betjäna studieskulden. En stor procentuell andel av amerikaner i åldrarna 24-34 bor hemma hos föräldrarna, eftersom deras jobb inte utbetalar tillräckligt för att betala betjäna studieskulder och betala en lägenhetshyra. Skuld hindrar dem från att leva i en självständig existens.

I USA förhindrar befolkningens skuldsättning ekonomisk tillväxt genom nyliberal ekonomi – privatisering, privatisering, avreglering, avreglering, skuldsättning, skuldsättning – eftersom USAs allmänhet inte har någon oinskränkt inkomst efter skuldinbetalningar för att driva ekonomin. I USA säljs bilar, lastbilar och SUVs via nollränte-betalning och sju års lån. Från samma minut som ett fordon köps överstiger låneåtagandet fordonets värde.

Wall Street Journal rapporterar att Mike Meru, en tandläkare som tjänar $225’000 årligen, har $1’060’945 och 42 cent i studielån. Han betalar $1’589 och 97 cent per månad, vilket inte räcker för att täcka räntedelen, mycket mindre för minska huvudlånet. Följaktligen växer hans skuld från sju år vid University of Southern California med $130 per dag. På två decennier kommer hans lånebalans bli $2 miljoner.
https://www.wsj.com/articles/mike-meru-has-1-million-in-student-loans-how-did-that-happen-1527252975

Om nyliberal ekonomi inte fungerar för USA, varför kommer det att fungera för Ryssland? Nyliberal ekonomi fungerar bara för oligarker och deras institutioner, såsom Goldman Sachs, som finansieras av centralbanken för att hålla ekonomin delvis flytande. Washington kommer att gå med på att Ryssland integreras i västsystemet när Putin går med på att återuppta Jeltsin-era-praktiken att tillåter västerländska finansinstitut att klä av Ryssland på hennes tillgångar medan de laddar upp henne med skuld.

Jag skulle kunna fortsätta länge om skräpekonomin, för att använda Michael Hudsons term, vilket betyder nyliberal ekonomi. USA faller på grund av den, och det kommer Ryssland också.

John Bolton och neoconsen bör bara slappna av. Nyliberal ekonomi, som har den ryska finansens intresse, den ryska regeringen och tydligen Putin själv i sitt grepp, kommer att förstöra Ryssland utan krig.

Denna artikel publicerades ursprungligen på Paul Craig Roberts Institute for Political Economy.

Copyright .© Paul Craig Roberts 2016.
Copyright © Dr. Paul Craig Roberts, Global Research, 2018


Min egen kommentar är att alla frihandelsunioner, USA såväl som EU, och förmodligen även BRICS frihandel, kanske även Rysslands frihandel med Kina, men även tendenser till globalistisk frihandel, p.g.a. konstruktionerna i sig självt är, eller lätt blir, ett ”race mot bottnen”. Ingen stat som medverkar kan sätta sitt folks väl först, men måste underkasta sig finanskapitalets gunst genom sänkta skatter för finanskapitalet och sänkta löner för arbetarna.

Marknadsliberalism leder därför i förlängningen, i princip alltid, oavsett form, till monopolkapitalism. För om inte monopolkapitalet kan beskattas hårdare genom progressiva skatter, såsom i Sverige innan mordet på Olof Palme, så leder det naturligtvis till ytterligare kapitalkoncentration.

Utan återhållsamhet genom progressiv beskattning, vilket finanskapitalet hatar, rusar lätt kapitalismen iväg och leder till kortsiktig imperialism och girig fascism och det är därför jag ger Georgi Dimitrov och den av liberaler hårt bespottade Josef Stalin rätt när de säger:


”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
/ Georgi Dimitrov

Bild på Josef Stalin
”Socialdemokrati är rent objektivt fascismens moderata flygel …. Dessa organisationer (dvs. fascism och socialdemokrati ) är inte antipoder, de är tvillingar.”
/ Josef Stalin

Samtidigt väljer folket i Ryssland och i Väst sina partier och sina ledare. Rösta rätt!

Människor på startlinje inför ett hopp från ett höghus
(För fullständig bild se: http://www.ideaeconomics.org/guerracartoons/2015/2/11/race-to-the-bottom)

Mer intressant:
Anders Romelsjös och Jan Nybondas kommentarer på Paul Craig Roberts artikel

En reaktion till “Paul Craig Roberts – USA:s femtekolonnare kommer att förstöra Ryssland – Den lömska rollen av nyliberal ekonomi

Kommentera enligt kommentarsreglerna