Vad menas egentligen med “islamofobi”? – Vi slår upp en mer rationell förklaring!

Ordet Islamofobi är ett ord sammansatt av ordet “Islam” och ordet “fobi” och används ofta felaktigt i fulmedia och även på Svenska Wikipedia som ett nedsättande ord mot kritiken av Islams doktriner.

Att denna uppenbart felaktiga betydelse vaktas ovetenskapligt av Svenska Wikipedias administratörer kan bero på de utländska ägarförhållandena eller på en irrationell rädsla för något, ex. en rädsla för att de välbetalda uppdragsgivarna på Wiki Media i USA kanske skulle bli sura om USA fick ta emot de islamistiska flyktingar som de själva skapat, eller kanske att detta skulle gå emot USA:s utrikespolitiska val?

Nu till den riktiga och självklara förklaringen av ordets delar:

“Islam” är den religion som muslimer enligt olika klaners/sekters inriktningar anser sig ha. Vissa sekter är mer bokstavstroende än andra och anser att det profeten Muhammed gjort är ett bra exempel för varje muslim, inkl. giftermålet med den sexåriga Aisha, inkl. jakten och dödandet av judar och “otrogna”.

Andra av Islams sekter anser att Muhammed visserligen är deras profet och att Koranen är deras heliga skrift, inkl. att “judar som inte tror på Allah är som apor”, men tolkar om dessa utsagor som något som ex. gällde på Muhammeds tid och att dessa “apor” inte längre finns, samt att Muhammed alls inte var perfekt, men bara en människa med fel och brister etc. etc.

Dessa olika tolkningar skapar givetvis konflikter, fientlighet och rädsla mellan olika muslimska sekter och andra religiösa sekter, men även hos agnostiker eller ateister, men dessa normala rädslor som kan leda till försiktighet är nödvändigtvis INTE “fobier”.

En “Fobi” är nämligen en “irrationell rädsla” som leder till irrationellt handlande. Jämför man detta med ex. spindelfobi så är rädslan för spindlar inte irrationell, eftersom en viss andel av dem faktiskt är giftiga. Denna rädsla är nedärvd, nyttig och naturlig, såsom vår egen rädsla eller försiktighet som “otrogna kafirer” och “otrogna muslimer”, för dessa extrema och farliga islamister, naturligtvis kan vara fullkomligt nyttig och normal.

“islamofobi” betyder således “en irrationell rädsla för Islam” och är således INTE samma sak som kritiken av de extrema sekteristiska dogmer som leder till extrem terrorism, pedofili, skärandet i barns genitalier, våldtäkter eller liknande eller en rimlig balanserad känsla av avsky eller äckel för dessa beteenden.

Den engelska Rational Wiki har en mer uttömmande förklaring av ordet “islamofobi”, inkl. exempel på kritik av islams doktriner som inte är islamofobiska, men även exempel på verklig islamofobi och hur den artar sig. Det kan vara bra att vara medveten om skillnaden eftersom lögnaktig fulmedierna medvetet förvränger sanningen om orden åt olika intressenter.

Här två citat som jag översatt till svenska av Christopher Hitchens och Sam Harris som kritiserar hela konceptet med s.k. islamofobi såsom det används idag av fulmedierna :

”Detta är mycket brådskande ärenden, mina damer och herrar, jag ber er: Motstå det medan du fortfarande kan och innan rätten att klaga tas ifrån dig, vilket kommer att bli nästa sak. Du kommer bli tillsagd att du inte kan klaga eftersom du är islamofob. Termen håller redan på att föras in i kulturen, som om det vore en anklagelse av ex. rashat eller trångsynthet, medan det enbart är invändningar mot predikningar av en mycket extrem och absolutistisk religion.”
/Christopher Hitchens

”This is very urgent business, ladies and gentlemen, I beseech you: resist it while you still can and before the right to complain is taken away from you, which will be the next thing. You will be told, you can’t complain – because you’re Islamophobic. The term is already being introduced into the culture, as if it’s an accusation of race hatred for example or bigotry, whereas it’s only the objection to the preachings of a very extreme and absolutist religion.”
/Christopher Hitchens

”Naturligtvis finns det människor som hatar araber, somalier och andra invandrare från övervägande muslimska samhällen av rasistiska skäl. Men om du inte kan skilja den sortens blinda trångsynthet från ett hat och oro för farliga, splittrande, och irrationella idéer, som tro på martyrskap, eller en föreställning om att manlig ”heder”, som innebär den virtuella förslavningen av kvinnor och flickor, så skadar du verkligen det offentliga samtalet. Allt jag någonsin har sagt om Islam hänvisar till innehållet och konsekvenserna av dess doktrin. Och återigen, har jag alltid betonat att dess främsta offren är oskyldiga muslimer, särskilt kvinnor och flickor. Det finns inget sådant som ”islamofobi.” Detta är en sorts propaganda som syftar till att skydda Islam från sekulära krafter, genom att blanda samman all kritik av den med rasism och Xenofobi.”
/ Sam Harris

“Needless to say, there are people who hate Arabs, Somalis, and other immigrants from predominantly Muslim societies for racist reasons. But if you can’t distinguish that sort of blind bigotry from a hatred and concern for dangerous, divisive, and irrational ideas—like a belief in martyrdom, or a notion of male “honor” that entails the virtual enslavement of women and girls—you are doing real harm to our public conversation. Everything I have ever said about Islam refers to the content and consequences of its doctrine. And, again, I have always emphasized that its primary victims are innocent Muslims—especially women and girls. There is no such thing as “Islamophobia.” This is a term of propaganda designed to protect Islam from the forces of secularism by conflating all criticism of it with racism and xenophobia.”
/Sam Harris

11 reaktioner till “Vad menas egentligen med “islamofobi”? – Vi slår upp en mer rationell förklaring!

Kommentera enligt kommentarsreglerna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s