Population i Balans med Naturen – Den 13:e Februari är 250-årsdagen av prästen Thomas Robert Malthus

Vad kan vi lära av den brittiske prästen Thomas Robert Malthus, världens mest kända teoretiker på befolkningstillväxt?

Befolkning, när den är okontrollerad, ökar med ett geometriskt förhållande [1,2,4,8], Uppehälle, ökar endast i ett aritmetiskt förhållande [1,2,3,4].
/Thomas Robert Malthus
Källa: Citat om population

”Vem som helst skulle förvänta sig att Malthus, som lärde de framtida anställda i Ostindiska kompaniet, skulle utnyttja, med sina pessimistiska bevis, den stora, fattiga och fruktsamma befolkningen i Indien. Det finns dock endast förbigående hänvisningar till Hindustan i hans stora Essä om Polulationes Principer.”
/ John Kenneth Galbraith
Källa: Citat om population

Malthus var prästen som inspirerade Charles Darwin till tanken om arternas kamp för tillvaron. Medan befolkningsteori har utvecklats står Malthus kvar som en evig röst inom detta ämne och hans tankegångar är fortfarande ofta relevanta. I dag förs den balanserade debatten allt mer av humanistiska vetenskapsmän utan religiös tillhörighet eller av uttalade nyateister.

Undantaget är en mycket uppmärksammad folkligt populär statistiker, Hans Rosling, som fortfarande lockar stora massor med ett behagligt budskap om att allt kommer lösa sig. Hurrarop vid predikan inför religiösa människor som vill förledas säger dock inget om den trovärdiga och mer troliga sanningen. Jag hävdar att sådan predikan rentutav kan vara farlig för barnen.

bertrand_russel_80x80

I sin bekväma prästgård, tänkte han [Thomas Robert Malthus] på den stora majoriteten av mänsklighetens elände med jämnmod, och påpekade vanföreställningar hos de reformatorer som hoppades lindra det.
/Bertrand Russell
Källa: Citat om population

Malthus teori

Malthus levde i en tid när befolkningen ökade snabbt. Gränser för ytterligare produktivitet i jordbruket kunde förutspås men teknologin var knappt utvecklad. Han argumenterade för att tillväxten av befolkningen skulle leda till stigande tillgång på arbetskraft som till slut skulle sänka lönerna. Han trodde att detta skulle leda till fattigdom.

Som en emotionellt korrekt man av sin tid föreslog Malthus därför, i all kristlig välmening, celibat framför giftermål, men även sena giftermål, i syfte att skapa en välmående balans.

Efter Malthus

Malthus fick rätt i att befolkningen ökade då tillgången på mat växte. Storbritannien var på hans tid 10’000’000 människor och världens befolkning var 1’000’000’000. I Sverige bodde då 2’000’000 människor.

Mycket riktigt har produktionen av mat ökat markant som ett resultat av jordbrukets utveckling och industrins framsteg. Befolkningen i Storbritannien är nu över 60’000’000, dvs. 6 gånger fler människor. I världen är det idag 7 gånger fler människor. I Sverige 5 gånger fler människor. Denna tillväxt har understötts med förbättringar av människors hälsa och av hälsovård som kunnat förskona oss från epedemier i Sverige.

Sveriges-befolkningsutveckling-senaste-tusen-åren
Diagram – Sveriges folkmängd de senaste tusen åren inkl. effekten av digerdöden 1350 – 1400-talet

Källa: Wikipedia Sveriges demografi

Det är alls inte lika illa med överbefolkningen i Sverige, men när jag vid enstaka tillfällen flugit över Europa har jag sett hur den mänskliga aktiviteten där i stort sett utplånat allt livsrum för naturen. Nästan allt är numera inrutad jordbruksmark. Så illa är det alls inte i Sverige.

Men Maltus hade också fel i sina hypoteser, i alla fall tillfälligt, i England. Den ökade mängden av arbetskraft har inte sänkt lönerna eller välfärden i någon större utsträckning … än. (även om ex. Stefan Löfvén lovar att sänkta löner för ungdomar och invandrare i Sverige).

Att den ökade mängden av arbetskraft inte har sänkt lönerna i någon större utsträckning beror sannolikt på den enorma produktivitetsökning som skapats genom industriell utveckling, speciellt genom exploateringen av jordens olja och kolreserver, men även genom uranbrytning och utfiskning samt uppdämning av floder för elproducerande vattenkraftverk.

På samma vis har intensivt jordbruk hittills sänkt kostnaderna för mat fastän det skett en enorm ökning av efterfrågan. Samtidigt har detta skett på bekostnad av artrikedom och framtidens generationers reserver. Frågan är om vi nu har vi nått toppen på kurvan i detta avseende och börjat nedväxa eller om vi kan fortsätta tillväxa i evighet?

