Apartheidstaten Israel – FN:s generalseketerare kritiseras internt av Rima Khalaf som avgår i protest

Det är inte Rima Khalaf som borde avgå, anser jag, eftersom hon vidhåller en mycket seriös rapport som visar Israels apartheidpolitik mot palestinier. Khalaf har under 2 månader utsatts för påtryckningar av FN:s nye generalsekreterare Antonio Guterres, enligt Anders Romelsjö. Israel har tidigare även jämförts med nazismen under Hitler av Israeler, vilket jag anser är värt att nämna i sammanhanget.

Även den amerikanske professorn i språkvetenskap vit MIT, Noam Chomsky med judisk bakgrund, har tidigare kritiserat Israel med ordet apartheid, men menar dessutom att Israels agerande i Palestina är ”mycket värre än apartheid” i Sydafrika. Jag citerar:

noam_chomsky_80x80

”Att kalla det apartheid är en gåva till Israel, åtminstone om man med ‘apartheid’ menar en sydafrikansk stil av apartheid. Det som händer i de ockuperade områdena är mycket värre. Det finns en avgörande skillnad. Den sydafrikanska nationalisterna behövde den svarta populationen. Det var deras arbetskraft. … Det israeliska förhållandet till palestinierna i de ockuperade områdena är helt annorlunda. De vill helt enkelt inte ha dem. De vill kasta ut dem, eller åtminstone i fängelse.”
/Noam Chomsky

”To call it apartheid is a gift to Israel, at least if by ‘apartheid’ you mean South African-style apartheid. What’s happening in the Occupied Territories is much worse. There’s a crucial difference. The South African Nationalists needed the black population. That was their workforce. … The Israeli relationship to the Palestinians in the Occupied Territories is totally different. They just don’t want them. They want them out, or at least in prison.”
/Noam Chomsky

Noam Chomsky är dock inte helt på palestiniernas sida, men kritiserar även dem för deras brist på pragmatism och vilja till absolut behovstillfredsställelse i förhandlingarna, vilket framgår i artikeln från Democracy Now. Frågan är dock om det kommer gå att skapa pragmatiska lösningar med ledare som resonerar enligt följande citat. Kommentarsfältet är relativt öppet för både palestinier och israeler som kan resonera hövligt och sakligt.

10 reaktioner till “Apartheidstaten Israel – FN:s generalseketerare kritiseras internt av Rima Khalaf som avgår i protest

Kommentera enligt kommentarsreglerna