För att som svensk likna det med Olof Palmes skafferital, så har vi kanske befolkningsmässigt tömt skafferiet. Vi har kanske ätit oss genom skafferiväggen, genom gipset, fuktspärren och isoleringen och ut genom fasaden och numera släpar vi kanske den svenska flaggan i rännstenen med kreditkort utställda på framtidens generationer och på vår planets artrikedom. I Sverige är exempelvis frågan om vargens, fjällrävens och järvens rätt att existera i sin naturliga miljö inte en självklarhet för alla människor såsom de vilda djurens rätt inte är alla människors högsta prioritet i Afrika.

jane_goodall_80x80
”Det är vår befolkningstillväxt som ligger bakom nästan varenda ett av de problem som vi har tillfogat planeten. Om det endast fanns några få av oss, så skulle de otäcka saker som vi gör egentligen inte spela någon roll och Moder Natur skulle ta hand om det – men det finns så många av oss.”
/ Jane Goodall
Källa: Citat om population

Malthus hade också rätt i att en begränsning av barnafödande är ett positivt sätt att skapa balans. Nu lever vi i en modern tid. Sena giftermål kan ersättas av moderna preventivmedel. Homosexualitet och barnfrihet som varit stigmatiserat har blivit allt mer accepterat av moderna människor med utbildning mycket tack vare föreningen RSFU.

bertrand_russel_80x80

”Det enda verkliga botemedlet är födelsekontroll – som kommer få människorna i världen att begränsa sig till de siffror som de kan bevara på sin egen mark.”
/Bertrand Russell
Källa: Citat om population

Människor som har en ren kärlek till barn väljer ofta att arbeta med barn på dagis, i skolor, på barnhem eller så väljer de volontärarbeten i barnbyar för att undvika handel med barn. Friheten av att inte bli väckt av barn med kolik eller stressen och ångesten av att föda eller förlora sitt barn är en frihet som allt oftare uppskattas av allt fler människor.

Malthus idag

Malthus förslag att skapa en slags balans verkar ha uppnåtts i en hel del länder i världen, men inte i alla länder, och frågan är om nivån av balans kommer räcka. Population Matters meddelar att folkmängden i Storbritannien ökar.

I världen ökar befolkningen med 80’000’000 per år. Antalet människor har ökat från ungefär 3’000’000’000 till 7’000’000’000 de senaste femtio åren. Ökningen förväntas bli ytterligare 4’000’000’000 till slutet av århundradet, men det är spekulationer. Det kan bli mer eller mindre beroende på hur vi agerar.

gerillamarknadsföring-vetenskapliga-partiet-varningsposter-överbefolkning
Anslag – Ett tåg överlastat med människor i en kultur där balans med naturen sannolikt inte är huvudfokus. Vad tänker du? Vart är tåget på väg? Hur tänker du agera?

Med sinande resurser, minskad naturlig mångfald, klimatförändringar, oavsett om det blir betydligt kallare eller först varmare, fortsatt fattigdom, kriminalitet och konflikt, är förhållandet mellan efterfrågan och tillgång problem som potentiellt kommer leda till utvandring från drabbade områden och kanske fler välvilliga försök att kanalisera migrationen till ett redan överbefolkat Europa.

En balanserad konsumtion handlar inte enbart om en balanserad mängd människor, men det är, helt klart en helt avgörande faktor. Den totala resursåtgången beror givetvis på flera olika faktorer. Ett försök att på ett enkelt sätt beskriva med förenklade formler:

Rtot = Rfos + Rnew – Rcon

Den totala resursmängden som finns på jorden (Rtot) = Ändliga fossila resurser (Rfos) + Förnyelsebara resurser (Rnew) – Konsumerade resurser (Rcon)

Rcon = P x Rcon/p

Konsumerade resurser (Rcon) = Befolkningsmängden (P) x Resurser konsumerade per person (Rcon/p)

Rnew = A x Tp x Tr

Förnyelsebara resurser (Rnew) = Jordens yta (A) x Teknisk förmåga att långsiktigt producera per ytenhet (Tp) x Teknikens förmåga att återvinna resurser till produktion (Tr)

Alla dessa faktorer kan påverkas, men om inte befolkningsmängden (P) balanseras med de andra faktorerna närmar sig mänskligheten en brytpunkt, vilket då sannolikt kommer kunna liknas vid Påsköns öde enligt arkelologen Jared Diamond där nedväxten kom och sänkte populationen genom konflikt, svält och kannibalism. (Tecknad kortfilm om Påsköns öde)

albert_bartlett_80x80
”Den mänskliga rasens största tillkortakommande är vår oförmåga att förstå den exponentiella funktionen.”
/ Albert Bartlett
Källa: Citat om population

Organisationen Population Matters uppmanar politiker och opinionsbildare att tillhandahålla medlen för att reducera den höga befolkningsökningen i varje land och att uppmuntra en balanserad familjestorlek både hemma och utomlands.


david_attenborough_80x80
”Som jag ser det behöver mänskligheten snarast minska sin påverkan på jorden och det finns tre sätt att uppnå detta: Vi kan sluta konsumera så många resurser, vi kan ändra vår teknologi och vi kan minska tillväxten av vår befolkning.”
/David Attenborough
Källa: Citat om population

Vetenskapliga partiets centralkomitté är motiverade att hjälpa David Attenborough (här i ett viktigt tal) och organisationen Population Matters att rädda framtidens generationer på ett långsiktigt konsekvent och emotionellt korrekt sätt.

Vi vill rädda vår planet genom en vetenskapligt grundad realpolitik som skapar balans med naturen, både i Sverige och i världen. Om vi klarar av detta tillsammans hänger på andra partiers politiker och på folkets motivation att förstå problemet. Det gäller att agera på sin förståelse och att på valdagen rösta rätt.

Med vänlig hälsning
Martin Gustavsson
Partiledare
Vetenskapliga partiet

PS. Vetenskapliga partiet använder WordPress.com eftersom det baserar sig på öppen källkod, GPL, samt att ägarförhållandena är att föredra framför andra blogg-nätverk och sociala nätverk. Vi medverkar helt enkelt till att kontrollen över yttrandefriheten kontrolleras av rätt slags individer. Vill du undvika annonserna nedan som finansierar denna utmärkta service från WordPress.com, skaffa då en egen gratis WordPress-blogg och länka gärna ofta till oss!